https://www.sklep-presto.pl/wiadomosc/celiakia-jak-wykryc-i-leczyc-objawy-dieta/9339/ 2018-06-05 12:08:32.000000

Celiakia - jak wykryć i leczyć? Objawy, dieta

Celiakia może wystąpić w każdym wieku, jednak najczęściej objawia się we wczesnym dzieciństwie.

Co to jest celiakia?

Celiakia jest poważną alergią pokarmową i zaburzeniem autoimmunologicznym wywoływanym przez spożywanie glutenu, rodzaju białka występującego w wielu pokarmach zawierających ziarna pszenicy, jęczmienia oraz żyta. Uważa się, że alergie na gluten mogą być związane z dziesiątkami, jeśli nie setkami, różnych objawów, od niestrawności do przewlekłego zmęczenia organizmu.

U większości ludzi celiakia powoduje o wiele więcej niż tylko wzdęcia, gazy czy biegunkę - ponieważ jest to zaburzenie autoimmunologiczne, podobne do choroby Hashimoto lub reumatoidalnego zapalenia stawów, również powoduje spustoszenie w całym układzie odpornościowym, a zatem jest o wiele groźniejsza niż się wydaję.

Ludzie z celiakią odczuwają negatywne reakcje na związki występujące w glutenie, w tym gliadynę, która powoduje zwiększone uwalnianie cytokin, które wywołują stany zapalne i reakcje autoimmunologiczne. Objawy często obejmują wzdęcia, biegunkę, zaparcia, zmęczenie, bóle stawów i problemy behawioralne. Kiedy układ odpornościowy organizmu nadmiernie reaguje na gluten w jedzeniu, uszkadza on małe, podobne do włosów występy (kosmki), które wyścielają jelito cienkie i pomagają w wchłanianiu substancji odżywczych.

Objawy występowania celiakii u dzieci

Dzieci mające celiakie mogą odczuwać stałe zmęczenie oraz rozdrażnienie. Mogą być również mniejsze niż ich rówieśnicy, do pozostałych objawów należą:

  • Utrata masy ciała.
  • Wymioty.
  • Wzdęcia brzucha.
  • Bóle brzucha.
  • Częste biegunki oraz zaparcia.

Objawy występowania celiakii u dorosłych

Dorośli chorujący na celiakie mogą odczuwać objawy ze strony układu pokarmowego. Niestety w większości przypadków na tym się nie kończy ponieważ objawy wychodzą również poza układ pokarmowy, a należą do nich:

  • Niedokrwistość.
  • Niedobory żelaza.
  • Słabe i kruche kości.
  • Przewlekłe zmęczenie.
  • Drgawki.
  • Schorzenia skóry.
  • Drętwienie i mrowienie kończyn.
  • Przebarwienia zębów oraz ubytki w szkliwie.
  • Nieregularne miesiączki.
  • Niepłodność oraz poronienia.

Kto jest narażony na celiakię?

Celiakia jest chorobą genetyczną, co za tym idzie jeśli ktoś w rodzinie na nią chorował to jest zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia celiakii u innych członków rodziny. Narażeni na celiakie są również osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz osoby z zaburzeniami genetycznymi takimi jak:

  • Choroba Addisona.
  • Zespół Sjogrena.
  • Zespól Downa.
  • Zespół Turnera.

Jak sprawdzić czy ma się celiakię?

Najpewniejszym rozwiązaniem będzie udanie się do lekarza, wykona on różne badania oraz przeprowadzi wywiad aby potwierdzić diagnozę. Ludzie z celiakią zazwyczaj mają wysokie poziomy przeciwciał przeciwnadciśnieniowych oraz przeciwciał w tkance transglutaminazowej. Można je bardzo łatwo wykryć za pomocą badań krwi. Testy dają niemal 100 proc. pewności wtedy, gdy w diecie badanego nadal jest obecny gluten.

Standardowe badania krwi przy podejrzeniu celiakii obejmują:

  • Pełną morfologie krwi.
  • Testy wątrobowe.
  • Testy cholesterolu.
  • Testy poziomu alkalicznej fosfatazy.
  • Testy albuminy surowicy.

Jak się leczy celiakię?

Niestety jedyną opcją leczenia celiakii jest po prostu pozbycie się glutenu z diety. Należy wykluczyć wszystkie produkty posiadające gluten, oraz te, które mogą zawierać nawet jego śladowe ilości, co za tym idzie - trzeba uważnie czytać etykiety produktów spożywczych podczas robienia zakupów.

Wszystkie występujące objawy przy celiakii ustąpią w zaledwie kilka dni po całkowitym usunięciu glutenu z naszej diety.

Warto wiedzieć!

