https://www.sklep-presto.pl/wiadomosc/glutamina-wlasciwosci-dawkowanie-oraz-skutki-uboczne-l-glutaminy/8590/ 2018-04-13 10:28:51.000000

Glutamina – właściwości, dawkowanie oraz skutki uboczne l-glutaminy

Glutamina jest jednym z najpopularniejszych suplementów na świecie, czy aby na pewno czy warto ją stosować?

L-glutamina jest ważnym aminokwasem mającym wiele funkcji w naszym organizmie. Jest budulcem białka oraz częścią układu odpornościowego. W artykule omówimy sobie czym jest glutamina i jakie korzyści niesie za sobą jej suplementacja.

Czym jest glutamina?

Jak już sobie wspomnieliśmy glutamina jest aminokwasem, których głównym celem jest budowanie białek. Białka są kluczowe dla narządów, pełnią również takie funkcje jak transport substancji we krwi czy też zwalczają szkodliwe wirusy oraz bakterie.

Podobnie jak wiele innych aminokwasów, glutamina występuję w dwóch różnych postaciach: L-glutaminy oraz D-glutaminy, te dwie postacie są prawie identyczne, ale mają nieco inny układ molekularny.

Forma, która występuje w żywności oraz suplementach to L-glutamina. W składzie niektórych suplementów możemy się spotkać z tym nazewnictwem, ale pozostałe firmy używają jako nazwy po prostu glutaminy.

Podczas gdy L-glutamina jest używana do wytwarzania białek i wykonywania innych funkcji, D-glutamina wydaje się być względnie nieważna w żywych organizmach.

L-glutamina może być wytwarzana naturalnie w naszym organizmie. W rzeczywistości jest to najobficiej występujący aminokwas we krwi i innych płynach ustrojowych.

Czasami jednak zapotrzebowanie organizmu na glutaminę jest większe niż posiadana zdolność do jej wytwarzania. Dlatego jest uważana za warunkowo niezbędny aminokwas, co oznacza, że musi być uzyskana z diety lub suplementów w pewnych warunkach, takich jak urazy lub choroby.

Należy również wspomnieć, że glutamina jest bardzo ważną cząsteczką dla układu odpornościowego i zdrowia naszych jelit.

Właściwości glutaminy

Ze względu na swoją rolę jako budulca białka, niektórzy badacze sprawdzili czy przyjmowanie glutaminy jako suplementu poprawia przyrosty masy mięśniowej

W jednym z badań 31 osób przyjmowało glutaminę lub placebo podczas sześciu tygodni treningu siłowego.

Pod koniec badania obie grupy wykazały wzrost masy oraz siły mięśniowej. Nie było jednak zauważalnych różnić pomiędzy grupą placebo, a grupą przyjmującą glutaminę.

 

Link do badania

Badanie pokazało nam, że nie ma dowodów na to, że glutamina może zapewnić jakiekolwiek korzyści dla przyrostu masy lub siły mięśniowej.

Warto jednak nadmienić, że glutamina jest kluczowym źródłem paliwa dla komórek odpornościowych, w tym białych krwinek i niektórych komórek jelitowych. Jednak jego poziom we krwi może się zmniejszyć z powodu poważnych urazów, oparzeń, operacji lub chorób.

Badania wykazały, że stosowanie glutaminy może poprawić stan zdrowia, zmniejszyć liczbę infekcji i prowadzić do krótszego czasu rekonwalescencji po przebytych operacjach. Co więcej, wykazano, że poprawia przeżywalność i zmniejsza koszty leczenia u pacjentów, którzy znajdują się w stanie krytycznym.

Inne badania wykazały, że l-glutamina może również poprawiać funkcję odpornościowe u zwierząt zakażonych bakteriami lub wirusami.

Glutamina jest ważnym źródłem energii dla komórek jelitowych i immunologicznych. Pomaga także utrzymać barierę pomiędzy wnętrzem jelita, a resztą ciała, chroniąc w ten sposób organizm przed nieszczelnym jelitem. Zapobiega to przenikaniu szkodliwych bakterii i toksyn z jelita do reszty ciała. Ponadto jest ważna dla prawidłowego wzrostu i utrzymania komórek w jelicie.

Glutamina – skutki uboczne

Ponieważ glutamina jest aminokwasem, który naturalnie występuje w naszym organizmie i znajduje się w produktach spożywczych, które spożywamy na co dzień, nie ma obaw, że może wywoływać jakiekolwiek skutki uboczne jeśli jest przyjmowany w zalecanych dawkach.

Typowa dieta może zawierać od 3 do 6 gramów glutaminy dziennie, chociaż ta ilość może się znacząco różnić w zależności od rodzaju i ilości spożywanych pokarmów.

Dawkowanie glutaminy

Suplementacja L-glutaminy jest zwykle zalecana w dawce 5 gramów dziennie, przy czym odradza się stosowanie większych dawek z powodu nadmiernego stężenia amoniaku w surowicy.

Ze względu na nieskuteczność suplementacji glutaminą w celu zwiększenia masy mięśniowej optymalna dawka nie jest znana. Powyższe zalecane dawki są wystarczające dla zdrowia jelitowego i łagodzenia ewentualnego względnego niedoboru glutaminy (obserwowanego w przypadku niskiego spożycia białka lub weganizmu).

