https://www.sklep-presto.pl/wiadomosc/spalacze-tluszczu-efekty-skutki-uboczne-czy-warto-stosowac/7906/ 2019-05-19 11:21:59.000000

Spalacze tłuszczu - efekty, skutki uboczne czy warto stosować?

Jakich efektów można się spodziewać po spalaczach tłuszczu? Jakie są skutki uboczne? I czy warto je stosować?

Uzyskanie pięknej sylwetki to nie lada wyzwanie. Coraz więcej osób niepocieszonych efektami diety i treningu sięga po spalacze tłuszczu. Mogą one stanowić użyteczny suplement wspomagający odchudzanie, jednak z ich stosowaniem związane jest pewne ryzyko. Co warto wiedzieć o spalaczach tłuszczu, zanim przystąpimy do ich suplementacji?

Spalacze tłuszczu - efekty

Nie tylko badania laboratoryjne potwierdzają skuteczność działania spalaczy tłuszczu, ale przede wszystkim wielu zadowolonych trenujących, którzy przyjmowali tego typu suplementy. Bardzo dobre efekty w postaci redukcji tkanki tłuszczowej obserwuje się zwłaszcza w przypadku preparatów zawierających:

  • kofeinę,
  • EGCG (katechinę z zielonej herbaty),
  • kapsaicynę,
  • piperynę,
  • forskolinę,
  • johimbinę,
  • CLA.

Według danych naukowych przyjmowanie substancji termogenicznych, sprawia, że wydatki energetyczne organizmu zwiększają się o 3 - 4 proc. przy jednorazowym przyjęciu dawki suplementu, a w przypadku regularnego stosowania co dwie godziny – nawet o 8 - 11 proc.

Wśród podstawowych efektów, jakie dają spalacze tłuszczu, wymienia się między innymi:

  • Przełamanie stagnacji w okresie redukcji tkanki tłuszczowej.
  • Zwiększenie wydolności organizmu, która sprzyja intensyfikacji treningów.
  • Wspomaganie kontroli apetytu.
  • Zwiększenie termogenezy organizmu.
  • Podwyższenie poziomu przemian metabolicznych w organizmie.
  • Redukcja objawów zmęczenia.
  • Zwiększenie wchłaniania makroskładników.

Warto również wspomnieć, iż efekty stosowania preparatów tego typu są lepiej widoczne u osób szczupłych niż u borykających się z dużą nadwagą. Jeżeli zatem straciliśmy już kilka zbędnych kilogramów, a dalszy spadek został zahamowany lub widocznie spowolniony, wówczas warto sięgnąć po spalacze tłuszczu.

Należy wtedy jednak zwrócić uwagę na odpowiedni dobór substancji o działaniu termogenicznym. Im bowiem mniej tkanki tłuszczowej do spalenia i im dłużej trwa faza redukcji tkanki tłuszczowej, tym lepsze rezultaty może przynieść właściwy preparat. Środki tę warto również włączyć do codziennej diety, jeśli zależy nam na zwiększeniu wydolności organizmu i wykonywaniu intensywniejszych treningów.

Warto wiedzieć!

Spalacze tłuszczu nie są magicznymi pigułkami dzięki którym bez treningu i trzymania diety zrzucimy zbędne kilogramy! Kluczowym czynnikiem odpowiadającym za redukcję tkanki tłuszczowej jest ujemny bilans kaloryczny oraz konsekwentnie realizowany plan treningowy!

Spalacze tłuszczu – skutki uboczne

Wśród skutków ubocznych stosowania spalaczy tłuszczu wymienia się między innymi:

  • podwyższone ciśnienie,
  • kołatanie serca,
  • lęki w przypadku osób skłonnych do depresji,
  • nadmierna potliwość,
  • skurcze mięśni,
  • drżenie rąk,
  • nudności,
  • bezsenność.

