Sklep sportowo-turystyczny PRESTO

Grille gazowe

Ilość znalezionych towarów: 20

Grillowanie na grillu gazowym zyskuje coraz większe grono zwolenników. Decyduje o tym szerokie spektrum czynników, od kwestii związanych ze zdrowiem, po techniczne aspekty konstrukcji grilla. Powszechnie znany jest fakt, że grill gazowy umożliwia przygotowywanie zdrowszych potraw niż te z grilla tradycyjnego, opalanego węglem. Przede wszystkim grille gazowe posiadają systemy zapobiegające spalaniu tłuszczu wyciekającego z przyrządzanych produktów. Dzięki zablokowaniu możliwości spalania tłuszczu nie powstają szkodliwe substancje wnikające do grillowanych potraw. Dodatkowo są one pozbawione substancji smolnych zawartych w węglu drzewnym oraz toksycznych pozostałości po stosowanych rozpałkach do węgla. Grille gazowe utrzymują stałą, wysoką temperaturę przez cały czas, dlatego produkty grillowane są krócej i nie tracą wartości odżywczych na skutek przedłużającej się obróbki termicznej.

Grille gazowe - opinie

Czasem można spotkać się z opinią, że potrawy z grilla gazowego są mniej smaczne od tych grillowanych na węglu. Nie jest to prawdą, ponieważ nowoczesne grille gazowe posiadają aromatyzery osłaniające palniki, których zadaniem jest równomierne rozprowadzenie ciepła oraz odparowywanie płynów wyciekających z produktów w kierunku potrawy. W ten sposób grillowana karkówka lub steak zyskuje swoisty, niepowtarzalny smak. Ponadto grille gazowe wyposażane są w komory do spalania wilgotnych wiórów drewna, dzięki którym potrawy smakują tak, jakby były upieczone na ognisku.

Grille gazowe - zalety

  • Grille gazowe mają ogromną przewagę nad grillami węglowymi – błyskawicznie rozpalają się i nagrzewają. Żeby poczęstować głodnych gości polędwiczką lub szaszłykiem nie trzeba czekać kilkudziesięciu minut. Grill gazowy nagrzewa się do temperatury 200 stopni Celsjusza w zaledwie kilkanaście minut. Czas potrzebny na rozpalanie grilla ogranicza się do naciśnięcia przycisku i uruchomienia automatycznego zapalnika. Możliwość płynnego regulowania temperatury oraz grillowanie w zamkniętym piekarniku na żeliwnym lub stalowym ruszcie, zapewnia nieograniczone możliwości kulinarne każdemu wielbicielowi barbecue. Na grillu gazowym można przyrządzać pieczenie z różnego rodzaju mięs, steaki, kurczaki w całości, zapiekanki warzywne, warzywa w całości, owoce i wiele innych efektownych potraw.
  • Grill gazowy jest bardzo łatwy w czyszczeniu, szczególnie jeżeli posiada ruszt ze stali szlachetnej. Ruszt żeliwny wymaga nieco więcej pracy podczas czyszczenia, ale w zamian gwarantuje dłuższe utrzymywanie wysokiej temperatury. Niektóre grille gazowe posiadają funkcję autoczyszczenia. Kolejnym atutem grilla gazowego jest możliwość grillowania przy niskiej temperaturze na dworze. Zamknięty piekarnik grilla gazowego z dobrej jakości rusztem stalowym lub żeliwnym pozwoli osiągnąć odpowiednią temperaturę grillowania, mimo niskiej temperatury otoczenia. Takich możliwości nie dają grille klasyczne.
  • Grille gazowe mają dość dużą masę i duże gabaryty, mogą ważyć nawet ponad 80 kilogramów. Większość z nich zaopatrzona jest w kółka z blokadami, pozwalającymi na ustawianie grilla w wybranym miejscu np. na tarasie. Trzeba pamiętać, że małe, ale jednocześnie estetyczne kółeczka, nie pozwolą na przemieszczanie grilla po trawniku i nierównych nawierzchniach. Z tego powodu grill gazowy ogrodowy powinien posiadać wózek z dwoma kółkami o dużej średnicy. Mobilny grill gazowy do ogrodu jest nieco lżejszy od modeli dedykowanych na taras lub do zabudowy i waży od ok. 25 do ok.45-50 kilogramów. Masywne grille gazowe mogą być użytkowane na zewnątrz, ale wymagają odpowiednio przygotowanego miejsca z twardym, równym podłożem.
  • Grille gazowe wykonywane są z wysokiej jakości materiałów, przede wszystkim stali szlachetnej, żeliwa, sezonowanego drewna oraz nowoczesnych tworzyw, dlatego ich ceny są dużo wyższe niż grilli węglowych i elektrycznych. Jednak warto zwrócić uwagę na to, że cena grilla gazowego jest adekwatna do jego jakości oraz możliwości kulinarnych, które zapewnia. Trzeba również pamiętać, że nowoczesny grill gazowy charakteryzuje się niskim poborem gazu, a co za tym idzie jest bardzo ekonomiczny w użytkowaniu.

Dla osób, które chciałyby korzystać z grilla gazowego w terenie, projektowane są przenośne grille zasilane z małej butli gazowej lub kartusza. Turystyczny grill gazowy zachowuje większość zalet swojego stacjonarnego odpowiednika.



INFORMACJA O COOKIES Sklep Presto w celu realizacji usług w nim dostępnych korzysta z plików cookies oraz innych podobnych technologii na zasadach i w zakresie określonym w Polityce Cookies.
Zamknij
pixel