https://www.sklep-presto.pl/wiadomosc/glicyna-wlasciwosci-i-zastosowanie-jak-zazywac-dawkowanie/8932/ 2018-05-09 13:56:35.000000

Glicyna – właściwości i zastosowanie. Jak zażywać - dawkowanie.

Glicyna jest niezbędnym aminokwasem dla wielu różnych funkcji mięśni, funkcji poznawczych i metabolicznych.

Glicyna to jeden z 20 aminokwasów używanych do wytwarzania białka w ciele, które buduje tkankę, która tworzy narządy, stawy i mięśnie. Występuje w bulionie kostnym, mięsie, drobiu, jajach, produktach mlecznych oraz niektórych ziarnach i warzywach.

Czym jest glicyna i jakie posiada funkcje?

Glicyna pomaga rozkładać i transportować składniki odżywcze, takie jak glikogen i tłuszcz, które komórki zużywają na wytwarzanie energii, a przy tym silnie wspiera systemy odpornościowe, trawienne oraz nerwowe. Glicyna jest drugim najbardziej rozpowszechnionym aminokwasem w ludzkich enzymach i białkach, dlatego odgrywa role niemal w każdej części ciała.

W ludzkim ciele glicyna znajduje się w wysokich stężeniach w skórze, tkankach łącznych stawów i tkance mięśniowej. Glicyna to jeden z kluczowych aminokwasów stosowanych do tworzenia kolagenu i żelatyny. Podczas gry produkty wysokobiałkowe takie jak mięso oraz produkty mleczne zawierają niewielkie ilości glicyny, najlepsze źródła – kolagen i żelatyna mogą być trudne do zdobycia. Białka te nie występują w większości kawałków mięsa, a zamiast tego są pobierane z części zwierząt, takich jak skóry, kości, tkanki łącznej, ścięgien i wiązadeł, które dziś większość ludzi wyrzuca.

Właściwości oraz zastosowanie glicyny

Glicyna może być stosowana w celu obniżenia objawów u osób cierpiących na takie choroby, jak wrzody, zapalenie stawów, cukrzyca, zespół nieszczelnego jelita, niewydolność nerek i serca, przewlekłe zmęczenie, zaburzenia neurobehawioralne, a nawet niektóre nowotwory.

Glicyna jest wykorzystywana podczas biosyntezy kreatyny, która zapewnia mięśniom bezpośrednie źródło paliwa do naprawy uszkodzeń i odrastania silniejszego. Pomaga także w dostarczaniu energii komórkom dzięki swojej roli w przekształcaniu składników odżywczych w dietę, pomagając karmić głodne tkanki mięśniowe i zwiększając wytrzymałość, siłę i wydajność. Ma również korzyści, jeśli chodzi o produkcję i regulację hormonów, pomagając organizmowi naturalnie syntetyzować hormony steroidowe, które regulują stosunek tłuszczu do masy mięśniowej i kontrolują wydatek energetyczny.

Ponieważ ludzie starzeją się, szczególnie ważne jest spożywanie wystarczającej ilości białek (aminokwasów), aby naprawić uszkodzone tkanki w stawach, które cierpią z powodu trwającego uszkodzenia wolnych rodników. Glicyna jest niezbędna do tworzenia rozciągliwej, elastycznej chrząstki, pomaga leczyć uszkodzone stawy i może zapobiegać utracie ruchomości i funkcjonalności u osób starszych.

Odgrywając rolę w ośrodkowym układzie nerwowym i układzie trawiennym, glicyna może pomóc podnieść poziom energii, zrównoważyć poziom cukru we krwi i zapobiec zmęczeniu. Można go nawet użyć do uspokojenia lęku lub nerwowości, które utrzymują cię w nocy i przeszkadzają w zasypianiu - a ponadto pomagają bezpośrednio dostarczać składniki odżywcze do komórek i tkanek w celu uzyskania energii o każdej porze dnia.

Jedną z jej najważniejszych funkcji jest pomoc w przeprowadzeniu biosyntezy hemu, składnika hemoglobiny, który pomaga w wytwarzaniu i utrzymywaniu czerwonych krwinek. Czerwone krwinki pomagają przenosić tlen dookoła ciała, wspomagać funkcje komórkowe i dostarczać energię do tkanek, serca i mózgu. W rzeczywistości glicyna jest często stosowana w suplementach mających na celu poprawę energii u sportowców, zwalczanie zmęczenia spowodowanego niedokrwistością i pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Dawkowanie glicyny

Nie ma zalecanej dziennej dawki glicyny lub górnej granicy, a badania wykazały, że można ją bezpiecznie stosować w wysokich dawkach od 15 do 60 gramów dziennie, gdy jest to konieczne. Jednak szacunki pokazują, że większość osób spożywających standardową dietę spożywa codziennie tylko około dwóch gramów glicyny, najprawdopodobniej dlatego, że często wyrzucane są najbardziej zasobne w nią źródła, takie jak ścięgna, skóry i kości zwierząt.