Co więcej, spalaczy tłuszczu nie powinny stosować osoby, które dopiero co rozpoczęły proces redukcji tkanki tłuszczowej. Powinny one skupić się na podstawach, czyli odpowiednio zbilansowanej diecie z ujemnym bilansem kalorycznym i regularnych treningach. Dopiero po wypracowaniu pewnych nawyków żywieniowych i treningowych możemy pomyśleć o sięgnięciu po spalacze tkanki tłuszczowej.

Spalacze tłuszczu - czy warto stosować?

Tak, o ile ich stosowanie będzie połączone z odpowiednio zbilansowaną dietą o ujemnym bilansie kalorycznym i regularnych sesjach treningowych. W przeciwnym razie możemy zaobserwować pewne postępy, jednak nie będą one aż tak spektakularne jak w przypadku połączenia tych trzech czynników. Co więcej, efekty mogą być tylko chwilowe i samo łykanie kapsułek nie spowoduje redukcji tkanki tłuszczowej, a jedynie pozbycia się nadmiaru wody w organizmie przez efekt diurezy.

W tym miejscu warto również wspomnieć o tak zwanym paradoksie suplementów diety, który dotyczy także spalaczy tłuszczu. Przyjmując tabletki, za bardzo wierzymy w siłę ich działania, przez co mniej trenujemy, a także nie przykładamy aż tak wielkiej wagi to trzymania kalorii, co ma przełożenie na wzrost wagi i tkanki tłuszczowej.

Jakie są naturalne spalacze tłuszczu

Warto wiedzieć!

Zanim sięgniemy po syntetyczne specyfiki, warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu produkty żywnościowe, które wykazują takie działanie.

Wśród naturalnych spalaczy tłuszczu możemy wyróżnić:

  • imbir – działa korzystnie na przewód pokarmowy, pobudzając wydzielanie enzymów trawiennych. Co więcej, doskonale rozgrzewa organizm, powodując wzrost termogenezy, co zaś podkręca metabolizm.
  • cynamon – podobnie jak imbir cynamon jest termogenikiem, czyli substancją przyspieszając przemianę materii. Reguluje on również poziom insuliny we krwi, dzięki czemu nie mamy nagłych ataków apetytu.
  • kurkumę – przede wszystkim ogranicza ona rozrost komórek tłuszczowych oraz zmniejsza ona leptynoodporność, która sprawia, że mamy większy apetyt. Co więcej, kurkuma wykazuje działanie silnie przeciwutleniające.
  • ocet jabłkowy – nie tylko wspomaga trawienie, ale również hamuje w organizmie wchłanianie się tłuszczów, a także usuwa ich złogi. Warto jednak uważać z jego spożywaniem, gdyż jego nadmierna ilość może zaburzać wchłanianie się witamin A, D, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach.
  • zieloną herbatę – dzięki zawartości kofeiny przyspiesza przemianę materii. Co więcej jest pomocna w walce z cellulitem oraz zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy.
  • czerwoną herbatę – często określana jest mianem pogromcy tłuszczu, gdyż pobudza jelita do intensywnej pracy, dzięki czemu organizm wydziela więcej soków trawiennych. Zwiększa również biosyntezę tłuszczu oraz niweluje jego nadmierne odkładanie się.
  • kawę – zawiera kofeinę, która podnosi ciśnienie krwi, jednocześnie przyspieszając przemianę materii. Ponadto, wypita przed treningiem zwiększa zdolności wysiłkowe organizmu, pozytywnie wpływając na wytrzymałość organizmu i zwiększenie wydatku energetycznego.
  • czosnek – silnie rozgrzewa, dzięki czemu zwiększa metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu. Co więcej, zmniejsza ilość cholesterolu we krwi.
  • pieprz kajeński (chili) – zawiera kapsaicynę, dzięki czemu hamuje apetyt. Co więcej, powoduje wzrost termogenezy, co przyspiesza metabolizm.

Jeżeli chcemy przyspieszyć przemianę materii, w naszym jadłospisie nie może również zabraknąć: jabłek, grejpfrutów, papryki, brokułów, szpinaku oraz migdałów. Metabolizm zwiększają także produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym głównie jajka oraz ryby (zwłaszcza łosoś).

