Udostępnij
Skomentuj

L-karnityna - efekty działania, dawkowanie, skutki uboczne

Czym jest i jakim działaniem charakteryzuje się l-karnityna? I dlaczego cieszy się tak ogromną popularnością?

Na wstępie warto pokrótce wyjaśnić samą nazwę. Karnityna, czyli organiczny związek chemiczny, jest obecna w formie dwóch izomerów, oznaczonych jako L oraz D. Co ważne, wyłącznie izomer L wykazuje biologiczną aktywność, dlatego też właśnie ta nazwa jest powszechna na rynku.

L-karnityna – co to jest?

L-karnityna jest aminokwasem, który występuje naturalne w naszym organizmie. Znajduje się on również w tkance zwierzęcej, między innymi w nabiale, a także wszelkiego rodzaju produktach mięsnych.

L-karnityna - efekty działania

Podchodząc do sprawy bardziej szczegółowo, należy podkreślić, że omawiany związek bierze udział w transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondriów. Tam natomiast są one zamieniane w energię. Poza tym odpowiada za metabolizm węglowodanów.

To jednak nie wszystko, ponieważ w trakcie intensywnego treningu fizycznego, L-karnityna sprawia, że z krwi szybciej usuwane są cząsteczki mleczanu, które powstają podczas wysiłku. Zdecydowanie utrudniają one przetwarzanie energii, w efekcie czego nasz organizm szybciej się męczy. Ich usunięcie pozwala nam natomiast na większy i dłuższy wysiłek.

L-karnityna odpowiada także za zwiększenie aktywności wielu hormonów, na przykład tarczycy. Co ważne, to między innymi one prowadzą do spalania tkanki tłuszczowej. Wszystko to sprawia, że odpowiednia ilość omawianego świadka w organizmie nie tylko sprawia, że jesteśmy w stanie trenować dłużej, ale również zdecydowanie usprawnia proces spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu jest tak popularnym środkiem wykorzystywanym podczas okresów redukcyjnych.

Oczywiście nie możemy stwierdzić jednoznacznie, że przyjmowanie dużych ilości omawianego środka sprawi, że staniemy się chudsi. Jego odpowiednie dawkowanie pozwoli nam nie dopuścić do jego niedoboru, który, poza osłabieniem i brakiem energii do wysiłku fizycznego, może wpłynąć na kondycję naszego serca, a także pracę tkanek mięśniowych.

Przyjmowanie L-karnityny musi zostać połączone z odpowiednim planem treningowym oraz zbilansowaną dietą o ujemnym bilansie kalorycznym. Tylko wówczas możemy liczyć na korzystne efekty w postaci zmniejszenia poziomu zatłuszczenia naszego organizmu.

L-karnityna - dawkowanie

Różne badania pokazują, że nie można wskazać jednej, najlepszej dawki dziennej omawianego środka. W wielu przypadkach efekty odczujemy już w przypadku stosowania 1000 mg l-karnityny dziennie, choć niektórzy zalecają zwiększenie tej dawki.

Najważniejsze jest to, aby nie przekraczać wartości maksymalnych, które wynoszą 2000 mg. Omawiany środek jest zalecany przede wszystkim osobom intensywnie ćwiczącym.

Osobom zmagającym się z niedoborem omawianego środka zalecana jest jego suplementacja za pomocą odżywek. Zainteresować nimi powinny się przede wszystkim osoby stosujące dietę wegetariańską.

Musimy bowiem pamiętać, że w produktach roślinnych ilość karnityny jest niewielka, dlatego nie wystarczy nam ona do wspomagania opisanych wyżej procesów. L-karnityna na rynku występuje przede wszystkim w płynie i tabletkach.

Jak stosować l-karnitynę?

Przyjmuje się, że l-karnitynę najlepiej brać na około 30 minut przed treningiem, ponieważ dzięki temu będziemy w stanie trenować dłużej i intensywniej. Niemniej, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby środek przyjmować w innych porach, niekoniecznie okołotreningowych.

L-karnityna - skutki uboczne

Pojawią się wtedy, gdy przyjmiemy zbyt dużą dawkę środka. Nadmiar l-karnityny może powodować między innymi dolegliwości żołądkowe w postaci bólów brzucha, wymiotów, a także biegunki.

Nie powinniśmy więc przekraczać zalecanej dziennej dawki środka. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, najlepiej skonsultować się z lekarzem.

L-karnityna - występowanie

L-karnityna występuje w wielu pokarmach, których spożywanie pozwoli nam zwiększyć jej ilość. Najwięcej omawianego środka znajdziemy w mięsach oraz nabiale, śladowe jego ilości znajdują się również w warzywach oraz owocach.

Tabela 1. Zawartość l-karnityny w produktach spożywczych.

Nazwa produktu
L-karnityna [mg / 100 g produktu]
Wołowina
139 mg
Wieprzowina
83 mg
Kaczka
73 mg
Indyk
51 mg
Jogurt naturalny
40 mg
Maślanka
38 mg
Kurczak
34 mg
Twaróg
24 mg
Mleko
4 mg
Kalafior
3 mg
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 16:21
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.