Zawsze kupuj produkty certyfikowane jako bezglutenowe, aby nie martwić się o możliwe skutki uboczne po zjedzeniu czegoś co miało nie mieć glutenu, a ma…

Dieta - co można jeść mając celiakię?

  • Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są podstawą każdej zdrowej diety i są bezglutenowe. Dostarczają cennych niezbędnych składników odżywczych, błonnika oraz przeciwutleniaczy w celu zwiększenia odporności.
  • Produkty bogatobiałkowe. Do najlepszych źródeł białka należą jaja, ryby (najlepiej te bogate w kwasy omega-3) oraz wołowina.
  • Zdrowe tłuszcze. Spokojnie możemy wdrożyć do naszej diety takie produkty jak masło ghee, awokado, olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, olej z pestek winogron, oliwę z pierwszego tłoczenia, olej lniany i oleje z dyni.
  • Orzechy i nasiona. Bez obaw możemy sięgać między innymi po migdały, orzechy włoskie, nasiona lnu, konopi, nasiona chia, dyni, sezamu i słonecznika.
  • Produkty mleczne. Jeśli jesteśmy fanami produktów mlecznych możemy bez przeszkód spożywać mleko kozie lub jogurt, inne jogurty fermentowane, kozie lub owczy ser.
  • Rośliny strączkowe, fasola i bezglutenowe produkty pełnoziarniste. Do tej grupy produktów możemy zaliczyć ryż dziki, ryż brązowy, wszystkie płatki bezglutenowe, grykę, komosę ryżową, amarantus, mąki bezglutenowe (mąka z brązowego ryżu, mąka ziemniaczana lub kukurydziana, mąka z quinoa, mąka migdałowa, mąka kokosowa, mąka z ciecierzycy, mąka z tapioki / skrobia, maniok i inne mieszanki bezglutenowe)
  • Bulion kostny. Świetne źródło kolagenu, glukozaminy i aminokwasów, które pomagają w naprawie przewodu pokarmowego.
  • Bezglutenowy alkohol. Źródła obejmują większość (ale nie wszystkie) wina lub mocne trunki.
  • Inne bezglutenowe przyprawy i zioła. Obejmuje prawdziwą sól morską, kakao, ocet jabłkowy, świeże zioła i przyprawy (bez glutenu), surowy miód i ekologiczną stewię - jako zdrowy zamiennik cukru.

Co to jest celiakia?

Celiakia jest poważną alergią pokarmową i zaburzeniem autoimmunologicznym wywoływanym przez spożywanie glutenu, rodzaju białka występującego w wielu pokarmach zawierających ziarna pszenicy, jęczmienia oraz żyta. Uważa się, że alergie na gluten mogą być związane z dziesiątkami, jeśli nie setkami, różnych objawów, od niestrawności do przewlekłego zmęczenia organizmu.

U większości ludzi celiakia powoduje o wiele więcej niż tylko wzdęcia, gazy czy biegunkę - ponieważ jest to zaburzenie autoimmunologiczne, podobne do choroby Hashimoto lub reumatoidalnego zapalenia stawów, również powoduje spustoszenie w całym układzie odpornościowym, a zatem jest o wiele groźniejsza niż się wydaję.

Ludzie z celiakią odczuwają negatywne reakcje na związki występujące w glutenie, w tym gliadynę, która powoduje zwiększone uwalnianie cytokin, które wywołują stany zapalne i reakcje autoimmunologiczne. Objawy często obejmują wzdęcia, biegunkę, zaparcia, zmęczenie, bóle stawów i problemy behawioralne. Kiedy układ odpornościowy organizmu nadmiernie reaguje na gluten w jedzeniu, uszkadza on małe, podobne do włosów występy (kosmki), które wyścielają jelito cienkie i pomagają w wchłanianiu substancji odżywczych.

Objawy występowania celiakii u dzieci

Dzieci mające celiakie mogą odczuwać stałe zmęczenie oraz rozdrażnienie. Mogą być również mniejsze niż ich rówieśnicy, do pozostałych objawów należą:

  • Utrata masy ciała.
  • Wymioty.
  • Wzdęcia brzucha.
  • Bóle brzucha.
  • Częste biegunki oraz zaparcia.

Objawy występowania celiakii u dorosłych

Dorośli chorujący na celiakie mogą odczuwać objawy ze strony układu pokarmowego. Niestety w większości przypadków na tym się nie kończy ponieważ objawy wychodzą również poza układ pokarmowy, a należą do nich:

  • Niedokrwistość.
  • Niedobory żelaza.
  • Słabe i kruche kości.
  • Przewlekłe zmęczenie.
  • Drgawki.
  • Schorzenia skóry.
  • Drętwienie i mrowienie kończyn.
  • Przebarwienia zębów oraz ubytki w szkliwie.
  • Nieregularne miesiączki.
  • Niepłodność oraz poronienia.

