https://www.sklep-presto.pl/wiadomosc/izolat-bialka-co-to-jest-czy-warto-jaki-wybrac/6457/ 2019-01-07 12:10:26.000000

Izolat białka – co to jest? Czy warto? Jaki wybrać?

Suplementy białkowe pełnią dla wielu osób kluczową rolę podczas realizacji treningu siłowego. Stanowią także uzupełnienie podstawowej diety, która ma zagwarantować nam odpowiednią dawkę energii oraz szereg składników odżywczych. Jedną z najpopularniejszych form takich środków jest izolat białka.

Odżywki białkowe stanowią uzupełnienie podstawowej diety, która ma zagwarantować nam odpowiednią dawkę energii oraz szereg składników odżywczych. Jedną z najpopularniejszych form takich środków jest właśnie izolat białka serwatki (WPI).

Mowa o środkach należących do serwatkowych odżywek białkowych. Są więc pochodzenia odzwierzęcego. Warto w tym miejscu podkreślić, że typów serwatkowych odżywek białkowych należy jeszcze koncentrat białka serwatki (WPC) oraz hydrolizat białka serwatki (WPH). Zanim więc podejmiemy decyzję o suplementacji izolatu białka serwatki, powinniśmy również dowiedzieć się jak najwięcej o pozostałych dwóch rodzajach białek serwatkowych.

Co to jest izolat białka?

Mówiąc w sposób fachowy, jest to proteina pochodzenia mlecznego. Preparat pozyskuje się za pomocą mikro filtracji przepływu krzyżowego. Realizowana jest ona w niskiej temperaturze, co pozwala na zachowanie wszelkich składników odżywczych.

Warto podkreślić, że mówimy w tym miejscu o białku serwatkowym. Charakteryzuje się ono szybkim przyswajaniem przez organizm, ponieważ nie podlega ścinaniu w kwasie żołądkowym – w podstawowej formie dociera więc do jelita cienkiego. Wszystko to sprawia, że efekty przyjmowania tego środka są naprawdę zauważalne.

Izolat białka serwatkowego posiada także sporą ilość leucyny, która jest czynnikiem wzrostu masy mięśniowej oraz naprawy uszkodzonych tkanek. Dzięki temu spełnia ona tak zwane zadania budulcowe.

Na rynku dostępny jest jednak także izolat białka sojowego, czyli pochodzenia roślinnego. Niektórzy uznają, iż jest on przez to mniej wartościowy niż preparat odzwierzęcy. I … mają rację. Jednak należy zaznaczyć, że wartość odżywcza białka sojowego jest zbliżona do białka serwatkowego. Jedynym plusem przyjmowania izolatu białka sojowego jest możliwość zmniejszenia akumulacji tłuszczu, co wpływa na możliwość utraty wagi.

Czy warto stosować izolat białka?

Chcąc odpowiedzieć na to pytanie, warto najpierw podkreślić rolę białka w treningu siłowym. Jest ono bowiem podstawowym budulcem mięśni, wzmacnia także nasze kości. Duża ilość białka w diecie pozwala więc skutecznie powiększyć masę mięśniową, poprawić kondycję oraz wyrzeźbić sylwetkę.

W tym miejscu należy podkreślić, że izolat wyróżnia się dużym stężeniem białka w jednej dawce produktu. Dzięki temu składnik ten jest przyjmowany przez nas w sporych ilościach. Co równie ważne, izolat białkowy jest często bez laktozy, której wiele osób nie toleruje. Nie posiada on również wielu innych szkodliwych substancji mogących obniżać skuteczność suplementacji bądź wywołujących reakcje alergiczne.

Najczęściej wybierany izolat białka w sklep-presto.pl

Jaki izolat białka wybrać?

Oczywiście chcąc zagwarantować skuteczną suplementację, należy decydować się na produkty najwyższej jakości.  Ogromne znaczenie ma to, na produkty którego producenta się zdecydujemy. Zakup tanich suplementów, które pochodzą od niesprawdzonego producenta może okazać się złym pomysłem. Mogą być to bowiem produkty pozyskiwane mniej zaawansowanymi metodami, przez co okażą się po prostu nieskuteczne. Biorąc pod uwagę obecną ofertę rynkową, polecić można między innymi izolat białka Olimp oraz SportDefinition.

Izolat a koncentrat białka

Na koniec dokonamy krótkiego porównania izolatu z innym rodzajem produktu białkowego, a mianowicie koncentratu, który cieszy się dużo większa popularnością wśród osób trenujących, głównie ze względu na znacznie niższą cenę oraz lepsze walory smakowe.

Podkreślić należy przede wszystkim, że z izolat, w porównaniu z koncentratem, wyróżnia się większą zawartością białka (izolat zawiera przeważnie >85%). Posiada ponadto mniej tłuszczu, a na rynku pełno jest preparatów pozbawionych laktozy. Co równie ważne, izolat jest szybciej trawiony przez organizm – nie dość, że zapewnia większa ilość substancji odżywczych, to jeszcze są one przyjmowane sprawniej niż w przypadku koncentratu.

Wszystko to sprawia, że omawiany środek jest stosowany zarówno bezpośrednio po treningu, jak i przed, nic nie stoi na przeszkodzie aby przyjmować go na co dzień. Oczywiście musimy pamiętać, że, podobnie jak w przypadku każdego suplementu białkowego, stosowanie izolatu musi uwzględniać naszą obecną dietę oraz zapotrzebowanie na białko w ciągu dnia.

