Chrom – właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, występowanie
Chrom odgrywa rolę w szlakach sygnalizacji insuliny, które pozwalają naszemu organizmowi kontrolować poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie mamy dużych wahań energii w ciągu dnia. Badania pokazują również, że chrom może pomóc chronić chromosomy DNA przed uszkodzeniem, co oznacza, że może być zdolny do zatrzymania mutacji komórkowych, które mogą prowadzić do różnych chronicznych chorób. Ponadto chrom wiąże się z długowiecznością i poprawą zdrowia układu sercowo-naczyniowego ze względu na jego rolę w metabolizowaniu tłuszczów. Chrom metabolizuje również białka, węglowodany oraz inne składniki odżywcze.
Warto wiedzieć!
Chrom występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, takich jak drożdże piwne, warzywa, niektóre rodzaje mięs, produkty pełnoziarniste czy chociażby woda z kranu.
Chrom - właściwości
- Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Chrom zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, co przekłada się na znacznie lepszą kontrolę cukru we krwi oraz brak wahań energii.
- Pomaga w obniżaniu wysokiego poziomu cholesterolu. Badania pokazują związek pomiędzy wyższym spożyciem chromu, a prawidłowym poziomem cholesterolu we krwi. Ludzie, którzy umierają z powodu chorób serca zazwyczaj posiadają bardzo niski poziom chromu.
- Zapobiega cukrzycy. Zmiana nawyków żywieniowych wraz z odpowiednia podażą chromu przyczynia się do zminimalizowania ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II.
- Dba o zdrowie naszych oczu. Chrom chroni nasze oczy przed chorobami związanymi z wiekiem, takimi jak jaskra, która nieleczona może prowadzić do ślepoty.
- Może zapobiegać tyciu oraz przejadaniu się. Chrom przyjmowany w postaci pikolinianiu chromu wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka otyłości oraz pozytywnie wpływa na kontrolę apetytu – zapobiega przejadaniu się. Większe spożycie chromu może nawet przyczynić się do zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej w organizmie.
- Wzmacnia układ kostny oraz chroni przed osteoporozą. Chrom minimalizuje ubytki wapnia z układu kostnego, dzięki czemu kości są mocniejsze i mniej narażone na osteoporozę, zwłaszcza u kobiet w podeszłym wieku.
- Wspiera funkcję mózgu, zwłaszcza zdolności poznawcze. Ponieważ chrom pomaga w kontroli poziomu glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość na insulinę, może działać jako korzystny modulator funkcji mózgu i minimalizować niepożądane zmiany w naszym mózgu związane z procesem starzenia się.
- Poprawia stan naszej skóry. Trądzik oraz wszelkie zmiany skórne są zazwyczaj związane z gwałtownymi zmianami stężenia cukru we krwi. Chrom pomaga w zrównoważeniu poziomu cukru we krwi, a w konsekwencji poprawia stan naszej skóry.
Chrom – skutki uboczne
Do najczęstszych objawów niedoboru chromu należą:
- Duże skoki poziomu glukozy we krwi.
- Częste złamania kości.
- Przewlekłe zmęczenie, brak energii.
- Problemy skórne.
- Pogorszenie wzroku.
- Zmiany nastroju.
- Stany lękowe.
- Brak apetytu.
- U dzieci spowalnia wzrost oraz rozwój.
- Długie gojenie się ran.
Natomiast do pojawiających się objawów nadmiaru chromu możemy zaliczyć:
- Alergiczne zmiany skórne.
- Niewydolność wątroby.
- Zmiany na błonach śluzowych.
- Niewydolność nerek.
- Zwiększone ryzyko wystąpienia raka płuc.
Chrom – dawkowanie
Zalecane dzienne spożycie chromu jest zależne od wieku oraz płci, prezentuje się następująco:
Niemowlęta:
- 0-6 miesięcy: 0,2 mikrograma
Dzieci:
- 7-12 miesięcy: 5,5 mikrograma
- 1-3 lat: 11 mikrogramów
- 4-8 lat: 15 mikrogramów
- Chłopcy 9-13 lat: 25 mikrogramów
- Dziewczęta 9-13 lat: 21 mikrogramów
Zobacz również:
Nastolatkowie:
- Chłopcy 14-18 lat: 35 mikrogramów
- Dziewczęta 14-18 lat: 24 mikrogramy
Dorośli:
- Mężczyźni 19-50 lat: 35 mikrogramów
- Kobiety 19-50 lat: 25 mikrogramów
- Kobiety w ciąży: 30 mikrogramów
- Kobiety w okresie laktacji: 35 mikrogramów
Jednak zaleca się przyjmowanie większych ilości chromu, aby pomóc w kontroli poziomu cukru we krwi, szczególnie dla osób z istniejącymi łagodnymi lub poważnymi opornościami na insulinę lub cukrzycą – nawet 200 mikrogramów dziennie jest zalecane przez wielu specjalistów od żywienia, a wysokie dawki do 1000 mikrogramów dla osób z cukrzycą typu 2 lub zespołem metabolicznym.
Należy pamiętać tak jak w przypadku większości przyjmowanych witamin i minerałów aby dawkę mimo wszystko ustalić ze swoim lekarzem.
Chrom – występowanie w pożywieniu
Poniższa tabela prezentuje listę 15 najbogatszych produktów spożywczych w chrom.
Komentarze (0)