Chrom – właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, występowanie

| 0 Komentarzy
Chrom odpowiada za kontrolę poziomu cukru we krwi, zdrowie serca, kontrolę wagi oraz funkcji mózgu.

Chrom odgrywa rolę w szlakach sygnalizacji insuliny, które pozwalają naszemu organizmowi kontrolować poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie mamy dużych wahań energii w ciągu dnia. Badania pokazują również, że chrom może pomóc chronić chromosomy DNA przed uszkodzeniem, co oznacza, że ​ może być zdolny do zatrzymania mutacji komórkowych, które mogą prowadzić do różnych chronicznych chorób. Ponadto chrom wiąże się z długowiecznością i poprawą zdrowia układu sercowo-naczyniowego ze względu na jego rolę w metabolizowaniu tłuszczów. Chrom metabolizuje również białka, węglowodany oraz inne składniki odżywcze.

Warto wiedzieć!

Chrom występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, takich jak drożdże piwne, warzywa, niektóre rodzaje mięs, produkty pełnoziarniste czy chociażby woda z kranu.

Chrom - właściwości

  • Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Chrom zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, co przekłada się na znacznie lepszą kontrolę cukru we krwi oraz brak wahań energii.
  • Pomaga w obniżaniu wysokiego poziomu cholesterolu. Badania pokazują związek pomiędzy wyższym spożyciem chromu, a prawidłowym poziomem cholesterolu we krwi. Ludzie, którzy umierają z powodu chorób serca zazwyczaj posiadają bardzo niski poziom chromu.
  • Zapobiega cukrzycy. Zmiana nawyków żywieniowych wraz z odpowiednia podażą chromu przyczynia się do zminimalizowania ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II.
  • Dba o zdrowie naszych oczu. Chrom chroni nasze oczy przed chorobami związanymi z wiekiem, takimi jak jaskra, która nieleczona może prowadzić do ślepoty.
  • Może zapobiegać tyciu oraz przejadaniu się. Chrom przyjmowany w postaci pikolinianiu chromu wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka otyłości oraz pozytywnie wpływa na kontrolę apetytu – zapobiega przejadaniu się. Większe spożycie chromu może nawet przyczynić się do zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej w organizmie.
  • Wzmacnia układ kostny oraz chroni przed osteoporozą. Chrom minimalizuje ubytki wapnia z układu kostnego, dzięki czemu kości są mocniejsze i mniej narażone na osteoporozę, zwłaszcza u kobiet w podeszłym wieku.
  • Wspiera funkcję mózgu, zwłaszcza zdolności poznawcze. Ponieważ chrom pomaga w kontroli poziomu glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość na insulinę, może działać jako korzystny modulator funkcji mózgu i minimalizować niepożądane zmiany w naszym mózgu związane z procesem starzenia się.
  • Poprawia stan naszej skóry. Trądzik oraz wszelkie zmiany skórne są zazwyczaj związane z gwałtownymi zmianami stężenia cukru we krwi. Chrom pomaga w zrównoważeniu poziomu cukru we krwi, a w konsekwencji poprawia stan naszej skóry.

Chrom – skutki uboczne

Do najczęstszych objawów niedoboru chromu należą:

  • Duże skoki poziomu glukozy we krwi.
  • Częste złamania kości.
  • Przewlekłe zmęczenie, brak energii.
  • Problemy skórne.
  • Pogorszenie wzroku.
  • Zmiany nastroju.
  • Stany lękowe.
  • Brak apetytu.
  • U dzieci spowalnia wzrost oraz rozwój.
  • Długie gojenie się ran.

Natomiast do pojawiających się objawów nadmiaru chromu możemy zaliczyć:

  • Alergiczne zmiany skórne.
  • Niewydolność wątroby.
  • Zmiany na błonach śluzowych.
  • Niewydolność nerek.
  • Zwiększone ryzyko wystąpienia raka płuc.

Chrom – dawkowanie

Zalecane dzienne spożycie chromu jest zależne od wieku oraz płci, prezentuje się następująco:

Niemowlęta:

  • 0-6 miesięcy: 0,2 mikrograma

Dzieci:

  • 7-12 miesięcy: 5,5 mikrograma
  • 1-3 lat: 11 mikrogramów
  • 4-8 lat: 15 mikrogramów
  • Chłopcy 9-13 lat: 25 mikrogramów
  • Dziewczęta 9-13 lat: 21 mikrogramów

Nastolatkowie:

  • Chłopcy 14-18 lat: 35 mikrogramów
  • Dziewczęta 14-18 lat: 24 mikrogramy

Dorośli:

  • Mężczyźni 19-50 lat: 35 mikrogramów
  • Kobiety 19-50 lat: 25 mikrogramów
  • Kobiety w ciąży: 30 mikrogramów
  • Kobiety w okresie laktacji: 35 mikrogramów

Jednak zaleca się przyjmowanie większych ilości chromu, aby pomóc w kontroli poziomu cukru we krwi, szczególnie dla osób z istniejącymi łagodnymi lub poważnymi opornościami na insulinę lub cukrzycą – nawet 200 mikrogramów dziennie jest zalecane przez wielu specjalistów od żywienia, a wysokie dawki do 1000 mikrogramów dla osób z cukrzycą typu 2 lub zespołem metabolicznym.

Należy pamiętać tak jak w przypadku większości przyjmowanych witamin i minerałów aby dawkę mimo wszystko ustalić ze swoim lekarzem.

Chrom – występowanie w pożywieniu

Poniższa tabela prezentuje listę 15 najbogatszych produktów spożywczych w chrom.

Produkt
Chrom [mikrogram/100g]
Kakao, proszek
173
Łosoś wędzony
10
Szpinak
9,3
Czekolada gorzka
6
Czekolada mleczna
6
Chleb żytni razowy
5,3
Szynka wędzona
5,3
Wieprzowina, schab
5,3
Ryż biały
4,2
Łosoś świeży
1,54
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 22:54
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.