Jeśli do tematu podejdziemy w sposób odpowiedni, możemy zagwarantować sobie lepsze efekty treningowego, a także skuteczniejsze budowanie tkanki mięśniowej.

Odżywki białkowe stanowią uzupełnienie podstawowej diety, która ma zagwarantować nam odpowiednią dawkę energii oraz szereg składników odżywczych. Jedną z najpopularniejszych form takich środków jest właśnie izolat białka serwatki (WPI).

Mowa o środkach należących do serwatkowych odżywek białkowych. Są więc pochodzenia odzwierzęcego. Warto w tym miejscu podkreślić, że typów serwatkowych odżywek białkowych należy jeszcze koncentrat białka serwatki (WPC) oraz hydrolizat białka serwatki (WPH). Zanim więc podejmiemy decyzję o suplementacji izolatu białka serwatki, powinniśmy również dowiedzieć się jak najwięcej o pozostałych dwóch rodzajach białek serwatkowych.

Co to jest izolat białka?

Mówiąc w sposób fachowy, jest to proteina pochodzenia mlecznego. Preparat pozyskuje się za pomocą mikro filtracji przepływu krzyżowego. Realizowana jest ona w niskiej temperaturze, co pozwala na zachowanie wszelkich składników odżywczych.

Warto podkreślić, że mówimy w tym miejscu o białku serwatkowym. Charakteryzuje się ono szybkim przyswajaniem przez organizm, ponieważ nie podlega ścinaniu w kwasie żołądkowym – w podstawowej formie dociera więc do jelita cienkiego. Wszystko to sprawia, że efekty przyjmowania tego środka są naprawdę zauważalne.

Izolat białka serwatkowego posiada także sporą ilość leucyny, która jest czynnikiem wzrostu masy mięśniowej oraz naprawy uszkodzonych tkanek. Dzięki temu spełnia ona tak zwane zadania budulcowe.

Na rynku dostępny jest jednak także izolat białka sojowego, czyli pochodzenia roślinnego. Niektórzy uznają, iż jest on przez to mniej wartościowy niż preparat odzwierzęcy. I … mają rację. Jednak należy zaznaczyć, że wartość odżywcza białka sojowego jest zbliżona do białka serwatkowego. Jedynym plusem przyjmowania izolatu białka sojowego jest możliwość zmniejszenia akumulacji tłuszczu, co wpływa na możliwość utraty wagi.

Czy warto stosować izolat białka?

Chcąc odpowiedzieć na to pytanie, warto najpierw podkreślić rolę białka w treningu siłowym. Jest ono bowiem podstawowym budulcem mięśni, wzmacnia także nasze kości. Duża ilość białka w diecie pozwala więc skutecznie powiększyć masę mięśniową, poprawić kondycję oraz wyrzeźbić sylwetkę.

W tym miejscu należy podkreślić, że izolat wyróżnia się dużym stężeniem białka w jednej dawce produktu. Dzięki temu składnik ten jest przyjmowany przez nas w sporych ilościach. Co równie ważne, izolat białkowy jest często bez laktozy, której wiele osób nie toleruje. Nie posiada on również wielu innych szkodliwych substancji mogących obniżać skuteczność suplementacji bądź wywołujących reakcje alergiczne.

Najczęściej wybierany izolat białka w sklep-presto.pl

Jaki izolat białka wybrać?

Oczywiście chcąc zagwarantować skuteczną suplementację, należy decydować się na produkty najwyższej jakości.  Ogromne znaczenie ma to, na produkty którego producenta się zdecydujemy. Zakup tanich suplementów, które pochodzą od niesprawdzonego producenta może okazać się złym pomysłem. Mogą być to bowiem produkty pozyskiwane mniej zaawansowanymi metodami, przez co okażą się po prostu nieskuteczne. Biorąc pod uwagę obecną ofertę rynkową, polecić można między innymi izolat białka Olimp oraz SportDefinition.

Izolat a koncentrat białka

Na koniec dokonamy krótkiego porównania izolatu z innym rodzajem produktu białkowego, a mianowicie koncentratu, który cieszy się dużo większa popularnością wśród osób trenujących, głównie ze względu na znacznie niższą cenę oraz lepsze walory smakowe.

Podkreślić należy przede wszystkim, że z izolat, w porównaniu z koncentratem, wyróżnia się większą zawartością białka (izolat zawiera przeważnie >85%). Posiada ponadto mniej tłuszczu, a na rynku pełno jest preparatów pozbawionych laktozy. Co równie ważne, izolat jest szybciej trawiony przez organizm – nie dość, że zapewnia większa ilość substancji odżywczych, to jeszcze są one przyjmowane sprawniej niż w przypadku koncentratu.

Wszystko to sprawia, że omawiany środek jest stosowany zarówno bezpośrednio po treningu, jak i przed, nic nie stoi na przeszkodzie aby przyjmować go na co dzień. Oczywiście musimy pamiętać, że, podobnie jak w przypadku każdego suplementu białkowego, stosowanie izolatu musi uwzględniać naszą obecną dietę oraz zapotrzebowanie na białko w ciągu dnia.

Jeśli do tematu podejdziemy w sposób odpowiedni, możemy zagwarantować sobie lepsze efekty treningowego, a także skuteczniejsze budowanie tkanki mięśniowej.

Kategoria: Poradniki
Data: 07.01.2019
Social
5,0
1 ocena
Moja ocena
Twój podpis zostanie zapamiętany i będzie wyświetlał się przy recenzjach, zapytaniach technicznych oraz komentarzach. Podpis możesz w każdej chwili zmienić w ustawieniach swojego konta.
Lista komentarzy jest pusta.