Udostępnij
Skomentuj
https://www.sklep-presto.pl/wiadomosc/spirulina-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-oraz-skutki-uboczne/8974/ 2019-05-19 23:40:33.000000

Spirulina – właściwości, wartości odżywcze oraz skutki uboczne

Spirulina posiada niezaprzeczalne właściwości wpływające na stan zdrowotny organizmu człowieka.

Spirulinę często postrzega się tylko jako dodatek do koktajli warzywnych oraz owocowych, batonów energetycznych czy naturalnych suplementów, jednak korzyści płynące z suplementacji spiruliny są tak duże, że do chwili obecnej istnieje ponad 1000 naukowych artykułów opisujących jej korzyści zdrowotne.

Co to jest spirulina?

Spirulina to organizm, który rośnie zarówno w słonej jak i słodkiej wodzie, jest to rodzaj bakterii o nazwie cyjanobacterium, który jest często określany jako niebiesko-zielone algi. Podobnie jak rośliny, cyjanobakterie mogą wytwarzać energię ze światła słonecznego, dzięki procesowi zwanemu fotosyntezą.

Wartości odżywcze spiruliny

Źródło danych: National Nutrient Database for Standard Reference.

Spirulina zapobiega rozwojowi nowotworów

Wiele badań na zwierzętach sugeruje, że spirulina zwiększa produkcję przeciwciał, białek zwalczających infekcje i innych komórek, które poprawiają odporność organizmu, pomagając zapobiegać infekcjom oraz chorobom przewlekłym m.in. nowotworom.

Nie jest to niespodzianką, ponieważ w literaturze naukowej opublikowano ponad 70 recenzowanych artykułów oceniających zdolność spiruliny do wpływania na komórki rakowe.

Podczas testów na ludzkich komórkach trzustki naukowcy odkryli, że eksperymentalne leki ze spiruliny znacząco zmniejszyły proliferację ludzkich linii komórkowych raka trzustki w sposób zależy od dawki. Zasadniczo dowodzi to, że spożywanie spiruliny wydaje się być potencjalnie naturalnym lekiem na raka.

Spirulina obniża ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi jest czynnikiem powodującym wiele poważnych chorób, a w konsekwencji może doprowadzić nawet do śmierci. Okazało się, że dawka 4,5 gram spiruliny dziennie może obniżyć ciśnienie krwi. Uważa się, że jest to spowodowane zwiększoną produkcją tlenku azotu, cząsteczki sygnałowej, która pomaga rozluźnić się i rozszerzyć naczynia krwionośne.

Spirulina - poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów

Okazało się, że spirulina może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów, jednocześnie zwiększając poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

W badaniu z udziałem 25 osób z cukrzycą typu 2, dwa gramy spiruliny dziennie znacznie poprawiło stosunek cholesterolu LDL do HDL. W innym badaniu na ludziach z wysokim poziomem cholesterolu stwierdzono, że 1 gram spiruliny dziennie obniżał stężenie trójglicerydów o 16,3 proc. a LDL o 10,1 proc.

Czy spirulina może pomóc w walce z anemią?

Istnieje wiele różnych postaci anemii, najczęstszy z nich charakteryzuje się zmniejszeniem stężenia hemoglobiny lub czerwonych krwinek we krwi. Niedokrwistość występuje dość często u osób w podeszłym wieku, co prowadzi do długotrwałego uczucia osłabienia oraz zmęczenia.

W badaniu obejmującym 40 starszych osób z niedokrwistością, suplementacja spiruliny zwiększyła zawartość hemoglobiny w krwinkach czerwonych oraz poprawiła także funkcję odpornościowe organizmu.

Jest to jednak tylko jedno badanie i konieczne są dalsze badania, aby potwierdzić skuteczność spiruliny w walce z anemią.

Spirulina może poprawiać siłę oraz wytrzymałość mięśniową

Wywołane wysiłkiem uszkodzenie oksydacyjne mięśni jest głównym czynnikiem wpływającym na ich zmęczenie. Niektóre pokarmy roślinne mają właściwości antyoksydacyjne, które mogą pomóc sportowcom i osobom aktywnym fizycznie minimalizować te uszkodzenia.

W dwóch badaniach wykazano, że spirulina zwiększa wytrzymałość, znacznie wydłużając czas potrzebny do zmęczenia mięśni. Inne badanie natomiast wykazało, że spirulina zwiększa siłę mięśni, ale nie ma żadnego wpływu na wytrzymałość mięśniową.

Spirulina – skutki uboczne

Ważne jest, aby upewnić się, że jakość spożywanej spiruliny jest na najwyższym poziomie. Zanieczyszczona spirulina może powodować:

  • Uszkodzenie wątroby
  • Ból brzucha
  • Nudności
  • Wymioty
  • Pragnienie
  • Szybkie bicie serca
  • Wstrząs, a nawet śmierć

Niektóre źródła sugerują, że kobiety w ciąży o raz dzieci nie powinny spożywać spiruliny.

Spirulina – dawkowanie

Dawka spiruliny jest bardzo indywidualna i zależy od tego w jakim przypadku ją stosujemy.

  • W przypadku podwyższonego cholesterolu skuteczną dawką będzie 1-8 gramów dziennie.
  • W celu zwiększenia siły oraz wytrzymałości mięśniowej stosowano 2-7,5 gramów dziennie.
  • Natomiast aby obniżyć ciśnienie krwi wystarczy 3,5-4,5 gram spiruliny na dobę.

Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia, czy spirulina powinna być przyjmowana raz na dobę, lub w mniejszych dawkach, kilka razy dziennie. Nie zaleca się przekraczania najwyższej wyżej wymienionej dawki, ponieważ nie stwierdzono wyraźnych korzyści powyżej tego poziomu.

Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni