CLA / sprzężony kwas linolowy – tłuszcz spalający tłuszcz
Według badań, suplementacja kwasu CLA może pomóc między innymi w walce z rakiem, spalaniu tłuszczu, budowy masy mięśniowej, zwiększeniu wytrzymałości, wzmocnieniu układu kostnego oraz poprawie działania układu trawiennego.
Co to jest CLA?
Sprzężony kwas linolowy to nazwa nadana grupie związków chemicznych występujących w kwasie tłuszczowym zwanym kwasem linolowym. Głównymi źródłami CLA w naszej diecie to pełnotłuste produkty mleczne, masło oraz wołowina. Chociaż większość ludzi mylnie myśli o tych produktach jako "niezdrowych" źródłach tłuszczów nasyconych, zapewniają one także niezbędny sprzężony kwas linolowy, który jest rodzajem tłuszczu wielonienasyconego – niezbędnego w naszej diecie.
Nasz organizm potrzebuje wszystkich trzech rodzajów tłuszczów (tłuszczów nasyconych, wielonienasyconych oraz jednonienasyconych) aby mógł prawidłowo funkcjonować, ponieważ każdy z tych tłuszczów spełnia inna funkcję, od procesów trawiennych aż do prawidłowej pracy mózgu.
CLA pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej
W wielu badaniach wykazano, że CLA pomaga w utracie tkanki tłuszczowej, dlatego w swojej skoncentrowanej formie jest jednym z najpopularniejszych suplementów odchudzających na świecie.
Sprzężony kwas linolowy pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej wpływając na metabolizm energetyczny, mechanizm regulacji masy tkanki tłuszczowej oraz naturalny proces programowanej śmierci komórki (apoptozę).
Jedno z badań wykazało, że wprowadzenie suplementacji kwasem tłuszczowym CLA (3-4 gramów dziennie) u osób z nadwagą i otyłością zmniejszyło masę tkanki tłuszczowej i zwiększyło beztłuszczową masę ciała. Inne przeprowadzone badania wykazały podobne wyniki. Co więcej, wykazano również, że CLA nie wywiera niekorzystnego wpływu na stężenie lipidów we krwi, odpowiedź insulinową i stany zapalne u osób z nadwagą oraz otyłością.
Jednym z możliwych potencjalnych mechanizmów, dzięki którym CLA zmniejsza masę tkanki tłuszczowej może być zmniejszenie poboru energii lub zwiększenie wydatków na energię.
CLA reguluje poziom cukru we krwi
Są pewne dowody na to, że istnieje odwrotna zależność między spożyciem CLA w czyjejś diecie a ryzykiem cukrzycy. Hipoteza zakłada, że CLA może uczestniczyć w regulacji insuliny. Wiemy również, że najlepsze źródła żywności CLA, w tym tłuszcze nasycone, takie jak masło lub wołowina, mogą stabilizować poziom cukru we krwi i pomagać komuś w utrzymaniu diety o niskiej zawartości węglowodanów, która jest korzystna w zwalczaniu cukrzycy.
CLA może pomóc w walce z rakiem
Sprzężony kwas linolowy wykazuje działanie wzmacniające odporność oraz działanie przeciwrakowe. Kwas tłuszczowy CLA obecny w produktach bogatych w tłuszcze nasycone może przynieść nam wiele dobrego, od kontroli poziomu cukru we krwi do regulacji hormonów po naturalną profilaktykę nowotworową.
Badania wielokrotnie pokazują, że jakość kwasów tłuszczowych w czyjejś diecie jest bardzo ważna dla zmniejszenia całkowitego ryzyka zachorowania na raka, a sprzężony kwas linolowy okazał się sprzyjający zdrowiu na kilka sposobów, szczególnie obniżając stany zapalne. Obniżenie stanów zapalnych w organizmie jest oznaką mniejszego uszkodzenia wolnych rodników, które wiążą się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.
Badania nad wpływem sprzężonego kwasu linolowego w zapobieganiu rakowi piersi są nieco sprzeczne, ale niektóre badania sugerują, że wyższe spożycie CLA z naturalnej żywności wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi. Inne wyniki badań sugerują, że może to być korzystne w walce z rakiem narządów trawiennych i może poprawić detoksykację dzięki lepszej pracy wątroby.
CLA może zwiększyć siłę i masę mięśniową
Chociaż wyniki są również nieco sprzeczne, niektóre badania pokazują, że zażywanie sprzężonego kwasu linolowego samego lub wraz z innymi suplementami, takimi jak kreatyna czy odżywka białkowe, może pomóc zwiększyć siłę i masę mięśniową. To dlatego CLA jest często dodawany do niektórych suplementów kulturystycznych, takich jak spalacze tłuszczu, stacki przed treningowe czy gainery.
Najlepsze źródła kwasu tłuszczowego CLA
W tabeli poniżej przedstawiono zawartość kwasu tłuszczowego CLA w miligramach na każdy gram tłuszczu w danym produkcie.
Tabela zawartości CLA w produktach spożywczych:
Skutki uboczne CLA
CLA jest uważany za bezpieczny, gdy jest spożywany wraz z żywnością lub przyjmowany w postaci suplementów, w dawkach nie przekraczających dawki rekomendowane. Dla niektórych osób możliwe jest, że przyjmowanie suplementów CLA może powodować działania niepożądane, takie jak rozstrój żołądka, biegunka, nudności lub zmęczenie.
Jeśli chodzi o sprzężony kwas linolowy dla dzieci na dzień dzisiejszy i nie ma wystarczających dowodów na to, że długotrwałe stosowanie CLA w postaci suplementu u dzieci jest w 100 procentach bezpieczne. Jednak źródła żywności takie jak masło, wołowina czy sery żółte są zdecydowanie bezpieczne, ponieważ zapewniają one nie tylko CLA, ale także ważne składniki odżywcze do wzrostu i rozwoju, w tym również witaminy oraz minerały.
CLA (sprzężony kwas linolowy) – dawkowanie
Sprzężony kwas linolowy należy przyjmować w ilościach od 3200 do 6400 mg dziennie aby uzyskać wcześniej wspomniane korzyści z tytułu suplementacji CLA. Badania z zastosowaniem większych dawek niż wyżej wymienione nie przyniosły dodatkowych korzyści.
Komentarze (0)