Uzyskanie pięknej sylwetki to nie lada wyzwanie. Coraz więcej osób niepocieszonych efektami diety i treningu sięga po spalacze tłuszczu. Mogą one stanowić użyteczny suplement wspomagający odchudzanie, jednak z ich stosowaniem związane jest pewne ryzyko. Co warto wiedzieć o spalaczach tłuszczu, zanim przystąpimy do ich suplementacji?

Spalacze tłuszczu - efekty

Nie tylko badania laboratoryjne potwierdzają skuteczność działania spalaczy tłuszczu, ale przede wszystkim wielu zadowolonych trenujących, którzy przyjmowali tego typu suplementy. Bardzo dobre efekty w postaci redukcji tkanki tłuszczowej obserwuje się zwłaszcza w przypadku preparatów zawierających:

  • kofeinę,
  • EGCG (katechinę z zielonej herbaty),
  • kapsaicynę,
  • piperynę,
  • forskolinę,
  • johimbinę,
  • CLA.

Według danych naukowych przyjmowanie substancji termogenicznych, sprawia, że wydatki energetyczne organizmu zwiększają się o 3 - 4 proc. przy jednorazowym przyjęciu dawki suplementu, a w przypadku regularnego stosowania co dwie godziny – nawet o 8 - 11 proc.

Wśród podstawowych efektów, jakie dają spalacze tłuszczu, wymienia się między innymi:

  • Przełamanie stagnacji w okresie redukcji tkanki tłuszczowej.
  • Zwiększenie wydolności organizmu, która sprzyja intensyfikacji treningów.
  • Wspomaganie kontroli apetytu.
  • Zwiększenie termogenezy organizmu.
  • Podwyższenie poziomu przemian metabolicznych w organizmie.
  • Redukcja objawów zmęczenia.
  • Zwiększenie wchłaniania makroskładników.

Warto również wspomnieć, iż efekty stosowania preparatów tego typu są lepiej widoczne u osób szczupłych niż u borykających się z dużą nadwagą. Jeżeli zatem straciliśmy już kilka zbędnych kilogramów, a dalszy spadek został zahamowany lub widocznie spowolniony, wówczas warto sięgnąć po spalacze tłuszczu.

Należy wtedy jednak zwrócić uwagę na odpowiedni dobór substancji o działaniu termogenicznym. Im bowiem mniej tkanki tłuszczowej do spalenia i im dłużej trwa faza redukcji tkanki tłuszczowej, tym lepsze rezultaty może przynieść właściwy preparat. Środki tę warto również włączyć do codziennej diety, jeśli zależy nam na zwiększeniu wydolności organizmu i wykonywaniu intensywniejszych treningów.

Warto wiedzieć!

Spalacze tłuszczu nie są magicznymi pigułkami dzięki którym bez treningu i trzymania diety zrzucimy zbędne kilogramy! Kluczowym czynnikiem odpowiadającym za redukcję tkanki tłuszczowej jest ujemny bilans kaloryczny oraz konsekwentnie realizowany plan treningowy!

Spalacze tłuszczu – skutki uboczne

Wśród skutków ubocznych stosowania spalaczy tłuszczu wymienia się między innymi:

  • podwyższone ciśnienie,
  • kołatanie serca,
  • lęki w przypadku osób skłonnych do depresji,
  • nadmierna potliwość,
  • skurcze mięśni,
  • drżenie rąk,
  • nudności,
  • bezsenność.

Co więcej, spalaczy tłuszczu nie powinny stosować osoby, które dopiero co rozpoczęły proces redukcji tkanki tłuszczowej. Powinny one skupić się na podstawach, czyli odpowiednio zbilansowanej diecie z ujemnym bilansem kalorycznym i regularnych treningach. Dopiero po wypracowaniu pewnych nawyków żywieniowych i treningowych możemy pomyśleć o sięgnięciu po spalacze tkanki tłuszczowej.

Spalacze tłuszczu - czy warto stosować?

