Udostępnij
Skomentuj

Grill gazowy czy węglowy – który wybrać?

Sezon grillowy właśnie się rozpoczyna – warto więc zastanowić się nad zakupem odpowiedniego sprzętu. Czy lepszym wyborem okaże się grill gazowy czy węglowy? W poniższym tekście postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Gdy nadchodzi wiosna, a temperatura na zewnątrz osiąga przyjemne wartości, w naszym kraju zaczyna się prawdziwe grillowe szaleństwo. Na ryku pojawiają się dobrze znane akcesoria oraz urządzenia grillowe, które przygotowywane są w wielu różnych odmianach.

Podczas zakupu grilla, uwagę należy zwrócić przede wszystkim na to, czym jest on zasilany. Uznając modele elektryczne za urządzenia zupełnie innej kategorii, śmiało można stwierdzić, że obecnie główny podział dotyczy sprzęty gazowego oraz węglowego.

Węglowy czy gazowy – jaki grill lepszy?

Poza oczywistą różnicą, oba urządzenia charakteryzują się również innymi kosztami eksploatacyjnymi oraz wpływem na środowisko naturalne. Wpływ na ostateczny wybór może mieć również sam proces rozpalania oraz wygaszania grilla.

Wszystko to sprawia, że warto grille te omówić osobno, tak aby wskazać wszystkich ich mocne oraz słabe strony. W ten sposób będziemy w stanie wskazać, który z nich okaże się lepszym wyborem na tegoroczny sezon.

Grill węglowy – budowa i sposób działania

Wyróżnia się prostą konstrukcją najczęściej wykonywaną ze stali. Poza obudową, posiada oczywiście ruszt i pokrywę. Warto podkreślić, że grill węglowy występuje na rynku w wielu kształtach. Zdecydować możemy się między innymi na proste konstrukcje kwadratowe lub prostokątne, a także na modele owalne czy też wyróżniające się nieregularnymi kształtami.

Po stronie największych zalet tych produktów należy zapisać również stosunkowo niskie ceny (najtańsze grille węglowe zakupimy już za kilkadziesiąt złotych), a także prostotę użycia. Nie musimy bowiem martwić się podłączaniem butli. Wystarczy wysypać brykiet, użyć podpałki i czekać, aż grill się rozpali.

Oczywiście wszystko to może okazać się trudniejsze, niż nam się wydaje. Ogromny wpływ mają bowiem warunki atmosferyczne. Przy sporym wietrze rozpalenie paleniska może okazać się nie lada wyczynem. Pamiętać musimy również o odpowiednim zabezpieczeniu brykietu po skończonym grillowaniu. Do największych wad należy więc zaliczyć stosunkowo długi okres rozpalania oraz konieczność czyszczenia grilla.

W zamian jednak otrzymujemy doskonałą jakość przygotowywanego jedzenia, które często zyskuje specyficzny aromat i smak.

Polecane grille węglowe w Presto

Grill gazowy – budowa i sposób działania

W tym przypadku mamy do czynienia z urządzeniami, które co prawda wymagają wykorzystania specjalnych butli gazowych, jednak z drugiej strony ich użycie okaże się znacznie szybsze oraz czystsze.

Nie trzeba bowiem czekać, aż brykiet łaskawie się rozpali. Samo czyszczenie grille jest znacznie łatwiejsze – w końcu mamy tu do czynienia wyłącznie z gazem. Wszystko to sprawia, że tego typu sprzęt wybierany jest przez osoby, które na pierwszy miejscu stawiają wygodę użycia. W przypadku grillów gazowych nie musimy nawet martwić się kupnem rozpałki.

Oczywiście musimy pamiętać o tym, że omawiane modele okażą się droższe od urządzeń węglowych. Najtańsze grille gazowe zakupimy za około 120 złotych. Wyższa cena jest jednak rekompensowana przez niższy koszt gazu – uzupełnianie butli okaże się bowiem tańsze od ciągłego uzupełniania brykietu.

Polecane grille gazowe w Presto

Co wybrać? Grill gazowy czy węglowy?

Skoro omówienie obu urządzeń mamy już za sobą, możemy w końcu przejść do odpowiedzi na najważniejsze pytanie. Jak to jednak zazwyczaj bywa, jest ona uzależniona od tego, co jest dla nas najważniejsze.

  • Prostota użytkowania. Biorąc pod uwagę konieczność długotrwałego rozpalania i czyszczenia grilla węglowego, model gazowy wydaje się być pod tym względem lepszy. Wystarczy go postawić, uruchomić gaz, podpalić ogień i gotowe – jedzenie może lądować na ruszczcie. A więc w prostocie obsługi wygrywa grill gazowy.
  • Cena. W tym przypadku zwycięzca może być tylko jeden – jest to grill węglowy, który na rynku występuje w wielu tanich wersjach.
  • Koszty eksploatacyjne – biorąc pod uwagę pojemność standardowej butli, mniejsze koszty generuje grill gazowy.
  • Smak. W przypadku obu urządzeń jest on bardzo porównywalny. W przypadku grilla węglowego, zyskujemy charakterystyczny, wędzony posmak, który dla wielu osób może być decydujący. Z drugiej jednak strony, może on zostać całkowicie zburzony przez użycie nieodpowiedniej podpałki. W tej kategorii mamy więc remis.
  • Dym. Jest go znacznie więcej przy wykorzystaniu urządzeń węglowych. Może być to uznawane zarówno za wadę, jak i zaletę, dlatego ocena tej kategorii jest sprawą indywidualną.

Jak widać, sprawa jest bliska remisu. Tak naprawdę wiele zależy od naszych indywidualnych preferencji. Jeżeli samo rozpalanie jest dla nas częścią pewnej ceremonii grillowania, a do tego jesteśmy miłośnikami specyficznego smaku potraw urozmaiconego dymem, powinniśmy decydować się na grill węglowych. Modele gazowe okażą się dobrym wyborem dla osób stawiających na szybkość i łatwość obsługi, brak dymu, a także na niższe koszty eksploatacyjne.

Niezależnie od tego, który model wybierzemy, powinniśmy zwrócić uwagę na wymiary grilla, a także na to, z jakich materiałów został przygotowany. Nie warto decydować się na modele najtańsze, ponieważ zazwyczaj są one słabo zabezpieczone przed uszkodzeniami natury mechanicznej oraz wpływem wszelkich czynników zewnętrznych, takich jak wilgoć. Co więcej, dobrej jakości grille często posiadają kilkupoziomowe ruszty oraz różne dodatki, na przykład wbudowany termometr.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)