Udostępnij
Skomentuj

Erytrytol – który wybrać? Czy jest zdrowy?

Czy stosowanie erytrytolu jest bezpieczne dla zdrowia? Jak wybrać erytrytol dobrej jakości?

Erytrytol to jeden z popularnych słodzików, który bywa stosowany w przemyśle spożywczym – głównie w produktach typu light. Słodzik można kupić również w czystej postaci i stosować jako substancję słodzącą na co dzień. Czy to dobry wybór? Czym charakteryzuje się erytrytol? Jak wybrać produkt tego typu?

Erytrytol – co to jest?

Erytrytol jest jednym z wielu słodzików, należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, które mają niską wartość energetyczną i kaloryczną, a przez to są popularnymi zamiennikami dla cukru. Erytrytol ma zerowy poziom w indeksie glikemicznym i dlatego może być z powodzeniem stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę. Co jeszcze warto wiedzieć o tej substancji?

  • Erytrytol występuje w naturze – a konkretniej w niektórych owocach (gruszkach, winogronach, melonach), porostach, algach morskich, płatkach kwiatów i grzybach kapeluszowych. Substancja ta może być również pozyskiwana w procesie syntezy przez drożdże z gliceryny odpadowej, glukozy lub hydrolizatów skrobi. Obecnie pozyskuje się go głównie z gliceryny.
  • Erytrytol jest nieco mniej słodki od klasycznego cukru – by zyskać tę samą słodycz, co przy pomocy cukru, należy użyć o około 30% więcej erytrytolu.
  • Jest to słodzik, który nie pozostawia żadnego obcego posmaku – a wręcz powoduje przyjemne uczucie chłodu w ustach.

Erytrytolol został dopuszczony do użytku w Europie od 2006 roku. Jest to słodzik stanowiący realną alternatywę dla cukru i innego rodzaju substancji słodzących.

Czy erytrytol jest bezpieczny?

Stosowanie słodzików w zastępstwie dla cukru ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Nie inaczej jest w przypadku erytrytolu, który jednak jest bezpiecznym środkiem słodzącym. Co przemawia na jego korzyść?

  • Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą po niego sięgać osoby chorujące na cukrzycę. Specyfik ten nie podnosi poziomu cukru w organizmie, co jest komfortowe nie tylko dla cukrzyków – spożycie klasycznego cukru powoduje podniesienie poziomu glukozy w organizmie, a później jego silny spadek, co wpływa na koncentrację, energię i apetyt.
  • Erytrytol nie podlega procesom fermentacyjnym – w odróżnieniu od cukru, substancja ta nie przyczynia się do powstawania próchnicy i problemów z uzębieniem.
  • Erytrytol nie jest metabolizowany – nie ulega przemianom, jest wydalany z organizmu w niezmiennej postaci, co powoduje, że nie przyczynia się do nadwagi.

Erytrytol to jeden z najpopularniejszych i najchętniej stosowanych słodzików. Jeśli spożywa się go w standardowych ilościach, nie powinien powodować jakichkolwiek skutków ubocznych. Jedynie spożywanie nadmiernych ilości w ciągu doby (powyżej 50 gramów) może powodować dolegliwości jelitowe. O tym, czy erytrytol przeczyszcza i powoduje jakiekolwiek skutki uboczne, decyduje częstotliwość jego spożywania oraz specyfika konkretnego układu trawiennego – niektórzy mogą spożywać duże ilości tego słodzika bez przeszkód, na innych dawka powyżej 50 gramów może zadziałać przeczyszczająco.

Erytrytol czy ksylitol?

Oferta słodzików i zamienników dla cukru jest naprawdę imponująca. Do wyboru są już nie tylko substancje w pełni naturalne i również dość kaloryczne, jak miód czy melasa, ale też o wiele bardziej dietetyczne słodziki i substancje słodzące. Wśród nich prym wiodą:

  • Ksylitol – bywa nazywany również cukrem brzozowym, gdyż faktycznie może być pozyskany z brzozy, ale też z malin lub śliwek. Jest to słodzik oznaczany jako E967. Jest to biały, bezwonny proszek, który ma poziom słodkości zbliżony do klasycznego cukru, ale o niższej kaloryczności (nawet około 40% mniej kalorii ma ksylitol w porównaniu z cukrem). Warto dodać również, że ksylitol (podobnie jak Erytrytol) nie ulega fermentacji w jamie ustnej, dlatego też nie przyczynia się do powstawania próchnicy. Mankamentem stosowania ksylitolu jest jego możliwe działanie przeczyszczające, które można zaobserwować przy spożywaniu dziennej dawki powyżej 15 gramów.
  • Stewia – jest to substancja słodząca nawet o 350 razy słodsza od sacharozy. Można kupić ją w postaci sproszkowanej, w formie kryształków lub suszonych liści, gdyż jest ona pozyskiwana z rośliny Sevia rebaudiana. Jest to substancja, która nie dostarcza do organizmu kalorii, ale warto uważać, gdyż wielu producentów oferuje stewię z dodatkami, które już podnoszą kaloryczność produktu końcowego, jak również wpływają na obniżenie jego słodkości.
  • Erytrytol – jak już zostało wspomniane, jest to słodzik występujący w naturze, ale do sprzedaży pozyskiwany w syntezie przy pomocy odpowiedniego rodzaju drożdży. Słodzik ten ma zerowy indeks glikemiczny, dlatego jest powszechnie uważany za zdrowy i bezpieczny dla cukrzyków. Nie ulega fermentacji w jamie ustnej, a jeśli chodzi o kalorie, to dostarcza ich o wiele mniej niż klasyczny cukier.

Co lepsze: stewia, ksylitol czy erytrytol? Na to pytanie niestety trudno odpowiedzieć jednoznacznie. Stewia i słodziki na niej oparte mogą mieć specyficzny posmak, ksylitol w nadmiarze będzie powodował efekt przeczyszczający. Na tym tle erytrytol i słodziki na nim oparte wydają się bardzo dobrym wyborem. Opinie na temat tej substancji słodzącej są bardzo pochlebne, a atrakcyjna cena i szeroka dostępność tej substancji to jej kolejne atuty.

Przed zakupem któregokolwiek ze słodzików, warto przejrzeć nie tylko jego specyfikę, ale też dokładnie przyjrzeć się składom dostępnych produktów – każda substancja słodząca, która stanie się bazą do słodziku z wieloma dodatkami, może okazać się niezdrowa lub bardziej kaloryczna, niż mogłoby się wydawać. Z tego właśnie względu warto wybierać słodziki zaufanych producentów i weryfikować ich skład przed zakupem.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 06:09
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.