http://www.sklep-presto.pl/wiadomosc/witamina-b-niedobor-a-przedawkowanie-gdzie-wystepuje/7960/ 2018-02-01 16:02:32.000000

Witamina B - niedobór a przedawkowanie. Gdzie występuje?

Pod wspólnym określeniem witaminy B kryją się kilka substancji rozpuszczalnych w wodzie, które pełnią szereg istotnych funkcji w naszym organizmie. Wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, immunologicznego oraz sercowo-naczyniowego. W jakich produktach spożywczych kryją się te drogocenne pierwiastki i jakie mają właściwości?

Witamina B – działanie

Witaminy z grupy B mają wpływ przede wszystkim na układ nerwowy – poprawiają koncentrację i sprawność umysłową, łagodzę stres, niepokój oraz napięcia nerwowe, a także pozytywnie wpływają na nasz nastrój. Biorą także udział w różnych procesach metabolicznych, takich jak przyswajanie węglowodanów – poprzez zamianę glukozy na energię, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Witamina B – właściwości

Każda z witamin z grupy B charakteryzuje się nieco odmiennymi właściwościami:

  • witamina B1 (tiamina) – jej podstawowym zadaniem jest wspomaganie układu sercowo-naczyniowego. Gwarantuje również prawidłowy rozwój kości. Uczestniczy w metabolizmie białek i węglowodanów, a także pełni rolę ko-faktora w procesie powstawania ATP, będącego głównym źródłem energii dla pracujących mięśni. Z tego względu suplementują ją sportowcy.
  • witamina B2 (ryboflawina) – wspomaga układ odpornościowy. Jest pomocna w leczeniu anemii oraz chorób jamy ustnej, języka oraz warg. Wzmacnia wzrok, włosy i paznokcie. Poprawia również kondycję skóry. Jej niedobór jest szczególnie niebezpieczny – może przyczyniać się do raka przełyku.
  • witamina B3 (niacyna) – uczestniczy w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu oraz insuliny. Bierze również udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Co więcej, pozwala obniżyć cholesterolu we krwi, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie żołądka oraz jelit.
  • witamina B4 (cholina) – współodpowiada za tworzenie komórek i utrzymanie ich prawidłowej struktury. Kontroluje funkcjonowanie mięśni, układ oddechowy, pracę mózgu odpowiedzialną za pamięć oraz czynności serca. Uczestniczy w regulowaniu gospodarki lipidowej.
  • witamina B5 (kwas pantotenowy) – to koenzym A, który uczestniczy w przemianach wiążących się z gospodarką energetyczną, między innymi bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Jest pomocny w kuracjach zapobiegających łysieniu i siwieniu włosów. Wzmacnia układ immunologiczny oraz łagodzi skutki uboczne przyjmowania antybiotyków.
  • witamina B6 (pirydoksyna) – ułatwia wchłanianie białka oraz pomaga w zamianie tryptofanu na witaminę B3. Uczestniczy w produkcji hemoglobiny. Wpływa na ciśnienie krwi oraz łagodzi cierpnięcie rąk czy też skurcze mięśni nóg.
  • witamina B7 (biotyna) – bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Co więcej, zapobiega łysieniu i siwieniu włosów.
  • witamina B9 (kwas foliowy) – uczestniczy w syntezie DNA, warunkując właściwy podział komórek. Jest niezwykle ważny w trakcie rozwoju płodu. Zapobiega bowiem defektom wrodzonym, w tym także neurologicznym. Wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego i krwionośnego.
  • witamina B12 – bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku, przemianie białek oraz syntezie neuroprzekaźnika serotoniny. Co więcej, zwiększa apetyt u dzieci.

Jak widać, każda z witamin z grupy B pełni w organizmie niezwykle istotne funkcje. Warto zatem zadbać o to, aby nasza codzienna dieta była bogata w produkty spożywcze zawierające witaminy B w swym składzie. Stanowi to gwarancję prawidłowego rozwoju naszego ciała.

Najczęściej wybierana witamina B w sklep-presto.pl

Witamina B – występowanie

Jak zostało wspomniane, pod nazwą witamina B kryje się kilka substancji, które odpowiadają między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wpływają na koncentrację czy też nasze dobre samopoczucie. Pojawia się zatem pytanie, w czym jest „witamina B”.

