https://www.sklep-presto.pl/wiadomosc/jak-bialko-wplywa-na-organizm-jak-stosowac-ktore-wybrac/7910/ 2019-01-07 10:18:35.000000

Jak białko wpływa na organizm? Jak stosować? Które wybrać?

Białko pełni rolę podstawowego budulca masy mięśniowej, wpływa na stan kości oraz regeneracje tkanek mięśniowych.

Białko - jak wpływa na organizm?

Białko pełni bardzo ważna rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Ewentualny niedobór białka może spowodować poważne szkody dla organizmu, związane między innymi z osłabieniem mięśni, ich zanikaniem czy też znaczącym spadkiem odporności.

Wszystko to sprawia, że warto wymienić najważniejsze funkcje tego składnika.

  • Funkcja budulca – białko prowadzi do procesu budowy i regeneracji tkanki mięśniowej. Co więcej, jest budulcem zębów, kości, paznokci, włosów i skóry.
  • Funkcja energetyczna – spalanie białka prowadzi do wygenerowania konkretnych ilości energii.
  • Funkcja odpornościowa – układ immunologiczny zostaje wzmocniony.
  • Funkcja regulująca – mowa o regulowaniu zmian metabolicznych. Białko tworzy i transportuje przeciwciała, enzymy oraz hormony.

Wszystko to doskonale pokazuje, że białko jest nam niezbędne do życia. W ramach realizacji planu treningowego, jego rola jest jeszcze bardziej znacząca.

Białko - zapotrzebowanie

To, ile białka powinniśmy przyjmować, uzależnione jest od wielu kwestii. Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim nasza masę ciała, płeć, wiek, a także ogólnie rozumiana aktywność fizyczną. Standardowo przyjmuje się, że około 0,8 gram białka na jeden kilogram masy naszego ciała powinno wystarczyć, by organizm miał energię na normalne funkcjonowanie. Oczywiście wartości te wzrosną, jeśli poddajemy się intensywnym treningom siłowym.

Polecane białko w sklep-presto.pl

Białko - występowanie

Skoro wiemy już, jakie funkcje spełnia omawiany składnik i ile mniej więcej powinniśmy go przyjmować w ciągu dnia, warto zastanowić się, gdzie go szukać. Zanim przejdziemy do różnego rodzaju odżywek białkowych, skupimy się na pożywieniu, w którym znajdziemy duże ilości białka.

Zawartość białka w produktach pochodzenia odzwierzęcego

Produkt
Ilość białka w 100g produktu
Wołownia (chuda)
34,5
Ser żółty
33
Cielęcina (chuda)
29
Wieprzowina (chuda)
26
Filet z indyka
22,3
Filet z kurczaka
21,8
Halibut
20,1
Tuńczyk
20
Łosoś
19,8
Panga
18
Tilapia
17,4
Twaróg (chudy)
17

Warto w tym miejscu zauważyć, że podane powyżej produkty są źródłami tak zwanych białek pełnowartościowych, posiadających odpowiednie ilości aminokwasów i wartości odżywczych. Poniżej przedstawiamy natomiast pożywienie będą źródłem białek niepełnowartościowych.

Zawartość białka w produktach pochodzenia roślinnego

Produkt
Ilość białka w 100g produktu
Soczewica
25
Nasiona dyni
24,5
Nasiona słonecznika
24,4
Groch
23
Fasola czerwona
21,4
Pistacje
20,4
Ciecierzyca
20
Migdały
20
Orzechy nerkowca
18
Orzechy włoskie
15,2
Orzechy laskowe
15
Płatki owsiane
13,5

Białko - jak uzupełniać?

Poza przyjmowaniem odpowiednich pokarmów, które pełnią najważniejszą rolę w ramach pełnowartościowej i zbilansowanej diety, osoby intensywnie trenujące mogą postawić także na wszelkiego rodzaju preparaty białkowe.

Pozwalają one uzupełnić braki białka w diecie. Pamiętać musimy o tym, aby nie przesadzić z ich zażywaniem, ponieważ może to doprowadzić do przekroczenia wspomnianych wcześniej limitów. Oczywiście zanim zdecydujemy się na stosowanie preparatów, warto zastanowić się nad ich rodzajami dostępnymi na rynku,

Największą obecnie popularnością cieszy się tak zwane białko serwatkowe, które jest pochodzenia zwierzęcego. Do jego największych zalet zalicza się przede wszystkim bardzo wysoka zawartość białka, doskonała przyswajalność, a także obecność sporej ilości rozmaitych składników odżywczych, które przekładają się na lepszą regenerację po treningu, ale również usprawnienie wzrostu tkanki mięśniowej na co dzień.

Białko serwatkowe na rynku występuje w kilku odmianach. Spośród nich wymienić można przede wszystkim koncentraty oraz izolaty białka. Decydując się na zakup konkretnego produktu, zwrócić uwagę powinniśmy przede wszystkim na zawartość białka, a także renomę producenta. Nie należy kupować produktów tanich i słabej jakości, ponieważ mogą one wyrządzić więcej szkód niż pożytku. Analizują obecną ofertę rynkową, godne polecenia jest białko Olimp, a także białko Whey.

