Udostępnij
Skomentuj

Pestki moreli - właściwości, skutki uboczne, jakie kupić?

Pestki moreli zyskały na popularności gdy zostały okrzyknięte nowym lekarstwem na raka. Czy tytuł był słuszny?

Pestki moreli bardzo przypominają inne orzechy - są bogate w zdrowe tłuszcze, dostarczają błonnik oraz żelazo. Słodkie nasiona moreli są czasami sprzedawane jako przekąski lub do pieczenia i zawierają bardzo mało lub nie zawierają amigdaliny, kontrowersyjnego składnika w jądrze. Ludzie jedzą pestki moreli jako przekąskę, podobnie jak migdały bogate w składniki odżywcze. Z drugiej strony, gorzkie pestki moreli zawierają amigdalinę, która po spożyciu może podnieść poziom cyjanku.

Niepokojącą kwestią jest to, że wielokrotnie nasiona moreli nie są odpowiednio oznakowane, bez względu na to, czy są słodkie czy gorzkie, a podjadanie garści tych smacznych nasion jest potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia.

Trudno jest znaleźć jasną odpowiedź na temat bezpieczeństwa tych nasion - słodkie pestki moreli są znane z tego, że podnoszą odporność i zwalczają infekcje, ale istnieje również poważna debata na temat ich chemicznego związku, amigdaliny i jej skuteczności jako naturalnego lekarstwa na raka.

Pestki moreli obniżają wysokie ciśnienie krwi

Nasiona moreli mogą powodować niską reakcję na ciśnienie krwi z powodu tworzenia się tiocyjanianu, silnego środka obniżającego ciśnienie krwi. Na początku 20 wieku, tiocyjanian był stosowany w leczeniu nadciśnienia, ale nie jest już stosowany z powodu doniesień o toksyczności.

Jednak nitroprusydek sodu, metabolit tiocyjanianu, nadal jest stosowany w leczeniu nagłego nadciśnienia. Nagły wypadek występuje, gdy ciśnienie krwi w tętnicach jest podwyższone przez dłuższy czas, co może prowadzić do stanów zdrowotnych, w tym choroby serca, choroby wieńcowej, udaru, tętniaka aorty, choroby tętnic obwodowych i przewlekłej choroby nerek.

Pestki moreli działają przeciwbólowo

Chociaż niektóre badania, które testowały składniki pestek moreli jako związki przeciwnowotworowe nie wykazały zmian w komórkach nowotworowych, niektóre z nich zgłosiły, że pacjenci zadeklarowali zmniejszenie bólu.

W chińskiej farmakologii pestki moreli są stosowane w leczeniu bólu związanego z zapaleniem stawów. Błonnik obecny w nasionach moreli zatrzymuje kwasy i inne toksyny w układzie pokarmowym, następnie wyciągając je z ciała. Nasiona są również odtruwające, dzięki czemu zmniejszają stan zapalny w organizmie i służą jako naturalne leki na zapalenia stawów.

Pestki moreli zwiększają odporność organizmu

Pestki moreli zawierają specjalne właściwości, które spowalniają rozprzestrzenianie się chorób w całym organizmie poprzez zabijanie szkodliwych komórek. Niestety dokładny sposób, w jaki to zachodzi, nie jest jeszcze dobrze znany.

Czy pestki moreli mogą być lekarstwem na raka?

Nasiona moreli zawierają toksyczną substancję zwaną amigdaliną, która jest również określana jako Laetrile, znana również pod nazwą Witamina B17. W organizmie ten związek chemiczny przekształca się w cyjanek, który jest trujący i może powodować poważne problemy, a nawet śmierć.

Odnotowano zainteresowanie wykorzystaniem pestek moreli do walki z rakiem z powodu tej toksycznej substancji chemicznej, która zwalcza komórki nowotworowe, zanim zostanie przekształcona w cyjanek i rozprzestrzeni się w organizmie. Niektórzy badacze uważają, że cyjanek zaszkodzi nowotworowi złośliwemu, ale badania sugerują, że nie zawsze tak jest.

Pestki moreli - skutki uboczne

Do efektów ubocznych występujących przy nadmiernym spożyciu pestek moreli należą objawy zatrucia cyjankiem, w tym nudności, gorączka, wysypka, bóle głowy, zwiększone pragnienie, bezsenność, osłabienie, nerwowość, ospałość, bóle stawów, bóle mięśni oraz spadek ciśnienia krwi. Przyjmowanie dużych dawek witaminy C zwiększa szanse na zatrucie się pestkami moreli.

Pestki moreli – jakie kupić?

Zawartość amigdaliny w pestkach moreli jest różna w zależności od składników chemicznych i od gorzkiego lub słodkiego smaku. Małe lub dzikie morele, które pochodzą z północnych Chin i Himalajów, są bardziej zasobne w amigdalinie, podczas gdy odmiany występujące w USA posiadają znacznie mniej amigdaliny.

W przypadku pestek moreli kupowanych w sklepach ze zdrową żywnością, poziomy amigdaliny najprawdopodobniej są znacznie niższe niż w przypadku odmian, które powodują zatrucie cyjankiem - ale kłopot polega na tym, że nie możemy być tego pewni.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 19:15
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.