Kto jest narażony na celiakię?

Celiakia jest chorobą genetyczną, co za tym idzie jeśli ktoś w rodzinie na nią chorował to jest zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia celiakii u innych członków rodziny. Narażeni na celiakie są również osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz osoby z zaburzeniami genetycznymi takimi jak:

  • Choroba Addisona.
  • Zespół Sjogrena.
  • Zespól Downa.
  • Zespół Turnera.

Jak sprawdzić czy ma się celiakię?

Najpewniejszym rozwiązaniem będzie udanie się do lekarza, wykona on różne badania oraz przeprowadzi wywiad aby potwierdzić diagnozę. Ludzie z celiakią zazwyczaj mają wysokie poziomy przeciwciał przeciwnadciśnieniowych oraz przeciwciał w tkance transglutaminazowej. Można je bardzo łatwo wykryć za pomocą badań krwi. Testy dają niemal 100 proc. pewności wtedy, gdy w diecie badanego nadal jest obecny gluten.

Standardowe badania krwi przy podejrzeniu celiakii obejmują:

  • Pełną morfologie krwi.
  • Testy wątrobowe.
  • Testy cholesterolu.
  • Testy poziomu alkalicznej fosfatazy.
  • Testy albuminy surowicy.

Jak się leczy celiakię?

Niestety jedyną opcją leczenia celiakii jest po prostu pozbycie się glutenu z diety. Należy wykluczyć wszystkie produkty posiadające gluten, oraz te, które mogą zawierać nawet jego śladowe ilości, co za tym idzie - trzeba uważnie czytać etykiety produktów spożywczych podczas robienia zakupów.

Wszystkie występujące objawy przy celiakii ustąpią w zaledwie kilka dni po całkowitym usunięciu glutenu z naszej diety.

Warto wiedzieć!

Zawsze kupuj produkty certyfikowane jako bezglutenowe, aby nie martwić się o możliwe skutki uboczne po zjedzeniu czegoś co miało nie mieć glutenu, a ma…

Dieta - co można jeść mając celiakię?

  • Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są podstawą każdej zdrowej diety i są bezglutenowe. Dostarczają cennych niezbędnych składników odżywczych, błonnika oraz przeciwutleniaczy w celu zwiększenia odporności.
  • Produkty bogatobiałkowe. Do najlepszych źródeł białka należą jaja, ryby (najlepiej te bogate w kwasy omega-3) oraz wołowina.
  • Zdrowe tłuszcze. Spokojnie możemy wdrożyć do naszej diety takie produkty jak masło ghee, awokado, olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, olej z pestek winogron, oliwę z pierwszego tłoczenia, olej lniany i oleje z dyni.
  • Orzechy i nasiona. Bez obaw możemy sięgać między innymi po migdały, orzechy włoskie, nasiona lnu, konopi, nasiona chia, dyni, sezamu i słonecznika.
  • Produkty mleczne. Jeśli jesteśmy fanami produktów mlecznych możemy bez przeszkód spożywać mleko kozie lub jogurt, inne jogurty fermentowane, kozie lub owczy ser.
  • Rośliny strączkowe, fasola i bezglutenowe produkty pełnoziarniste. Do tej grupy produktów możemy zaliczyć ryż dziki, ryż brązowy, wszystkie płatki bezglutenowe, grykę, komosę ryżową, amarantus, mąki bezglutenowe (mąka z brązowego ryżu, mąka ziemniaczana lub kukurydziana, mąka z quinoa, mąka migdałowa, mąka kokosowa, mąka z ciecierzycy, mąka z tapioki / skrobia, maniok i inne mieszanki bezglutenowe)
  • Bulion kostny. Świetne źródło kolagenu, glukozaminy i aminokwasów, które pomagają w naprawie przewodu pokarmowego.
  • Bezglutenowy alkohol. Źródła obejmują większość (ale nie wszystkie) wina lub mocne trunki.
  • Inne bezglutenowe przyprawy i zioła. Obejmuje prawdziwą sól morską, kakao, ocet jabłkowy, świeże zioła i przyprawy (bez glutenu), surowy miód i ekologiczną stewię - jako zdrowy zamiennik cukru.
Kategoria: Poradniki
Data: 25.05.2018
Social
5,0
1 ocena
Moja ocena
Twój podpis zostanie zapamiętany i będzie wyświetlał się przy recenzjach, zapytaniach technicznych oraz komentarzach. Podpis możesz w każdej chwili zmienić w ustawieniach swojego konta.
Lista komentarzy jest pusta.