Dla osób nie tolerujących laktozy, a także wykluczających z diety mięso, przygotowywane jest białko sojowe. Wbrew obiegowej opinii, nie jest ono mniej wartościowe niż produkty pochodzenia zwierzęcego. Ilość białka jest bowiem bardzo zbliżona. Co ważne, tego typu preparaty pozwalają również skuteczniej zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wpływają na zmniejszenie akumulacji tłuszczu.

Na rynku sprzedawane jest przede wszystkim białko w proszku, choć zakupić możemy także produkty w tabletkach i innych formach.

Białko przed czy po treningu?

Poza zakupem odpowiednich preparatów białkowych, istotna jest również kwestia pory ich przyjmowania. Jest ona jednak zależna od wielu czynników.

Wiele osób utrzymuje, że białko powinno przyjmować się przede wszystkim po treningu (najlepiej po 60-90 minutach od zakończonej aktywności). Dlaczego? Ponieważ wtedy proteiny są najlepiej trawione w naszym żołądku, co pozwoli na lepsze przyjęcie wszelkich składników odżywczych i lepsze przeniesienie ich do miejsc wymagających regeneracji.

Warto jednocześnie zaznaczyć, że spożycie białka natychmiast po wysiłku sprawi, że organizm otrzyma dodatkową ilość energii. Nie będziemy mieć tu do czynienia z funkcją budulca, jaką wyróżnia się białko. Co więcej, nasze preparaty nie powinny być przyjmowane razem z węglowodanami, ponieważ może spowodować dolegliwości pokarmowe i trudności w trawieniu.

Ze względu na dodatkową energię dla organizmu, białko warto spożywać także 2 godziny przed treningiem. Wszystko to sprawia, że warto podzielić dzienną dawkę na przed i potreningową. Ta druga pełni jednak większą rolę, ponieważ wpływa na usprawnienie procesu regeneracyjnego mięśni.

Na rynku znaleźć można wiele preparatów na masę oraz redukcję – zawsze warto jednak dokładnie obserwować swój organizm, tak aby wiedzieć, czy przyjmowane środki rzeczywiście nam sprzyjają i czy nie musimy zmienić naszych nawyków żywieniowych oraz treningowych. W ten sposób nie tylko poprawimy uzyskiwane efekty, ale również sprawimy, że nasze staranie okażą się po prostu bezpieczniejsze.

Białko - jak wpływa na organizm?

Białko pełni bardzo ważna rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Ewentualny niedobór białka może spowodować poważne szkody dla organizmu, związane między innymi z osłabieniem mięśni, ich zanikaniem czy też znaczącym spadkiem odporności.

Wszystko to sprawia, że warto wymienić najważniejsze funkcje tego składnika.

  • Funkcja budulca – białko prowadzi do procesu budowy i regeneracji tkanki mięśniowej. Co więcej, jest budulcem zębów, kości, paznokci, włosów i skóry.
  • Funkcja energetyczna – spalanie białka prowadzi do wygenerowania konkretnych ilości energii.
  • Funkcja odpornościowa – układ immunologiczny zostaje wzmocniony.
  • Funkcja regulująca – mowa o regulowaniu zmian metabolicznych. Białko tworzy i transportuje przeciwciała, enzymy oraz hormony.

Wszystko to doskonale pokazuje, że białko jest nam niezbędne do życia. W ramach realizacji planu treningowego, jego rola jest jeszcze bardziej znacząca.

Białko - zapotrzebowanie

To, ile białka powinniśmy przyjmować, uzależnione jest od wielu kwestii. Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim nasza masę ciała, płeć, wiek, a także ogólnie rozumiana aktywność fizyczną. Standardowo przyjmuje się, że około 0,8 gram białka na jeden kilogram masy naszego ciała powinno wystarczyć, by organizm miał energię na normalne funkcjonowanie. Oczywiście wartości te wzrosną, jeśli poddajemy się intensywnym treningom siłowym.

Polecane białko w sklep-presto.pl

Białko - występowanie

Skoro wiemy już, jakie funkcje spełnia omawiany składnik i ile mniej więcej powinniśmy go przyjmować w ciągu dnia, warto zastanowić się, gdzie go szukać. Zanim przejdziemy do różnego rodzaju odżywek białkowych, skupimy się na pożywieniu, w którym znajdziemy duże ilości białka.

Zawartość białka w produktach pochodzenia odzwierzęcego

Produkt
Ilość białka w 100g produktu
Wołownia (chuda)
34,5
Ser żółty
33
Cielęcina (chuda)
29
Wieprzowina (chuda)
26
Filet z indyka
22,3
Filet z kurczaka
21,8
Halibut
20,1
Tuńczyk
20
Łosoś
19,8
Panga
18
Tilapia
17,4
Twaróg (chudy)
17

Warto w tym miejscu zauważyć, że podane powyżej produkty są źródłami tak zwanych białek pełnowartościowych, posiadających odpowiednie ilości aminokwasów i wartości odżywczych. Poniżej przedstawiamy natomiast pożywienie będą źródłem białek niepełnowartościowych.

