Udostępnij
Skomentuj

Naturalne spalacze tłuszczu - efekty, czy warto stosować?

Naturalne spalacze tłuszczu, są tanie, bezpieczne w stosowaniu oraz przy odpowiedniej diecie - skuteczne.

Wiele borykających się z nadmiarem tkanki tłuszczowej w organizmie zadaje sobie pytanie - jakie są najlepsze suplementy odchudzające dostępne na rynku, które przyspieszą efekt redukcji tkanki tłuszczowej bez uszczerbku na zdrowiu?

Poniżej omówimy sobie efektywne, a zarazem bezpiecznie naturalne spalacze tkanki tłuszczowej, które możemy bez obaw wdrożyć podczas okresu redukcyjnego.

Co to są spalacze tłuszczu?

Spalacze tłuszczu nazywane również termogenikami, są to suplementy, które pomagają w pozbywaniu się nadmiaru zgromadzonej tkanki tłuszczowej poprzez wykorzystywanie naszych zasobów tłuszczu jako dodatkowego źródła energii.

Suplementy, należące do grupy spalaczy tłuszczu mają za zadanie przyspieszać metabolizm za pomocą zwiększania wydatku energetycznego, upośledzać wchłanianie tłuszczy oraz zwiększać utlenianie tłuszczu podczas aktywności fizycznej.

Najczęściej w składzie suplementów, oznaczonych jako spalacze tłuszczu możemy znaleźć takie składniki jak kofeina, guarana, ekstrakt z zielonej herbaty, l-karnityna, sprzężony kwas linolowy.

Warto wiedzieć!

Należy wystrzegać się spalaczy tłuszczu, które w składzie posiadają efedrynę - jest to bardzo niebezpieczny składnik, który może powodować wiele skutków ubocznych, a w tym lęki, zmiany nastroju, wymioty, nadciśnienie, kołatanie serca, udary, drgawki, ataki serca, a w skrajnych przypadkach śmierć.

CLA

Sprzężony kwas linolowy jest to rodzaj wielonienasyconego tłuszczu, którego nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, co za tym idzie - musimy dostarczać go z pożywienia bądź suplementów.

CLA wpływając na metabolizm energetyczny oraz mechanizm regulacji masy naszego ciała, przyczynia się do zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Badania wykazują, że przy odpowiednio dobranym treningu siłowym, CLA nie tylko jest w stanie spalać tkankę tłuszczową, ale też budować masę mięśniową.

Sprzężony kwas linolowy uważa się za bardzo bezpieczny produkt, pod warunkiem, że jest on dostarczany wraz z dietą, lub w postaci suplementów, nie przekraczając zalecanej dziennej dawki spożycia (od 3200 do 6400 mg na dobę).

Top 10 najzasobniejszych produktów spożywczych w sprzężony kwas linolowy:

Produkt
CLA / 100g produktu
Jagnięcina
5,6g
Mleko pełnotłuste
5,5g
Jogurt naturalny
4,8g
Masło
4,7g
Serek wiejski
4,5g
Wołowina
4,3g
Ser cheddar
3,6g
Parmezan
3g
Twaróg
3g
Ser żółty
2,4g

Zielona herbata

Przeciwutleniacze znajdujące się w zielonej herbacie, zwłaszcza katechin EGCG znakomicie nie tylko przyspieszają pracę naszego metabolizmu, ale również mogą zapobiegać odkładaniu się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Jedna filiżanka zielonej herbaty wypita na około godzinę przed rozpoczęciem aktywności fizycznej zapewnia w pełni bezpieczny wzrost energii, a zarazem nakręca nasz metabolizm, co przekłada się na przyspieszoną redukcję tkanki tłuszczowej.

Chrom

Mało osób zdaje sobie sprawę, jak ważna jest odpowiednia podaż chromu w okresie redukcji tkanki tłuszczowej. Chrom nie tylko może pomóc zwiększyć przyrosty masy mięśniowej, ale również promuje utratę tkanki tłuszczowej i zmniejsza apetyt - co jest szczególnie pożądane przy odchudzaniu.

Nie należy jednak przekraczać dawki 45 mikrogramów na dzień, ponieważ przy wyższych dawkach mogą wystąpić niepożądane efekty uboczne w postaci bólów głowy lub zaparć. Za optymalną dawkę przyjmuje się 25-45 mikrogramów na dobę dla osoby dorosłej.

Top 10 najbogatszych produktów spożywczych w chrom:

Produkt
Chrom / 100g produktu
Kakao, proszek
173mcg
Łosoś wędzony
10mcg
Szpinak
9,3mcg
Czekolada gorzka
6mcg
Czekolada mleczna
6mcg
Chleb żytni razowy
5,3mcg
Szynka wędzona
5,3mcg
Schab wieprzowy
5,3mcg
Ryż biały
4,2mcg
Łosoś świeży
1,5mcg

 

Ocet jabłkowy

Spożywanie octu jabłkowego może przyczynić się do utraty nadmiaru tkanki tłuszczowej, ponieważ przyjmowany przed posiłkiem poprawia funkcje trawienne, zmniejsza łaknienie, reguluje poziom glukozy we krwi oraz zwiększa uczucie sytości.

Warto jednak pamiętać, że sam ocet jabłkowy nie jest magicznym środkiem na odchudzanie, a jedynie naszym dobrym pomocnikiem w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej.

Octu jabłkowego nie należy pić bezpośrednio, ponieważ możemy podrażnić nim nasz układ pokarmowy, należy 2 łyżki stołowe rozcieńczyć w szklance wody i wypić go do posiłku 1-2 razy dziennie.

Białko

Wysokobiałkowe pokarmy takie jak mięsa, ryby, jaja lub odżywki białkowe są niezwykle korzystne podczas odchudzania - zmniejszają uczucie głodu, przyspieszają metabolizm, pomagają w rozbudowie oraz utrzymaniu masy mięśniowej.

Dla osób ćwiczących rekomenduje się spożywanie pomiędzy 1,8-2,2g białka na każdy kilogram masy ciała. Co za tym idzie, osoba ważąca 100 kg, powinna spożywać od 180 do 220 gram białka dziennie, najlepiej rozłożonego równo na 4-5 posiłków.

Przyprawy

Przyprawy takie jak pieprz cayenne, cynamon, kurkuma oraz imbir, nie tylko dostarczają doznań naszym kubkom smakowym, ale przede wszystkim mogą zwiększać zdolność organizmu do spalania tkanki tłuszczowej, stabilizować poziom glukozy, tłumić apetyt.

Wiele przeprowadzonych badań wykazało, że pikantne przyprawy mogą pomóc w zmniejszeniu ilości tkanki tłuszczowej bez negatywnych skutków ubocznych.

Poza stosowaniem powyższych produktów, nie należy zapominać, że niezwykle istotnym elementem w okresie redukcji tkanki tłuszczowej jest zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości snu (od 7 do 9 godzin na dobę) oraz odpowiednie nawadnianie się (ok. 30 ml płynów na każdy 1 kg masy ciała).

Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 01:22
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.