Polecane artykuły
 

L-glutamina jest ważnym aminokwasem mającym wiele funkcji w naszym organizmie. Jest budulcem białka oraz częścią układu odpornościowego. W artykule omówimy sobie czym jest glutamina i jakie korzyści niesie za sobą jej suplementacja.

Czym jest glutamina?

Jak już sobie wspomnieliśmy glutamina jest aminokwasem, których głównym celem jest budowanie białek. Białka są kluczowe dla narządów, pełnią również takie funkcje jak transport substancji we krwi czy też zwalczają szkodliwe wirusy oraz bakterie.

Podobnie jak wiele innych aminokwasów, glutamina występuję w dwóch różnych postaciach: L-glutaminy oraz D-glutaminy, te dwie postacie są prawie identyczne, ale mają nieco inny układ molekularny.

Forma, która występuje w żywności oraz suplementach to L-glutamina. W składzie niektórych suplementów możemy się spotkać z tym nazewnictwem, ale pozostałe firmy używają jako nazwy po prostu glutaminy.

Podczas gdy L-glutamina jest używana do wytwarzania białek i wykonywania innych funkcji, D-glutamina wydaje się być względnie nieważna w żywych organizmach.

L-glutamina może być wytwarzana naturalnie w naszym organizmie. W rzeczywistości jest to najobficiej występujący aminokwas we krwi i innych płynach ustrojowych.

Czasami jednak zapotrzebowanie organizmu na glutaminę jest większe niż posiadana zdolność do jej wytwarzania. Dlatego jest uważana za warunkowo niezbędny aminokwas, co oznacza, że musi być uzyskana z diety lub suplementów w pewnych warunkach, takich jak urazy lub choroby.

Należy również wspomnieć, że glutamina jest bardzo ważną cząsteczką dla układu odpornościowego i zdrowia naszych jelit.

Właściwości glutaminy

Ze względu na swoją rolę jako budulca białka, niektórzy badacze sprawdzili czy przyjmowanie glutaminy jako suplementu poprawia przyrosty masy mięśniowej

W jednym z badań 31 osób przyjmowało glutaminę lub placebo podczas sześciu tygodni treningu siłowego.

Pod koniec badania obie grupy wykazały wzrost masy oraz siły mięśniowej. Nie było jednak zauważalnych różnić pomiędzy grupą placebo, a grupą przyjmującą glutaminę.

 

Link do badania

Badanie pokazało nam, że nie ma dowodów na to, że glutamina może zapewnić jakiekolwiek korzyści dla przyrostu masy lub siły mięśniowej.

Warto jednak nadmienić, że glutamina jest kluczowym źródłem paliwa dla komórek odpornościowych, w tym białych krwinek i niektórych komórek jelitowych. Jednak jego poziom we krwi może się zmniejszyć z powodu poważnych urazów, oparzeń, operacji lub chorób.

Badania wykazały, że stosowanie glutaminy może poprawić stan zdrowia, zmniejszyć liczbę infekcji i prowadzić do krótszego czasu rekonwalescencji po przebytych operacjach. Co więcej, wykazano, że poprawia przeżywalność i zmniejsza koszty leczenia u pacjentów, którzy znajdują się w stanie krytycznym.

Inne badania wykazały, że l-glutamina może również poprawiać funkcję odpornościowe u zwierząt zakażonych bakteriami lub wirusami.

Glutamina jest ważnym źródłem energii dla komórek jelitowych i immunologicznych. Pomaga także utrzymać barierę pomiędzy wnętrzem jelita, a resztą ciała, chroniąc w ten sposób organizm przed nieszczelnym jelitem. Zapobiega to przenikaniu szkodliwych bakterii i toksyn z jelita do reszty ciała. Ponadto jest ważna dla prawidłowego wzrostu i utrzymania komórek w jelicie.

Glutamina – skutki uboczne

Ponieważ glutamina jest aminokwasem, który naturalnie występuje w naszym organizmie i znajduje się w produktach spożywczych, które spożywamy na co dzień, nie ma obaw, że może wywoływać jakiekolwiek skutki uboczne jeśli jest przyjmowany w zalecanych dawkach.

Typowa dieta może zawierać od 3 do 6 gramów glutaminy dziennie, chociaż ta ilość może się znacząco różnić w zależności od rodzaju i ilości spożywanych pokarmów.

Dawkowanie glutaminy

Suplementacja L-glutaminy jest zwykle zalecana w dawce 5 gramów dziennie, przy czym odradza się stosowanie większych dawek z powodu nadmiernego stężenia amoniaku w surowicy.

Ze względu na nieskuteczność suplementacji glutaminą w celu zwiększenia masy mięśniowej optymalna dawka nie jest znana. Powyższe zalecane dawki są wystarczające dla zdrowia jelitowego i łagodzenia ewentualnego względnego niedoboru glutaminy (obserwowanego w przypadku niskiego spożycia białka lub weganizmu).

Polecane artykuły
 
Kategoria: Poradniki
Data: 06.04.2018
Social
5,0
1 ocena
Moja ocena
Lista komentarzy jest pusta.