Udostępnij
Skomentuj

Mąka kokosowa - jaką wybrać? Która najlepsza?

Mąka kokosowa to produkt spożywczy, który nadwyraz często jest opisywany w samych superlatywach. Czy rzeczywiście korzyści wynikające ze stosowania tej mąki są aż tak duże? Do czego można ją wykorzystać?

Mąka kokosowa – właściwości

Egzotyczny kokos niewątpliwie kojarzy się z wieloma wyjątkowymi produktami żywieniowymi. Szczególną popularnością cieszy się olej kokosowy, choć miłośnicy gotowania często sięgają również po wodę i mleko kokosowe.

Produkty te od kilku lat robią prawdziwą furorę na rynku żywienia. Natomiast opisywana mąka kokosowa dużo rzadziej pojawia się w przepisach kulinarnych. Jest to poważny błąd, gdyż stanowi ona produkt o naprawdę ciekawych i unikalnych właściwościach. Przede wszystkim mąka z kokosa zawiera bardzo dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Toteż ten rodzaj mąki może być perfekcyjnym rozwiązaniem dla osób borykających się z problemem nawracających zaparć.

Jednak zdecydowanie ważniejszą informacją jest fakt, że wysoka zawartość błonnika w mące kokosowej przekłada się na jej niski indeks glikemiczny. Jeśli więc diabetycy będą chcieli przygotować danie wymagające użycia mąki, najlepszym wyborem będzie właśnie mąką kokosowa (indeks glikemiczny tego produktu wynosi zaledwie 35). Kolejnym ważnym czynnikiem w przypadku żywności jest kwestia ewentualnych alergenów. Na szczęście kokos naprawdę rzadko wywołuje jakąkolwiek reakcję alergiczną. Dzięki temu mąka kokosowa może znaleźć się w diecie alergików i osób ze skłonnościami do nietolerancji pokarmowej. Ostatnim wartym uwagi czynnikiem jest to, iż mąka powstała na bazie kokosa zawiera niewiele węglowodanów.

Zastosowanie mąki kokosowej

Przedstawione właściwości mąki wytwarzanej z kokosa zapewne skłonią wiele osób do zapoznania się z tym produktem. Dlatego też warto odpowiedzieć na pytanie – do czego można wykorzystać taką mąkę? Biorąc pod uwagę jej właściwości, pierwszym zastosowaniem będzie szeroko rozumiane cukiernictwo. Mąka z kokosa zachowuje bowiem swój charakterystyczny tropikalny aromat. To z kolei sprawi, że przygotowywane desery nabiorą całkowicie unikalnego smaku oraz zapachu. Co więcej, mąka ta idealnie sprawdzi się podczas wyrabiana spodów do ciast. Oczywiście nie ma przeszkód ku temu, aby mąkę kokosową wykorzystać także w trakcie gotowania tradycyjnych potraw. Natomiast w tym miejscu należy wspomnieć o dość ważnym aspekcie, a jest nim większe pochłanianie wody. Przez to mąka kokosowa powinna być stosowana w nieco mniejszych ilościach. W przeciwnym razie może dojść do sytuacji, w której przygotowane potrawy będą po prostu suche. Niewątpliwie należy o tym pamiętać, jeżeli mąka kokosowa ma zostać użyta do zagęszczania zup i sosów.

Czy mąka kokosowa jest zdrowa?

Osoby dbające o prowadzenie zdrowego stylu życia często podchodzą sceptycznie do wszelkich produktów mącznych. Natomiast trzeba przyznać, że mąka kokosowa pozytywnie wyróżnia się na tle tradycyjnych mąk zbożowych. Wspomniana już zawartość błonnika to tylko jeden z jej prozdrowotnych aspektów. Co prawda, kaloryczność mąki kokosowej nie odbiega zbytnio od innych mąk dostępnych na rynku (100 gram tego produktu zawiera około 350 kcal). Trzeba jednak zauważyć, że produkt stworzony na bazie kokosa ma znacznie wyższą zawartość białka. Dlatego też mąka kokosowa jest chętnie wykorzystywana przez sportowców i osoby aktywne. Jak wiadomo, produkt ten może być stosowany przez ludzi ze szczególnymi wymaganiami żywieniowymi. Mąka kokosowa to idealna alternatywa dla osób: chorych na cukrzycę, nietolerujących glutenu oraz alergików.

Podsumowując, mąka wytwarzana na bazie kokosa stanowi na ogół produkt o pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka. Istnieje jednak jeden wyjątek od tej zasady. Mąka kokosowa może działać niekorzystnie na osoby, które nie tolerują błonnika pokarmowego. Niestety, wysoka zawartość tego składnika w mące często nasila dolegliwości związane z istniejącą nietolerancją. Toteż ludzie z taką przypadłością powinni bardzo ostrożnie podchodzić do stosowania mąki kokosowej.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)