Oto produkty, które zawierają najwięcej witamin z grupy B:

  • chude czerwone mięso (głównie witaminy B1, B2, B3, B12),
  • drób (głównie witamina B6),
  • podroby, w tym zwłaszcza wątróbka (głównie witaminy B1, B5, B6, B7, B9, B12),
  • ryby (głównie witamina B6),
  • jajka (głównie witaminy B2, B5, B6, B7 – szczególnie żółtko, B12),
  • nabiał (głównie witaminy B2, B3, B12),
  • produkty zbożowe (głównie witaminy B3, B9),
  • rośliny strączkowe (głównie witamina B7),
  • płatki owsiane (głównie witamina B5),
  • orzechy (głównie witamina B5, B7),
  • zielony groszek (głównie witamina B1),
  • brokuły (głównie witamina B2),
  • szpinak (głównie witamina B9),
  • pestki, zwłaszcza dyni i słonecznika (głównie witamina B9).

Witamina B Complex

Tym mianem określanych jest 8 substancji rozpuszczalnych w wodzie. Wykazują one podobne właściwości i wszystkie są niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Zalicza się do nich witaminę:

  • B1, czyli tiaminę,
  • B2, czyli ryboflawinę,
  • B3, czyli niacynę,
  • B5, czyli kwas pantotenowy,
  • B6, czyli pirydoksynę,
  • B7, czyli biotynę,
  • B9 (B11, czyli kwas foliowy),
  • B12, czyli kobalaminę.

Jeżeli zależy nam na włączeniu tych substancji do codziennego jadłospisu, powinniśmy zdecydować się na przyjmowanie suplementów zawierających witaminę B Complex lub spożywanie większej ilości:

  • orzechów i pestek, w tym zwłaszcza pestek słonecznika i dyni oraz nasion lnu i konopi – warto jednak pamiętać, iż są to przekąski kaloryczne, więc osoby będące na diecie nie powinny ich spożywać w bardzo dużych ilościach,
  • fasoli, będącej także doskonałym źródłem białka, witamin A i C, potasu, fosforu i wapnia,
  • jajek i nabiału,
  • drobiu – zwłaszcza w mięsie kurczaka z wolnego chowu,
  • mleka sojowego – to dobre rozwiązanie dla wegetarian, wegan, osób nietolerujących laktozy oraz kobiet, jednak trenującym mężczyznom zaleca się ograniczenie spożywania mleka sojowego z uwagi na prawdopodobne działanie proestrogenowe,
  • ryb, zwłaszcza makrelach, sardynkach oraz łososiu,
  • wątróbki,
  • szpinaku,
  • płatków owsianych i żytnich.

Witamina B – niedobór

Nieodpowiednio zbilansowana dieta, bogata w produkty wysoko przetworzone sprawia, że nasz organizm cierpi na niedobory składników odżywczych, w tym witamin z grupy B. O ich deficycie świadczyć mogą następujące objawy:

  • nerwowość,
  • bezsenność,
  • apatia,
  • zahamowanie wzrostu komórek,
  • stany depresyjne i lękowe,
  • bóle mięśni,
  • drętwienie kończyn,
  • stale utrzymujące się uczucie nieuzasadnionego niepokoju,
  • problemy z koncentracją,
  • obniżenie sprawności umysłowej,
  • anemia,
  • łamliwość paznokci,
  • łamliwość włosów i ich wypadanie,
  • problemy ze skórą,
  • brak apetytu lub nadmiar apetytu,
  • problemy z metabolizmem, których widocznym skutkiem może być wzrost wagi.

Witamina B dla dzieci

Witaminy z grupy B są niezwykle ważne także dla prawidłowego rozwoju dziecka. Ich niedobory mogą powodować problemy ze wzrostem i dojrzewaniem. Jeżeli nasza pociecha jest senna i drażliwa, trudniej jest się jej skupić oraz ma problemy z apetytem, może to świadczyć o deficycie witamin z grupy B.

