Udostępnij
Skomentuj

Jak suszyć grzyby w domu? Na nitce czy w suszarce?

Suszenie grzybów to świetny sposób na ich konserwacje i długie przechowywanie. W jaki sposób i kiedy suszyć grzyby?

Jesień to idealny czas na wypady do lasu i zbieranie grzybów. Rosną one w tym okresie zdecydowanie najszybciej i bez trudu można znaleźć dorodne okazy bez zapuszczania się w odległe tereny. Po zebraniu grzybów, aby móc cieszyć się nimi przez całą zimę i wiosnę należy je odpowiednio wysuszyć. Taki sposób konserwacji jest bardzo efektowny, a grzyby w takim stanie mogą przetrwać długie miesiące. Zatem jak suszyć grzyby? O czym musimy pamiętać? Które grzyby nadają się do suszenia? Jak suszyć grzyby, aby zachowały najwięcej zapachu? Odpowiedzi później.

Jak suszyć grzyby?

Odpowiedz na pytanie — jak suszyć grzyby jest bardzo prosta — najlepiej naturalnie. Jednym z najpopularniejszych sposobów suszenia grzybów jest wystawienie ich na słońce. Taka metoda powoduje, że zachowują maksimum zapachu i w naturalny sposób się konserwują. Rozwiązanie to zapobiega również nadmiernemu wysuszeni oraz przypaleniu. Najefektywniejsze jest ich rozłożenie na świeżym powietrzu np. na marsie lub na strychu gdzie słońce ma swobodny dostęp. Po oczyszczeniu i umyciu powinny leżeć w takim stanie aż do wysuszenia. Co dzień trzeba je przewrócić na druga stronę, aby nie przywarły do podłoża. Miejsce takie musi być również przewiewne, co ma znaczący wpływ na cały proces suszenia. Suszenie grzybów na słońcu może również odbywać się poprzez nadziewanie ich na nitkę i wywieszeniu za okno. Zatem jak suszyć grzyby na nitce ? Jest to najwygodniejsza metoda, gdyż nie wymaga przewracania grzybów. Po umyciu i oczyszczeniu grzyby należy pokroić, gdyż proces będzie przebiegał znacznie szybciej. Zdecydowanie lepiej zrobić kilka mniejszych nitek tak, aby grzyby nie były za mocno ściśnięte. W takim stanie można rozłożyć je na parapecie lub wywiesić zahaczając o okno.

Bardzo poręczną metodą jest suszenie grzybów w mikrofali lub specjalnych suszarkach. Jak suszyć grzyby tym sposobem? Proces przebiega dzięki nim szybko i komfortowo. Do mikrofali należy włożyć grzyby i suszyć na normalnym programie. Kuchenka mikrofalowa działa na zasadzie podgrzewania wody w żywności, która wrze i podgrzewa jedzenie. Jeśli powtarzać proces będziemy kilkukrotnie, woda wyparuje, a grzyby zostaną ususzone. To dobre rozwiązanie do mniejszej ilości grzybów. Czas, jaki należy przeznaczyć na pojedyncze suszenie to 2 minuty. Suszarki do grzybów działają na zasadzie zamkniętego wentylatora. Umieszczone tam kawałki owiewa silny strumień powietrza. Po pewnym czasie są one zakonserwowane i ususzone. Jeśli chcemy suszyć grzyby w piekarniku gazowym lub elektrycznym, również możemy to zrobić. Piekarniki gazowe nie są polecane z tego względu, iż długotrwałe suszenie może spowodować nasiąknięcie grzybów zapachem gazu. Jeśli chodzi zatem o piekarnik i suszenie grzybów, jaka temperatura będzie najlepsza ? Powinna być taka, jaką mogą wytworzyć promienie słoneczne, czyli ok. 40 - 50 C. Proces powinien przebiegać w takiej temperaturze, aby suszenie grzybów nie skończyło się ich przypaleniem.

Które grzyby suszyć?

Ważnym elementem suszenia grzybów jest też wybór konkretnych rodzajów. Do suszenia nadają się prawie wszystkie gatunki. Warto unikać tych o wilgotnej skórze jak np. maślaki, gdyż proces będzie przebiegał dużo trudniej. Grzyby powinny być też wyselekcjonowane do tego rodzaju konserwacji. Musimy wybierać tylko zdrowe i nierobaczywe okazy. Chory grzyb może zepsuć pozostałe lub powodować dolegliwości żołądkowe po zjedzeniu. Wielkość również nie pozostaje bez znaczenia. Grzyby nie mogą być za małe, gdyż po ususzeniu staną się niepraktyczne. Duże okazy należy pokroić na średnie części wielkości kilku centymetrów.

Warto wiedzieć!

Po zebraniu grzybów a przed ich suszeniem należy oddać próbki do stacji sanitarno epidemiologicznej lub poprosić o ocenę doświadczonego grzybiarza, jeśli sami nie znamy się na grzybach. Suszenie nie powoduje zniszczenia toksyn, które mogą być niezwykle groźne. Nawet najlepsza wiedza jak suszyć grzyby nie uchroni nas przed tym podstawowym błędem.

Kiedy suszyć grzyby?

Jeśli wiemy już jak suszyć grzyby, powinniśmy skupić się na tym, kiedy należy to robić. Jednym z najczęstszych pytań, jakie padają przy okazji tematu suszenia grzybów to kiedy to robić. Suszyć grzyby można przez cały rok, o ile je znajdziemy i jest to duży plus grzybobrania. Nadwyżki warto zakonserwować i spożytkować w późniejszych miesiącach. Jeśli chodzi o rozpoczęcie samego procesu suszenia, warto przystąpić do niego jak najszybciej. Zapobiegnie to rozwijaniu się bakterii i pleśni oraz sprawi, że grzyby takie będą wysokiej jakości.

Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 21:35
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.