Udostępnij
Skomentuj

Termos obiadowy - jak wybrać? Który będzie najlepszy?

Będąc na wycieczce, w podróży czy też po prostu długi czas poza domem, w końcu przychodzi czas, gdy głód zaczyna doskwierać naprawdę mocno. Możemy wtedy skorzystać z suchego prowiantu lub zjeść coś ciepłego, przechowywanego w odpowiednich warunkach.

Wszystko to zapewni nam oczywiście termos obiadowy, który przygotowywany jest w taki sposób, aby w każdych warunkach zapewnić skuteczną izolację cieplną. Posiłki pozostają więc ciepłe po kilku, a czasem nawet po kilkunastu godzinach.

Jak działa termos obiadowy?

Wbrew pozorom, omawiany produkt nie różni się specjalnie od standardowych termosów, które wykorzystujemy do przechowywania kawy czy też herbaty. Działa on bowiem na identycznej zasadzie, a mianowicie poprzez wywoływanie tak zwanej próżni termicznej, polegającej na znacznym obniżeniu ciśnienia panującego na danej powierzchni.

Sam termos jest przygotowywany ze specjalnych materiałów, które skutecznie odbijają światło. Dzięki temu jedzenie znajdujące się wewnątrz znacznie wolniej traci na temperaturze. Jedyną różnicą, jaka dzieli termos obiadowy od modeli klasycznych, jest jego budowa, która pozwala na przenoszenie pożywienie, a także jego łatwe konsumowanie. Co ważne, omawiany produkt okaże się przydatny zarówno do utrzymywania wysokich temperatur potraw, jak i tych niskich. Dzięki temu dania na zimno nie podgrzeją się pod wpływem wysokiej temperatury otoczenia.

Gdzie przyda się termos obiadowy?

Biorąc pod uwagę właściwości omawianego produktu, okażę się on przydatny w wielu sytuacjach. Mowa tu na przykład o różnego rodzaju wyprawach trekkingowych czy tez długotrwałych wycieczkach na łonie natury, w trakcie których o ciepły posiłek bardzo trudno.

Termos obiadowy sprawdzi się jednak także podczas zwykłych wyjazdów służbowych, na uczelni czy też długiej pracy poza domem. Może zastąpić zwykłe pudełka (lunch boxy), w których możemy przechowywać wyłącznie dania na zimno. Ciepła, pożywna zupa często okaże się lepszym wyborem niż zimna kanapka czy sałatka.

Jak wybrać termos obiadowy?

Żeby jednak spełniał on wszystkie stawiane przed nim zadania, musi zostać w sposób odpowiedni dobrany. Najważniejsze wydaje się być dopasowanie jego parametrów do warunków, w jakich będzie wykorzystywany. Co ma największe znaczenie?

  • Pojemność. Jest to parametr absolutnie najważniejszy, który jest zależny od naszych potrzeb i wymagań. Gdy udajemy się na długą wycieczkę, termos pół litrowy może okazać się po prostu niewystarczający, dlatego zawsze warto zastanowić się dwa razy, czego tak naprawdę potrzebujemy. Jeśli więc wykorzystujemy termos tylko w pracy, wspomniana pojemność 500 ml może okazać się wystarczająca. W przypadku wypraw i wycieczek, warto decydować się na coś pojemniejszego.
  • Utrzymywanie temperatur. Kolejny ważny parametr, bez analizy którego nie można się obejść. Oczywiście kolejny raz ogromne znaczenie ma to, w jakich sytuacjach termos będzie wykorzystywany. Należy mieć na uwadze to, że czasy utrzymywania ciepła i zimna często różnią się od siebie. I tak, termosy obiadowe do użytku krótkoterminowego utrzymują temperatury przez około 8-10 godzin, jednak w sklepach znaleźć można również modele, które podtrzymują je nawet przez całą dobę! Wybór należy do nas.

Co wpływa na właściwości termiczne? Oczywiście budowa termosu. Produkty najwyższej jakości wyróżniają się podwójnymi ściankami wykonanymi ze specjalnie dobranych tworzyw, natomiast zakrętka jest na tyle szczelna, że nie przepuszcza ani grama powietrza. Pamiętać należy również o tym, że posiłek wychłodzi się szybciej, jeśli termos nie zostanie zapełniony w pełni.

  • Materiał. Ma on również wpływ na wytrzymałość termosu. Produkty liche ulegną uszkodzeniu przy pierwszym upadku, dlatego warto zainwestować nieco więcej i zakupić model wykonany ze stali nierdzewnej. Z pewnością nam się to opłaci.
  • Dodatki. Spośród nich wymienić można między innymi specjalne uchwyty wykonane z antypoślizgowego materiału, zabezpieczenia zakrętki, zakrętki, które pełnią rolę misek, łyżki czy też uchwyty ułatwiające przenoszenie termosu.

Ile kosztuje termos obiadowy?

Cena uzależniona jest przede wszystkim od materiałów użytych w produkcji termosu, jego pojemności, a także właściwości termicznych. Solidny produkt pół litrowy zakupimy już za około 50-55 złotych. Zwiększając budżet dwukrotnie, otworzymy sobie dostęp do termosów o pojemności 750 ml i 1000 ml. Oczywiście na rynku są dostępne produkty jeszcze droższe.

Nie jest to jednak kwota, która znacząco uszczuplała nasz budżet. Zwłaszcza że w zamian otrzymujemy praktyczny produkt, dzięki któremu będziemy mogli zjeść ciepłe danie w wielu sytuacjach – na wyprawie w górach, spacerze po lesie, w pracy, na uczelni czy też na wycieczce.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 13:02
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.