Udostępnij
Skomentuj

Ksylitol - cukier brzozowy, zdrowa alternatywa dla zwykłego cukru

Moda na zdrową żywność spopularyzowała alternatywne dla cukru substancje słodzące. Czym jest ksylitol?

Jak powstaje ksylitol?

Ksylitol to zyskujący na popularności, zdrowy zamiennik białego cukru, nazywany również cukrem brzozowym. Nazwa ta jest nieco myląca, ponieważ może on być pozyskiwany zarówno z kory brzozy, jaki i kukurydzy lub niektórych owoców. Z chemicznego punktu widzenia jest to alkohol cukrowy, czyli cukrol. Z uwagi na tę strukturę posiada wyższą niż cukier zdolność pobudzania receptorów odpowiedzialnych za smak słodki, czyli jest po prostu słodszy.

Do produkcji zamiennika cukru konieczne są produkty o wysokiej zawartości ksylanów. Kukurydza zawiera ich około 30% suchej masy, omłoty owsa 29-32%, brzoza około 27%, a buk – 24%. Powstaje w konsekwencji reakcji ksylozy z wodorem, przy udziale katalizatorów niklowych. Jakościowo najlepszy jest ten z brzozy, lecz uzyskanie go w warunkach domowych, np. z odciągniętego soku brzozowego, jest jednak niemożliwe.

Właściwości ksylitolu

Swoją popularność cukier brzozowy zawdzięcza licznym, korzystnym właściwościom:

  • Jest to cukier neutralny dla zębów, nie powoduje on próchnicy ani powstawania płytki nazębnej.
  • Ma właściwości antybakteryjne, dlatego spotyka się go w płynach do płukania ust, gumach do żucia oraz słodyczach.
  • Jest kilkakrotnie słodszym, niezastąpionym zamiennikiem cukru dla diabetyków i osób dbających o sylwetkę.
  • Smakuje identycznie jak biały cukier, jest jednak znacznie zdrowszy, niskokaloryczny i jest sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę.
  • Pobudza produkcję śliny i zmniejsza jej kwasowość, dzięki czemu ma dobry wpływ na pielęgnację przeciwpróchniczą.
  • Zwiększa produkcję kolagenu w organizmie.
  • Zwiększa wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego.
  • Może działać profilaktycznie przeciw osteoporozie.
  • Zawiera aż 40% mniej kalorii niż zwykły biały cukier.

Warto wiedzieć!

Indeks glikemiczny ksylitolu wynosi 8, podczas gdy sacharozy 70, a glukozy 100. Oznacza to, że po jego spożyciu nie następuje natychmiastowy wyrzut insuliny. Uwalnia się ona do krwi oszczędniej i wolniej, dzięki czemu nie występują napady wilczego głodu i obniża się apetyt na słodycze, co sprzyja osobom odchudzającym się.

Ksylitol fiński czy chiński? Jaki wybrać?

Najpopularniejsze odmiany dostępne w sklepach internetowych to ksylitol fiński i chiński. Kontrowersji wokół orientalnego zamiennika cukru są jednak duże. Chiński może być wytwarzany z kukurydzy modyfikowanej genetycznie, stąd jego niższa cena. Ponadto metoda pozyskiwania substytutów chińskiego i fińskiego znacznie się różni.

Chiński powstaje za sprawą fermentacji bakterii i drożdży bądź kwasowej hydrolizy biomasy, nie stosowanej w Finlandii za sprawą szkodliwości tej metody dla środowiska. Ksylitol fiński pozyskuje się wyłącznie z drzewa brzozowego, bez udziału grzybów i bakterii. Mając na uwadze zalety produktu pełnowartościowego, poleca się kupować produkt fiński.

Jak używać ksylitolu?

Ksylitol może być używany do słodzenia napojów, potraw, pieczenia i wszelkich innych zastosowań. Praktycznie nie ma przeciwwskazań. Dla kobiet w ciąży jest niezwykle pożyteczny, ponieważ nie tylko pomaga kontrolować napady głodu, ale również kaloryczność spożywanych posiłków. Ilość cukru brzozowego dobieramy indywidualnie w zależności od potrzeb.

Gdzie kupić ksylitol?

Ze względu na rosnącą popularność cukru brzozowego, rynek zalewają chińskie podróbki o znacznie niższej jakości. Cena jest wysoka, dlatego zbyt niska powinna wzbudzić czujność. Za kilogram zapłacimy około 35 zł.

Najlepszy, oryginalny ksylitol znajduje się w ofercie wielu sklepów internetowych ze zdrową żywnością. Również na półkach marketów coraz częściej można spotkać cukier brzozowy, należy jednak zachować czujność i czytać etykiety, ponieważ część firm importuje z Chin i sprzedaje jako wysokojakościowy. Oryginalny ksylitol pochodzi wyłącznie z Finlandii.

Skutki uboczne ksylitolu

Przedawkowanie ksylitolu wiąże się z biegunką, bólami brzucha i wzdęciami. Nie powinien być on spożywany przez osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego.

Co ciekawe, jest niezwykle toksyczny dla psów i podanie pupilowi ciastka na ksylitolu może mieć dla niego tragiczne skutki.

Ile kalorii ma ksylitol?

100 gram ksylitolu zawiera 240 kcal, dla porównania - 100g białego cukru posiada 386 kcal.

Ksylitol czy stewia? Co lepsze?

Są to dwa najzdrowsze słodziki naturalnego pochodzenia. W odróżnieniu od stewii, nie różni się jednak smakiem od zwykłego cukru. Stewia ma charakterystyczny smak, nie zawsze dobrze tolerowany.

Przewagą cukru brzozowego nad stewią jest również odporność na działanie wysokich temperatur, dzięki czemu jest doskonałym zamiennikiem cukru przy pieczeniu (po za ciastami drożdżowymi, które na nim nie wyrosną).

Stewia używana w większych ilościach daje posmak goryczy. Na korzyść stewii przemawia fakt, że ma właściwie zerową kaloryczność. Ksylitol kalorii nie dostarcza wielu, jednak należy go brać pod uwagę podczas ogólnego rachunku kalorycznego.

Analogicznie ma się rzecz z indeksem glikemicznym – w porównaniu z ksylitolem, stewia wykazuje praktycznie zerowy indeks glikemiczny. Ponadto cukier brzozowy pozyskiwany jest tylko w postaci krystalicznej, stewię natomiast można nabyć w kryształkach, proszku, płynie itd.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 02:22
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.