Zawartość białka w produktach pochodzenia roślinnego

Produkt
Ilość białka w 100g produktu
Soczewica
25
Nasiona dyni
24,5
Nasiona słonecznika
24,4
Groch
23
Fasola czerwona
21,4
Pistacje
20,4
Ciecierzyca
20
Migdały
20
Orzechy nerkowca
18
Orzechy włoskie
15,2
Orzechy laskowe
15
Płatki owsiane
13,5

Białko - jak uzupełniać?

Poza przyjmowaniem odpowiednich pokarmów, które pełnią najważniejszą rolę w ramach pełnowartościowej i zbilansowanej diety, osoby intensywnie trenujące mogą postawić także na wszelkiego rodzaju preparaty białkowe.

Pozwalają one uzupełnić braki białka w diecie. Pamiętać musimy o tym, aby nie przesadzić z ich zażywaniem, ponieważ może to doprowadzić do przekroczenia wspomnianych wcześniej limitów. Oczywiście zanim zdecydujemy się na stosowanie preparatów, warto zastanowić się nad ich rodzajami dostępnymi na rynku,

Największą obecnie popularnością cieszy się tak zwane białko serwatkowe, które jest pochodzenia zwierzęcego. Do jego największych zalet zalicza się przede wszystkim bardzo wysoka zawartość białka, doskonała przyswajalność, a także obecność sporej ilości rozmaitych składników odżywczych, które przekładają się na lepszą regenerację po treningu, ale również usprawnienie wzrostu tkanki mięśniowej na co dzień.

Białko serwatkowe na rynku występuje w kilku odmianach. Spośród nich wymienić można przede wszystkim koncentraty oraz izolaty białka. Decydując się na zakup konkretnego produktu, zwrócić uwagę powinniśmy przede wszystkim na zawartość białka, a także renomę producenta. Nie należy kupować produktów tanich i słabej jakości, ponieważ mogą one wyrządzić więcej szkód niż pożytku. Analizują obecną ofertę rynkową, godne polecenia jest białko Olimp, a także białko Whey.

Dla osób nie tolerujących laktozy, a także wykluczających z diety mięso, przygotowywane jest białko sojowe. Wbrew obiegowej opinii, nie jest ono mniej wartościowe niż produkty pochodzenia zwierzęcego. Ilość białka jest bowiem bardzo zbliżona. Co ważne, tego typu preparaty pozwalają również skuteczniej zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wpływają na zmniejszenie akumulacji tłuszczu.

Na rynku sprzedawane jest przede wszystkim białko w proszku, choć zakupić możemy także produkty w tabletkach i innych formach.

Białko przed czy po treningu?

Poza zakupem odpowiednich preparatów białkowych, istotna jest również kwestia pory ich przyjmowania. Jest ona jednak zależna od wielu czynników.

Wiele osób utrzymuje, że białko powinno przyjmować się przede wszystkim po treningu (najlepiej po 60-90 minutach od zakończonej aktywności). Dlaczego? Ponieważ wtedy proteiny są najlepiej trawione w naszym żołądku, co pozwoli na lepsze przyjęcie wszelkich składników odżywczych i lepsze przeniesienie ich do miejsc wymagających regeneracji.

Warto jednocześnie zaznaczyć, że spożycie białka natychmiast po wysiłku sprawi, że organizm otrzyma dodatkową ilość energii. Nie będziemy mieć tu do czynienia z funkcją budulca, jaką wyróżnia się białko. Co więcej, nasze preparaty nie powinny być przyjmowane razem z węglowodanami, ponieważ może spowodować dolegliwości pokarmowe i trudności w trawieniu.

Ze względu na dodatkową energię dla organizmu, białko warto spożywać także 2 godziny przed treningiem. Wszystko to sprawia, że warto podzielić dzienną dawkę na przed i potreningową. Ta druga pełni jednak większą rolę, ponieważ wpływa na usprawnienie procesu regeneracyjnego mięśni.

Na rynku znaleźć można wiele preparatów na masę oraz redukcję – zawsze warto jednak dokładnie obserwować swój organizm, tak aby wiedzieć, czy przyjmowane środki rzeczywiście nam sprzyjają i czy nie musimy zmienić naszych nawyków żywieniowych oraz treningowych. W ten sposób nie tylko poprawimy uzyskiwane efekty, ale również sprawimy, że nasze staranie okażą się po prostu bezpieczniejsze.

Kategoria: Poradniki
Data: 07.01.2019
Social
5,0
1 ocena
Moja ocena
Twój podpis zostanie zapamiętany i będzie wyświetlał się przy recenzjach, zapytaniach technicznych oraz komentarzach. Podpis możesz w każdej chwili zmienić w ustawieniach swojego konta.
Lista komentarzy jest pusta.