W takiej sytuacji należy zmodyfikować nawyki żywieniowe dziecka, a jeśli z pewnych względów nie jest to możliwe, na przykład mamy w domu niejadka, wówczas warto sięgnąć po suplementy diety zawierające witaminy z grupy B. Gdy nasze dziecko nie przepada za tabletkami, warto sięgnąć po preparaty w syropie. Są smaczne i łatwe do połknięcia.

Witamina B – działanie

Witaminy z grupy B mają wpływ przede wszystkim na układ nerwowy – poprawiają koncentrację i sprawność umysłową, łagodzę stres, niepokój oraz napięcia nerwowe, a także pozytywnie wpływają na nasz nastrój. Biorą także udział w różnych procesach metabolicznych, takich jak przyswajanie węglowodanów – poprzez zamianę glukozy na energię, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Witamina B – właściwości

Każda z witamin z grupy B charakteryzuje się nieco odmiennymi właściwościami:

  • witamina B1 (tiamina) – jej podstawowym zadaniem jest wspomaganie układu sercowo-naczyniowego. Gwarantuje również prawidłowy rozwój kości. Uczestniczy w metabolizmie białek i węglowodanów, a także pełni rolę ko-faktora w procesie powstawania ATP, będącego głównym źródłem energii dla pracujących mięśni. Z tego względu suplementują ją sportowcy.
  • witamina B2 (ryboflawina) – wspomaga układ odpornościowy. Jest pomocna w leczeniu anemii oraz chorób jamy ustnej, języka oraz warg. Wzmacnia wzrok, włosy i paznokcie. Poprawia również kondycję skóry. Jej niedobór jest szczególnie niebezpieczny – może przyczyniać się do raka przełyku.
  • witamina B3 (niacyna) – uczestniczy w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu oraz insuliny. Bierze również udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Co więcej, pozwala obniżyć cholesterolu we krwi, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie żołądka oraz jelit.
  • witamina B4 (cholina) – współodpowiada za tworzenie komórek i utrzymanie ich prawidłowej struktury. Kontroluje funkcjonowanie mięśni, układ oddechowy, pracę mózgu odpowiedzialną za pamięć oraz czynności serca. Uczestniczy w regulowaniu gospodarki lipidowej.
  • witamina B5 (kwas pantotenowy) – to koenzym A, który uczestniczy w przemianach wiążących się z gospodarką energetyczną, między innymi bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Jest pomocny w kuracjach zapobiegających łysieniu i siwieniu włosów. Wzmacnia układ immunologiczny oraz łagodzi skutki uboczne przyjmowania antybiotyków.
  • witamina B6 (pirydoksyna) – ułatwia wchłanianie białka oraz pomaga w zamianie tryptofanu na witaminę B3. Uczestniczy w produkcji hemoglobiny. Wpływa na ciśnienie krwi oraz łagodzi cierpnięcie rąk czy też skurcze mięśni nóg.
  • witamina B7 (biotyna) – bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Co więcej, zapobiega łysieniu i siwieniu włosów.
  • witamina B9 (kwas foliowy) – uczestniczy w syntezie DNA, warunkując właściwy podział komórek. Jest niezwykle ważny w trakcie rozwoju płodu. Zapobiega bowiem defektom wrodzonym, w tym także neurologicznym. Wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego i krwionośnego.
  • witamina B12 – bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku, przemianie białek oraz syntezie neuroprzekaźnika serotoniny. Co więcej, zwiększa apetyt u dzieci.

Jak widać, każda z witamin z grupy B pełni w organizmie niezwykle istotne funkcje. Warto zatem zadbać o to, aby nasza codzienna dieta była bogata w produkty spożywcze zawierające witaminy B w swym składzie. Stanowi to gwarancję prawidłowego rozwoju naszego ciała.

Najczęściej wybierana witamina B w sklep-presto.pl

Witamina B – występowanie

Jak zostało wspomniane, pod nazwą witamina B kryje się kilka substancji, które odpowiadają między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wpływają na koncentrację czy też nasze dobre samopoczucie. Pojawia się zatem pytanie, w czym jest „witamina B”.

