Udostępnij
Skomentuj

Grill jednorazowy - czy warto? Jakie ma zalety?

Grilla możemy rozpalić w wielu sytuacjach – we własnym ogrodzie, nad rzeką, jeziorem czy podczas wycieczki rodzinnej lub wraz ze znajomymi.

Oczywiście pod warunkiem, że pod ręką mamy coś, na czym możemy usmażyć coś na ciepło. Tutaj z pomocą przychodzą nam grille jednorazowe, które nie dość, że są bardzo tanie, to pozwalają szybko upiec kiełbasę czy mniejsze kawałki mięsa. Co warto o nich wiedzieć? Z czego składa się grill jednorazowy? Za kilka minut będziesz wiedzieć na ten temat wszystko.

Zalety i wady grilla jednorazowego

Grill jednorazowy to idealny pomysł dla osób, które chcą zabrać się za grillowanie poza swoim miejscem zamieszkania, ale jednocześnie nie chcą zabierać ze sobą większego sprzętu. Czasami do jakieś fajnej miejscówki trzeba dojść większy kawałek drogi, a grill jednorazowy jest tak lekki, że bez trudu będziemy go mogli transportować w różne miejsca. Kolejną zaletą jest cena, oscylująca w graniach 10zł. Nie zajmuje wiele miejsca, a szczególnie upodobały go sobie osoby mieszkające w większych miastach, zwłaszcza w blokach – dzięki niemu szybki wypad nad rzekę czy jezioro jest jeszcze bardziej udany. Nie trzeba go czyścić, bowiem po zalaniu wodą wyrzucamy go do śmietnika i mamy problem z głowy. Wystarczy nam tylko zapalniczka czy zapałki, nie musimy się martwić nawet o brykiet – ten dostępny w zestawie pokryty jest specjalną, łatwopalną powłoką, przez co rozpalenie „jednorazówki” trwa dosłownie minutę.

Wadą takiego grilla jest to, że niektórym może przeszkadzać jego wielkość - usmażymy na nim najwyżej kilka średniej wielkości kiełbasek jednocześnie. Często może się też zdarzyć, że na drugą turę nie starczy nam już żaru. Jeżeli mamy do wypieczenia jakieś grubsze mięso, to również żar może być niewystarczający. Bez problemu jednak usmażymy kiełbaski, warzywa, cienką karkówkę, boczek czy dobrze rozbite filety z kurczaka.

Z czego składa się grill jednorazowy?

Jego konstrukcja jest bardzo prosta i zajmuje niewiele miejsca. Można z powodzeniem zapakować go do reklamówki i nawet nie odczujemy jego ciężaru. W środku znajdziemy metalową podstawkę zrobioną z druta, która pozwoli nam odseparować grilla od trawy czy piasku. Wiadomo, że latem w niektórych miejscach będzie goręcej, a trawa może być wysuszona, warto więc zachować maksimum ostrożności. Następnym elementem jest tacka zrobiona z żaroodpornego materiału, w której umieszczony jest brykiet. Należy jednak pamiętać, że mocno nagrzewa się i dotknięcie jej grozi poparzeniem. Na tacce umieszczona jest kratka, na której będą smażyć się kiełbaski. Aby zacząć grillować, należy podpalić specjalną kartkę znajdującą się we wnętrzu na brykiecie i następnie odczekać około 20 minut aż pojawi się odpowiedni żar. To też czas, by środek łatwopalny, jakim nasiąknięty jest opał, zdążył się ulotnić (będzie temu towarzyszyć specyficzny zapach).

Gdzie rozpalić grilla?

Może się nam wydawać, że skoro grill jednorazowy jest mały, w związku z czym bez problemu można go uprzątnąć i przypilnować, to możemy rozpalić go praktycznie wszędzie. Tymczasem trzeba wiedzieć, że w wielu miejscach jest to niedozwolone. Zazwyczaj w każdym mieście jest co najmniej kilka punktów, gdzie bez problemu będziemy mogli się rozłożyć ze sprzętem i nikomu nie przeszkadzać grillując. Można zasięgnąć porady u Straży Miejskiej, jeżeli nie jesteśmy pewni, a nie chcemy płacić mandatu. W parkach czy lasach obowiązują regulaminy i to z nimi trzeba się zapoznać. Na szczęście miasta wychodzą naprzeciw mieszkańcom i często nad wodami czy właśnie w parkach są specjalne miejsce przeznaczone do grillowania czy rozpalenia ogniska. Na osiedlach również zazwyczaj znajdują się wewnętrzne regulaminy mówiące czy można smażyć kiełbaskę czy nie. Musimy się do nich dostosować.

Ciekawym przypadkiem jest grillowanie na balkonie. Wciąż wiele osób to robi, jednak musimy pamiętać o sąsiadach - może im przeszkadzać dym oraz zapachy unoszące się z naszego balkonu. Choć prawnie nie jest to zakazane, to gdy sąsiedzi wezwą policję, może być nieprzyjemnie - możemy zostać potraktowani jako osoby uprzykrzające życie innym.

Grill jednorazowy to tani odpowiednik tradycyjnego sprzętu, który możemy zabrać ze sobą wszędzie i zjeść ciepły posiłek. Lekki i poręczny, z powodzeniem może być używany na letnich wyjazdach. Jednak pamiętajmy, by zawsze sprawdzić czy w miejscu, w którym zamierzamy grillować, jest to dozwolone.

Udostępnij
5,0
1 ocena
1 komentarz
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (1)

Miasta wychodzą naprzeciw? Najpierw wprowadzają zakazy, a potem wychodzą naprzeciw...