Glicyna to jeden z 20 aminokwasów używanych do wytwarzania białka w ciele, które buduje tkankę, która tworzy narządy, stawy i mięśnie. Występuje w bulionie kostnym, mięsie, drobiu, jajach, produktach mlecznych oraz niektórych ziarnach i warzywach.

Czym jest glicyna i jakie posiada funkcje?

Glicyna pomaga rozkładać i transportować składniki odżywcze, takie jak glikogen i tłuszcz, które komórki zużywają na wytwarzanie energii, a przy tym silnie wspiera systemy odpornościowe, trawienne oraz nerwowe. Glicyna jest drugim najbardziej rozpowszechnionym aminokwasem w ludzkich enzymach i białkach, dlatego odgrywa role niemal w każdej części ciała.

W ludzkim ciele glicyna znajduje się w wysokich stężeniach w skórze, tkankach łącznych stawów i tkance mięśniowej. Glicyna to jeden z kluczowych aminokwasów stosowanych do tworzenia kolagenu i żelatyny. Podczas gry produkty wysokobiałkowe takie jak mięso oraz produkty mleczne zawierają niewielkie ilości glicyny, najlepsze źródła – kolagen i żelatyna mogą być trudne do zdobycia. Białka te nie występują w większości kawałków mięsa, a zamiast tego są pobierane z części zwierząt, takich jak skóry, kości, tkanki łącznej, ścięgien i wiązadeł, które dziś większość ludzi wyrzuca.

Właściwości oraz zastosowanie glicyny

Glicyna może być stosowana w celu obniżenia objawów u osób cierpiących na takie choroby, jak wrzody, zapalenie stawów, cukrzyca, zespół nieszczelnego jelita, niewydolność nerek i serca, przewlekłe zmęczenie, zaburzenia neurobehawioralne, a nawet niektóre nowotwory.

Glicyna jest wykorzystywana podczas biosyntezy kreatyny, która zapewnia mięśniom bezpośrednie źródło paliwa do naprawy uszkodzeń i odrastania silniejszego. Pomaga także w dostarczaniu energii komórkom dzięki swojej roli w przekształcaniu składników odżywczych w dietę, pomagając karmić głodne tkanki mięśniowe i zwiększając wytrzymałość, siłę i wydajność. Ma również korzyści, jeśli chodzi o produkcję i regulację hormonów, pomagając organizmowi naturalnie syntetyzować hormony steroidowe, które regulują stosunek tłuszczu do masy mięśniowej i kontrolują wydatek energetyczny.

Ponieważ ludzie starzeją się, szczególnie ważne jest spożywanie wystarczającej ilości białek (aminokwasów), aby naprawić uszkodzone tkanki w stawach, które cierpią z powodu trwającego uszkodzenia wolnych rodników. Glicyna jest niezbędna do tworzenia rozciągliwej, elastycznej chrząstki, pomaga leczyć uszkodzone stawy i może zapobiegać utracie ruchomości i funkcjonalności u osób starszych.

Odgrywając rolę w ośrodkowym układzie nerwowym i układzie trawiennym, glicyna może pomóc podnieść poziom energii, zrównoważyć poziom cukru we krwi i zapobiec zmęczeniu. Można go nawet użyć do uspokojenia lęku lub nerwowości, które utrzymują cię w nocy i przeszkadzają w zasypianiu - a ponadto pomagają bezpośrednio dostarczać składniki odżywcze do komórek i tkanek w celu uzyskania energii o każdej porze dnia.

Jedną z jej najważniejszych funkcji jest pomoc w przeprowadzeniu biosyntezy hemu, składnika hemoglobiny, który pomaga w wytwarzaniu i utrzymywaniu czerwonych krwinek. Czerwone krwinki pomagają przenosić tlen dookoła ciała, wspomagać funkcje komórkowe i dostarczać energię do tkanek, serca i mózgu. W rzeczywistości glicyna jest często stosowana w suplementach mających na celu poprawę energii u sportowców, zwalczanie zmęczenia spowodowanego niedokrwistością i pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Dawkowanie glicyny

Nie ma zalecanej dziennej dawki glicyny lub górnej granicy, a badania wykazały, że można ją bezpiecznie stosować w wysokich dawkach od 15 do 60 gramów dziennie, gdy jest to konieczne. Jednak szacunki pokazują, że większość osób spożywających standardową dietę spożywa codziennie tylko około dwóch gramów glicyny, najprawdopodobniej dlatego, że często wyrzucane są najbardziej zasobne w nią źródła, takie jak ścięgna, skóry i kości zwierząt.

Kategoria: Poradniki
Data: 09.05.2018
Social
5,0
1 ocena
Moja ocena
Lista komentarzy jest pusta.