https://www.sklep-presto.pl/wiadomosc/jaki-wybrac-wklad-mrozacy-do-lodowki-ktory-bedzie-najlepszy/4980/ 2018-05-21 20:14:50.000000

Jaki wybrać wkład mrożący do lodówki? Który będzie najlepszy?

Lato w pełni, sezon wyjazdów, pikników i rodzinnych grillów już wystartował, więc warto zaopatrzyć się w odpowiednie dodatki i sprzęt, który uprzyjemni ten wakacyjno-urlopowy czas. Oprócz grilla i dodatków warto również zadbać o zimne napoje, które są niemal na wagę złota w gorący letni dzień. Najpopularniejszym rozwiązaniem są oczywiście lodówki turystyczne na specjalne wkłady chłodzące. Czym kierować się podczas wyboru takiego wkładu?

Lodówki turystyczne bez zasilania to najpopularniejsze i najtańsze rozwiązania, jeśli chodzi o chłodzenie podczas wyjazdu za miasto. Co prawda lepszą wydajność osiągną lodówki elektryczne, ale nie zawsze jest dostęp do odpowiedniego zasilania, więc warto postawić na sprawdzone i niezawodne rozwiązanie.

Tego typu lodówki, które nie wymagają zasilania, przypominają nieco plastikowe lub metalowe, zależnie od wersji, duże wiadra lub pojemniki. Ścianki mają dość sporą grubość, aby były w stanie izolować zawartość od gorącego powietrza na zewnątrz. Wewnątrz ścianek znajduje się specjalny izolator – najczęściej jest to pianka poliuretanowa lub zwykły styropian. Takie rozwiązanie jest lekkie i poręczne, choć dla zapewnienia odpowiedniej wydajności chłodzenia należy stosować dodatkowe wkłady mrożące.

Jakie wkłady wybrać?

Na rynku znajdziemy wiele propozycji wkładów mrożących, zaś ich ceny w większości przypadków nie przekraczają kilkudziesięciu złotych. Co ciekawe, najpopularniejsze są zwykłe pojemniki na wodę, która swoją drogą najlepiej sprawdza się jako wypełniacz wkładu mrożącego. Mimo to lepszym rozwiązaniem są wkłady żelowe. Do wody dodaje się w takich przypadkach różne substancje, dzięki którym zmienia ona swoje właściwości, np. powodujące, że we wkładzie po zmrożeniu powstaje substancja w formie żelu, który dłużej zachowuje niską temperaturę. Są to np. poliakrylan sodu, żele krzemionkowe itp. Pamiętajmy jednak, aby wybierać wkłady z atestami i gwarancją bezpieczeństwa oraz nietoksyczności takich substancji. W końcu mają one pośredni kontakt z żywnością i napojami.

Jak korzystać z wkładów mrożących?

Oczywiście aby wkład chłodzący chłodził, sam musi być wcześniej schłodzony. W tym celu należy przed wyjazdem włożyć wkład do zamrażalnika, najlepiej na kilkanaście godzin. W szczelnie zamkniętej lodówce przenośnej utrzyma temperaturę kilku stopni nawet przez 12 godzin. Jest to świetne rozwiązanie na pikniki i wyjścia na plażę.

Warto wiedzieć!

Chłodne powietrze zawsze opada na dół, ciepłe natomiast unosi się do góry. Dlatego też wkładanie zamrożonych wkładów na samo dno jest błędem. Wkłady mrożące powinny być układane na samym wierzchu. W tym celu wkładamy całą zawartość do lodówki tj. jedzenie, napoje etc., a następnie na nich układamy zamrożone wkłady.

Lodówki turystyczne bez zasilania to najpopularniejsze i najtańsze rozwiązania, jeśli chodzi o chłodzenie podczas wyjazdu za miasto. Co prawda lepszą wydajność osiągną lodówki elektryczne, ale nie zawsze jest dostęp do odpowiedniego zasilania, więc warto postawić na sprawdzone i niezawodne rozwiązanie.

Tego typu lodówki, które nie wymagają zasilania, przypominają nieco plastikowe lub metalowe, zależnie od wersji, duże wiadra lub pojemniki. Ścianki mają dość sporą grubość, aby były w stanie izolować zawartość od gorącego powietrza na zewnątrz. Wewnątrz ścianek znajduje się specjalny izolator – najczęściej jest to pianka poliuretanowa lub zwykły styropian. Takie rozwiązanie jest lekkie i poręczne, choć dla zapewnienia odpowiedniej wydajności chłodzenia należy stosować dodatkowe wkłady mrożące.

Jakie wkłady wybrać?

Na rynku znajdziemy wiele propozycji wkładów mrożących, zaś ich ceny w większości przypadków nie przekraczają kilkudziesięciu złotych. Co ciekawe, najpopularniejsze są zwykłe pojemniki na wodę, która swoją drogą najlepiej sprawdza się jako wypełniacz wkładu mrożącego. Mimo to lepszym rozwiązaniem są wkłady żelowe. Do wody dodaje się w takich przypadkach różne substancje, dzięki którym zmienia ona swoje właściwości, np. powodujące, że we wkładzie po zmrożeniu powstaje substancja w formie żelu, który dłużej zachowuje niską temperaturę. Są to np. poliakrylan sodu, żele krzemionkowe itp. Pamiętajmy jednak, aby wybierać wkłady z atestami i gwarancją bezpieczeństwa oraz nietoksyczności takich substancji. W końcu mają one pośredni kontakt z żywnością i napojami.

Jak korzystać z wkładów mrożących?

Oczywiście aby wkład chłodzący chłodził, sam musi być wcześniej schłodzony. W tym celu należy przed wyjazdem włożyć wkład do zamrażalnika, najlepiej na kilkanaście godzin. W szczelnie zamkniętej lodówce przenośnej utrzyma temperaturę kilku stopni nawet przez 12 godzin. Jest to świetne rozwiązanie na pikniki i wyjścia na plażę.

Warto wiedzieć!

Chłodne powietrze zawsze opada na dół, ciepłe natomiast unosi się do góry. Dlatego też wkładanie zamrożonych wkładów na samo dno jest błędem. Wkłady mrożące powinny być układane na samym wierzchu. W tym celu wkładamy całą zawartość do lodówki tj. jedzenie, napoje etc., a następnie na nich układamy zamrożone wkłady.

Kategoria: Poradniki
Data: 19.05.2018
Social
5,0
6 ocen
Moja ocena
Lista komentarzy jest pusta.