Jaką wybrać menażkę czy naczynia turystyczne? Które będą najlepsze?
Na rynku znajdziemy mnóstwo najróżniejszych modeli menażek, od tradycyjnych aluminiowych, przez stalowe po te wykonane z tworzyw sztucznych oraz silikonu. Które najlepiej sprawdzą się w trudnych warunkach, a które warto zabrać ze sobą na rodzinny piknik? O tym w poniższym poradniku.
Materiał – najważniejsza kwestia
Mogłoby się w3ydawać, że jedynym słusznym wyborem będzie menażka z aluminium lub stali. Okazuje się jednak, że na rynku znajdziemy inne, również godne uwagi rozwiązania. Poznajmy je wszystkie.
Stal nierdzewna
Menażka ze stali nierdzewnej to najpopularniejsze i najczęściej polecane rozwiązanie, które nadaje się zarówno dla harcerzy, turystów, jak również zaprawionych wędrowców. Jeśli zdecydujemy się na zestaw wysokiej jakości z grubej stali, posłuży nam on przez wiele lat nawet, jeśli będziemy w menażkach gotować potrawy na ognisku. Takie menażki sprawdzą się również podczas gotowani ana różnego rodzaju palnikach turystycznych. Zestaw tego typu menażek zazwyczaj składa się z trzech części – dwóch misek oraz pokrywki. Pokrywkę możemy również wykorzystać jako talerz, patelnię, deskę do krojenia – w terenie każdy pomysł jest dobry.
Zalety i wady menażek ze stali nierdzewnej
ZALETY
- Niska cena
- Wytrzymałość
- Uniwersalność
- Można w niej gotować
WADY
- Duża waga
Aluminium anodyzowane
Ciekawą, choć nieco droższą alternatywą są menażki z aluminium anodyzowanego. Co prawda rozwiązania z „gołego” aluminium są niezalecane ze względu na szkodliwe oddziaływanie gorącego materiału na potrawy, ale jeśli jest ono pokryte specjalną nieprzepuszczalną warstwą, która po pierwsze wzmacnia aluminium, a po drugie nie dopuszcza samego aluminium do kontaktu z rzeczami, które jemy i gotujemy, takie rozwiązanie może mieć wiele zalet. Menażki tego typu są bardzo lekkie, a przy tym wytrzymałe, świetnie nadają się do gotowania, dzięki jeszcze lepszemu przewodnictwu ciepła. Często też mają szereg rozwiązań, które dodatkowo ułatwiają korzystanie z nich jak np. radiator, czy wymiary pozwalające idealnie zmieścić w nich butlę z gazem.
Zalety i wady menażek ze stali nierdzewnej
ZALETY
- Niska waga
- Wytrzymałość
- Można w niej gotować
WADY
- Wysoka cena
Plastik, silikon, tworzywo sztuczne
To idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie muszą gotować na wyprawie biwakowej lub mają do tego celu inne naczynia. Menażki z różnego rodzaju tworzyw sztucznych są bardzo lekkie, poręczne i posiadają wiele ciekawych zastosowań. Są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości, potrawy w nich można podgrzewać za pomocą kuchenki mikrofalowej, zaś możliwość złożenia sprawia, że zmieszczą się nawet w niewielkiej torbie.
Zalety i wady menażek plastikowych, silikonowych, z tworzywa sztucznego
ZALETY
- Niska waga
- Szeroki wybór kolorów
- Wygoda w użyciu
WADY
- Nie można w niej gotować
Komentarze (0)