Ostrzałka - jaką wybrać? Która najlepsza?
Spis treści:
Ostrzałka do noży
Każdy, nawet najlepszy nóż tępi się podczas pracy. Aby zadbać o jego odpowiednią ostrość, należy zaopatrzyć się w przeznaczony do tego przyrząd. W tym celu niezbędna jest ostrzałka, nazywana również osełką do noży. Jej zadaniem jest dbanie o odpowiedni stan krawędzi tnącej. Na rynku dostępnych jest ich wiele rodzajów. Do najpopularniejszych modeli należą ostrzałki diamentowe, kamienne i elektryczne.
Zastanawiając się, jaka ostrzałka do noży jest najlepsza, najpierw należy odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie są nasze potrzeby. Jeśli chcemy używać jej jedynie w domu, do poprawiania jakości noży kuchennych, dobrym wyborem będzie szybka i wydajna ostrzałka elektryczna, która sprawdzi się nawet w rękach amatorów. Natomiast na wyprawy w teren, czy podczas wędkowania lepsze będą małe i poręczne osełki. Są niezastąpione podczas trekkingu, polowania, czy połowu. Osoby, które chcą mieć jeden sprzęt, doskonale radzący sobie z każdym ostrzem, prawdopodobnie zdecydują się na wielofunkcyjne ostrzałki, odpowiednie do różnych rodzajów sprzętów.
Ostrzałka do haczyków
Każdy wędkarz wie, jak ważna jest odpowiednia ostrość kotwic, haczyków, czy noży wędkarskich. W dużej mierze może od niej zależeć powodzenie połowu. Dlatego warto zadbać o odpowiedni stan tych przedmiotów.
Wybierając ostrzałkę wędkarską wart zwrócić uwagę na kilka aspektów, takich jak:
- Odpowiednie wycięcie na środku, umożliwiające szybkie i skuteczne ostrzenie haczyków
- Wielkość - ostrzałka nie powinna być zbyt duża- najlepiej jeśli mieści się w kieszeni i pozwala na użycie jej w dowolnym momencie
- Płaski kształt- pozwala na ostrzenie nawet niewielkich przedmiotów
- Wytrzymałość
- Gradacja - większość modeli posiada różne stopnie gradacji, dopasowanych do preferencji wędkarza
- Materiał, z którego zostały wykonane- najczęściej występują ostrzałki kamienne (naturalne lub syntetyczne), albo diamentowe
Ostrzenie haczyków wymaga pewnej precyzji i na początku może wydawać się dość trudne, jednak już po kilku użyciach każdy, nawet początkujący wędkarz z pewnością nabierze w tej czynności wprawy.
Jak używać ostrzałki?
Mimo że zadanie to z pozoru może wydawać się proste, do prawidłowego wykonania go potrzebne są pewne umiejętności. Poniżej przedstawiamy najważniejsze zasady ostrzenia noży:
- Nóż podczas ostrzenia należy prowadzić ostrzem do przodu.
- Zaostrzeniu podlegają obie strony powierzchni tnącej- tylko wtedy otrzymamy pożądany efekt.
- Bardzo ważne jest utrzymanie stałego kąta ostrzenia, na całej długości noża, od rogu aż po czubek głowni.
- Dla większości stali, z których wykonuje się noże, optymalny kąt ostrzenia wynosi 20 stopni.
- Po zakończonym ostrzeniu, krawędzie tnące można wypolerować za pomocą specjalnej pasty polerskiej. Dzięki temu nabierze ona ostatecznej ostrości i ba dłużej ją zachowa.
- Należy pamiętać również o odpowiedni przechowywaniu noży i zabezpieczeniu ich dostępu np. przed dziećmi. Wszystkie przedmioty tnące, niewłaściwie użytkowane mogą stać się niebezpieczne i powodować zagrożenie.
Komentarze (0)