Oto produkty, które zawierają najwięcej witamin z grupy B:

  • chude czerwone mięso (głównie witaminy B1, B2, B3, B12),
  • drób (głównie witamina B6),
  • podroby, w tym zwłaszcza wątróbka (głównie witaminy B1, B5, B6, B7, B9, B12),
  • ryby (głównie witamina B6),
  • jajka (głównie witaminy B2, B5, B6, B7 – szczególnie żółtko, B12),
  • nabiał (głównie witaminy B2, B3, B12),
  • produkty zbożowe (głównie witaminy B3, B9),
  • rośliny strączkowe (głównie witamina B7),
  • płatki owsiane (głównie witamina B5),
  • orzechy (głównie witamina B5, B7),
  • zielony groszek (głównie witamina B1),
  • brokuły (głównie witamina B2),
  • szpinak (głównie witamina B9),
  • pestki, zwłaszcza dyni i słonecznika (głównie witamina B9).

Witamina B Complex

Tym mianem określanych jest 8 substancji rozpuszczalnych w wodzie. Wykazują one podobne właściwości i wszystkie są niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Zalicza się do nich witaminę:

  • B1, czyli tiaminę,
  • B2, czyli ryboflawinę,
  • B3, czyli niacynę,
  • B5, czyli kwas pantotenowy,
  • B6, czyli pirydoksynę,
  • B7, czyli biotynę,
  • B9 (B11, czyli kwas foliowy),
  • B12, czyli kobalaminę.

Jeżeli zależy nam na włączeniu tych substancji do codziennego jadłospisu, powinniśmy zdecydować się na przyjmowanie suplementów zawierających witaminę B Complex lub spożywanie większej ilości:

  • orzechów i pestek, w tym zwłaszcza pestek słonecznika i dyni oraz nasion lnu i konopi – warto jednak pamiętać, iż są to przekąski kaloryczne, więc osoby będące na diecie nie powinny ich spożywać w bardzo dużych ilościach,
  • fasoli, będącej także doskonałym źródłem białka, witamin A i C, potasu, fosforu i wapnia,
  • jajek i nabiału,
  • drobiu – zwłaszcza w mięsie kurczaka z wolnego chowu,
  • mleka sojowego – to dobre rozwiązanie dla wegetarian, wegan, osób nietolerujących laktozy oraz kobiet, jednak trenującym mężczyznom zaleca się ograniczenie spożywania mleka sojowego z uwagi na prawdopodobne działanie proestrogenowe,
  • ryb, zwłaszcza makrelach, sardynkach oraz łososiu,
  • wątróbki,
  • szpinaku,
  • płatków owsianych i żytnich.

Witamina B – niedobór

Nieodpowiednio zbilansowana dieta, bogata w produkty wysoko przetworzone sprawia, że nasz organizm cierpi na niedobory składników odżywczych, w tym witamin z grupy B. O ich deficycie świadczyć mogą następujące objawy:

  • nerwowość,
  • bezsenność,
  • apatia,
  • zahamowanie wzrostu komórek,
  • stany depresyjne i lękowe,
  • bóle mięśni,
  • drętwienie kończyn,
  • stale utrzymujące się uczucie nieuzasadnionego niepokoju,
  • problemy z koncentracją,
  • obniżenie sprawności umysłowej,
  • anemia,
  • łamliwość paznokci,
  • łamliwość włosów i ich wypadanie,
  • problemy ze skórą,
  • brak apetytu lub nadmiar apetytu,
  • problemy z metabolizmem, których widocznym skutkiem może być wzrost wagi.

Witamina B dla dzieci

Witaminy z grupy B są niezwykle ważne także dla prawidłowego rozwoju dziecka. Ich niedobory mogą powodować problemy ze wzrostem i dojrzewaniem. Jeżeli nasza pociecha jest senna i drażliwa, trudniej jest się jej skupić oraz ma problemy z apetytem, może to świadczyć o deficycie witamin z grupy B.

W takiej sytuacji należy zmodyfikować nawyki żywieniowe dziecka, a jeśli z pewnych względów nie jest to możliwe, na przykład mamy w domu niejadka, wówczas warto sięgnąć po suplementy diety zawierające witaminy z grupy B. Gdy nasze dziecko nie przepada za tabletkami, warto sięgnąć po preparaty w syropie. Są smaczne i łatwe do połknięcia.

Kategoria: Poradniki
Data: 01.02.2018
Social
5,0
1 ocena
Moja ocena
Lista komentarzy jest pusta.