Tak, o ile ich stosowanie będzie połączone z odpowiednio zbilansowaną dietą o ujemnym bilansie kalorycznym i regularnych sesjach treningowych. W przeciwnym razie możemy zaobserwować pewne postępy, jednak nie będą one aż tak spektakularne jak w przypadku połączenia tych trzech czynników. Co więcej, efekty mogą być tylko chwilowe i samo łykanie kapsułek nie spowoduje redukcji tkanki tłuszczowej, a jedynie pozbycia się nadmiaru wody w organizmie przez efekt diurezy.

W tym miejscu warto również wspomnieć o tak zwanym paradoksie suplementów diety, który dotyczy także spalaczy tłuszczu. Przyjmując tabletki, za bardzo wierzymy w siłę ich działania, przez co mniej trenujemy, a także nie przykładamy aż tak wielkiej wagi to trzymania kalorii, co ma przełożenie na wzrost wagi i tkanki tłuszczowej.

Jakie są naturalne spalacze tłuszczu

Warto wiedzieć!

Zanim sięgniemy po syntetyczne specyfiki, warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu produkty żywnościowe, które wykazują takie działanie.

Wśród naturalnych spalaczy tłuszczu możemy wyróżnić:

  • imbir – działa korzystnie na przewód pokarmowy, pobudzając wydzielanie enzymów trawiennych. Co więcej, doskonale rozgrzewa organizm, powodując wzrost termogenezy, co zaś podkręca metabolizm.
  • cynamon – podobnie jak imbir cynamon jest termogenikiem, czyli substancją przyspieszając przemianę materii. Reguluje on również poziom insuliny we krwi, dzięki czemu nie mamy nagłych ataków apetytu.
  • kurkumę – przede wszystkim ogranicza ona rozrost komórek tłuszczowych oraz zmniejsza ona leptynoodporność, która sprawia, że mamy większy apetyt. Co więcej, kurkuma wykazuje działanie silnie przeciwutleniające.
  • ocet jabłkowy – nie tylko wspomaga trawienie, ale również hamuje w organizmie wchłanianie się tłuszczów, a także usuwa ich złogi. Warto jednak uważać z jego spożywaniem, gdyż jego nadmierna ilość może zaburzać wchłanianie się witamin A, D, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach.
  • zieloną herbatę – dzięki zawartości kofeiny przyspiesza przemianę materii. Co więcej jest pomocna w walce z cellulitem oraz zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy.
  • czerwoną herbatę – często określana jest mianem pogromcy tłuszczu, gdyż pobudza jelita do intensywnej pracy, dzięki czemu organizm wydziela więcej soków trawiennych. Zwiększa również biosyntezę tłuszczu oraz niweluje jego nadmierne odkładanie się.
  • kawę – zawiera kofeinę, która podnosi ciśnienie krwi, jednocześnie przyspieszając przemianę materii. Ponadto, wypita przed treningiem zwiększa zdolności wysiłkowe organizmu, pozytywnie wpływając na wytrzymałość organizmu i zwiększenie wydatku energetycznego.
  • czosnek – silnie rozgrzewa, dzięki czemu zwiększa metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu. Co więcej, zmniejsza ilość cholesterolu we krwi.
  • pieprz kajeński (chili) – zawiera kapsaicynę, dzięki czemu hamuje apetyt. Co więcej, powoduje wzrost termogenezy, co przyspiesza metabolizm.

Jeżeli chcemy przyspieszyć przemianę materii, w naszym jadłospisie nie może również zabraknąć: jabłek, grejpfrutów, papryki, brokułów, szpinaku oraz migdałów. Metabolizm zwiększają także produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym głównie jajka oraz ryby (zwłaszcza łosoś).

Kategoria: Poradniki
Data: 04.05.2019
Social
5,0
1 ocena
Moja ocena
Twój podpis zostanie zapamiętany i będzie wyświetlał się przy recenzjach, zapytaniach technicznych oraz komentarzach. Podpis możesz w każdej chwili zmienić w ustawieniach swojego konta.
Lista komentarzy jest pusta.