Udostępnij
Skomentuj

Dieta bezglutenowa - produkty dozwolone i zabronione, kiedy stosować?

Dieta bezglutenowa, jak sama nazwa wskazuje to dieta eliminująca z codziennego jadłospisu produkty zawierające gluten.

Dieta bezglutenowa, jak sama nazwa wskazuje to dieta eliminująca z codziennego jadłospisu produkty zawierające gluten. Gluten to białko, które występuje w pszenicy, życie oraz jęczmieniu oraz w wielu wysoko przetworzonych produktach.

Dieta bezglutenowa - kiedy stosować?

Dieta bezglutenowa przynosi wiele korzyści, jej stosowanie jest wręcz wskazane w leczeniu objawów wielu schorzeń. Istnieją schorzenia, w przypadku których dieta niezawierająca glutenu jest szczególnie zalecana, a czasem wręcz wykluczenie produktów glutenowych dla chorego to niestety konieczność. Do najpopularniejszych schorzeń, w których zaleca się dietę bezglutenową zaliczamy:

Celiakia

Jest to schorzenie autoimmunologiczne, w którym spożycie glutenu może przynieść najwięcej skutków ubocznych. Stosowanie go w przypadku osoby cierpiącej na to schorzenie jest wręcz zakazane. Osoba chora na celiakię, która spożywa gluten narażona jest na zanik kosmków jelitowych oraz zaburzenia wchłanialności składników odżywczych z pożywienia, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do najczęstszych objawów tej choroby zalicza się: częste bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, afty, niski wzrost, utrata masy ciała, stany depresyjne, uczucie zmęczenia. U osoby chorującej na to schorzenie leczenie polega na całkowitym wyeliminowaniu produktów zawierającej gluten z codziennej diety. Aby sprawdzić czy dany pacjent choruje na celiakię wykonuje się badania z krwi, a także pobiera wycinek jelita cienkiego podczas stosowania diety bogatej w produkty glutenowe.

Nadwrażliwość na gluten

Tzw. nieceliakalna nadwrażliwość na ten składnik pożywienia, zalicza się do łagodniejszych schorzeń układu pokarmowego, a objawia się występowaniem oznak nietolerancji glutenu, ale bez stwierdzenia występowania typowej celiakii. Objawami świadczącymi o tym że możemy mieć do czynienia z tym schorzeniem zalicza się: wysypki, bóle głowy oraz brzucha, wzdęcia ciągłe uczucie zmęczenia, występowanie wzdęć, a także zamiennie zaparć oraz biegunek. Leczenie polega na wyeliminowaniu w znaczącym stopniu glutenu z pożywienia oraz kontroli dolegliwości przez okres kilku miesięcy, a następnie na ponownym, stopniowym wprowadzaniu glutenu do jadłospisu i kontroli czy objawy się ponownie nasiliły, jeśli tak się dzieje, wówczas należy ponownie wykluczyć je z diety.

Alergia na gluten

To schorzenie z kolei różni się objawami znacząco od wcześniej wymienionej nietolerancji oraz celiakii, gdyż objawy pojawiają się niemalże tuż po spożyciu produktów bogatych w gluten, a należą do nich reakcje skórne takie jak pokrzywka, zmiany atopowe, a także katar oraz ostre biegunki. W tym przypadki również za najskuteczniejszą metodę leczenia uznaje się eliminację glutenu.

Hashimoto

To przewlekłe zapalenie tarczycy. Jest to choroba dotykające kobiet, jej leczenie jest ciężkie, polega głównie na eliminacji skutków schorzenia. Do objawów choroby zalicza się przede wszystkim: obfite miesiączki, suchą skórę, senność, depresje, bóle mięśni oraz stawów, przybieranie na wadze, wypadanie włosów, a także zbyt wysoki poziom cholesterolu. Leczenie polega na stałym przyjmowaniu leków kontrolujących poziom TSH w organizmie. Jednak wiele osób twierdzi, że również w przypadku tego schorzenia wykluczenie z diety glutenu może mieć korzystny wpływ na organizm i zmniejszać uciążliwe skutki tej choroby.

Zespół jelita wrażliwego

To schorzenie dawniej zwane nerwicą jelit, przyczyny tego schorzenia nie są znane. Głównym objawem tej choroby jest zaburzenie rytmu wypróżnień (ostre biegunki na zmianę z zaparciami), przelewanie w brzuchu, uciążliwe wzdęcia i silne bóle brzucha. Wielu pacjentów, u których stwierdzono to schorzenie twierdzi, że eliminacja glutenu z diety zmniejszyła uciążliwe objawy tej choroby.

Dieta bezglutenowa wskazane i zakazane produkty

Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu dosyć dużej gamy produktów.

Przed przystąpieniem do całkowitego odstawienia glutenu warto skonsultować się z lekarzem, by stwierdzić czy jest to dla nas wskazane. Istnieje jednak wielu zwolenników diety bezglutenowej, którzy eliminują gluten ze swojej diety.

Produkty niezawierające glutenu zostały zamieszczone w poniższej tabeli, w której znajdują się również produkty zawierające gluten oraz te, które mogą go zawierać:

Źródło: https://celiakia.pl/produkty-dozwolone/

Dieta bezglutenowa efekty stosowania

Osoby, które ograniczyły lub całkiem wyeliminowały spożycie glutenu do najczęstszych efektów zaliczają:

  • Zmniejszenie masy ciała poprzez wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych i wyeliminowanie w głównej mierze większości wysoko przetworzonych, a co za tym idzie wysokokalorycznych produktów ze swojej diety
  • Większa sprawność
  • Lepsza przemiana materii
  • Zmniejszenie nieprzyjemnych dolegliwości jak wzdęcia, zaparcia, biegunki

Podsumowując, nie zaleca się całkowitej eliminacji glutenu z diety bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem, gdyż całkowite jego wykluczenie z jadłospisu może doprowadzić do wystąpienia nietolerancji na gluten. Dobrym rozwiązaniem jest stopniowe eliminowanie produktów z diety i obserwowanie czy czujemy się lepiej. Jeśli jednak stale odczuwasz nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego, zgłoś się do lekarza by wykonać niezbędne badania by upewnić się czy dieta bezglutenowa nie jest dla Ciebie wskazana.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 04:10
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.