Udostępnij
Skomentuj

Spirulina – właściwości, wartości odżywcze oraz skutki uboczne

Spirulina posiada niezaprzeczalne właściwości wpływające na stan zdrowotny organizmu człowieka.

Co to jest spirulina?

Spirulina to organizm, który rośnie zarówno w słonej jak i słodkiej wodzie, jest to rodzaj bakterii o nazwie cyjanobacterium, który jest często określany jako niebiesko-zielone algi. Podobnie jak rośliny, cyjanobakterie mogą wytwarzać energię ze światła słonecznego, dzięki procesowi zwanemu fotosyntezą.

Spirulina zapobiega rozwojowi nowotworów

Wiele badań na zwierzętach sugeruje, że spirulina zwiększa produkcję przeciwciał, białek zwalczających infekcje i innych komórek, które poprawiają odporność organizmu, pomagając zapobiegać infekcjom oraz chorobom przewlekłym m.in. nowotworom.

Nie jest to niespodzianką, ponieważ w literaturze naukowej opublikowano ponad 70 recenzowanych artykułów oceniających zdolność spiruliny do wpływania na komórki rakowe.

Podczas testów na ludzkich komórkach trzustki naukowcy odkryli, że eksperymentalne leki ze spiruliny znacząco zmniejszyły proliferację ludzkich linii komórkowych raka trzustki w sposób zależy od dawki. Zasadniczo dowodzi to, że spożywanie spiruliny wydaje się być potencjalnie naturalnym lekiem na raka.

Spirulina obniża ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi jest czynnikiem powodującym wiele poważnych chorób, a w konsekwencji może doprowadzić nawet do śmierci. Okazało się, że dawka 4,5 gram spiruliny dziennie może obniżyć ciśnienie krwi. Uważa się, że jest to spowodowane zwiększoną produkcją tlenku azotu, cząsteczki sygnałowej, która pomaga rozluźnić się i rozszerzyć naczynia krwionośne.

Spirulina - poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów

Okazało się, że spirulina może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów, jednocześnie zwiększając poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

W badaniu z udziałem 25 osób z cukrzycą typu 2, dwa gramy spiruliny dziennie znacznie poprawiło stosunek cholesterolu LDL do HDL. W innym badaniu na ludziach z wysokim poziomem cholesterolu stwierdzono, że 1 gram spiruliny dziennie obniżał stężenie trójglicerydów o 16,3 proc. a LDL o 10,1 proc.

Czy spirulina może pomóc w walce z anemią?

Istnieje wiele różnych postaci anemii, najczęstszy z nich charakteryzuje się zmniejszeniem stężenia hemoglobiny lub czerwonych krwinek we krwi. Niedokrwistość występuje dość często u osób w podeszłym wieku, co prowadzi do długotrwałego uczucia osłabienia oraz zmęczenia.

W badaniu obejmującym 40 starszych osób z niedokrwistością, suplementacja spiruliny zwiększyła zawartość hemoglobiny w krwinkach czerwonych oraz poprawiła także funkcję odpornościowe organizmu.

Jest to jednak tylko jedno badanie i konieczne są dalsze badania, aby potwierdzić skuteczność spiruliny w walce z anemią.

Spirulina może poprawiać siłę oraz wytrzymałość mięśniową

Wywołane wysiłkiem uszkodzenie oksydacyjne mięśni jest głównym czynnikiem wpływającym na ich zmęczenie. Niektóre pokarmy roślinne mają właściwości antyoksydacyjne, które mogą pomóc sportowcom i osobom aktywnym fizycznie minimalizować te uszkodzenia.

W dwóch badaniach wykazano, że spirulina zwiększa wytrzymałość, znacznie wydłużając czas potrzebny do zmęczenia mięśni. Inne badanie natomiast wykazało, że spirulina zwiększa siłę mięśni, ale nie ma żadnego wpływu na wytrzymałość mięśniową.

Spirulina – skutki uboczne

Ważne jest, aby upewnić się, że jakość spożywanej spiruliny jest na najwyższym poziomie. Zanieczyszczona spirulina może powodować:

  • Uszkodzenie wątroby
  • Ból brzucha
  • Nudności
  • Wymioty
  • Pragnienie
  • Szybkie bicie serca
  • Wstrząs, a nawet śmierć

Niektóre źródła sugerują, że kobiety w ciąży o raz dzieci nie powinny spożywać spiruliny.

Spirulina – dawkowanie

Dawka spiruliny jest bardzo indywidualna i zależy od tego w jakim przypadku ją stosujemy.

  • W przypadku podwyższonego cholesterolu skuteczną dawką będzie 1-8 gramów dziennie.
  • W celu zwiększenia siły oraz wytrzymałości mięśniowej stosowano 2-7,5 gramów dziennie.
  • Natomiast aby obniżyć ciśnienie krwi wystarczy 3,5-4,5 gram spiruliny na dobę.

Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia, czy spirulina powinna być przyjmowana raz na dobę, lub w mniejszych dawkach, kilka razy dziennie. Nie zaleca się przekraczania najwyższej wyżej wymienionej dawki, ponieważ nie stwierdzono wyraźnych korzyści powyżej tego poziomu.

Udostępnij
0 ocen
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 19:13
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.