https://www.sklep-presto.pl/wiadomosc/grill-elektryczny-jaki-wybrac-ktory-bedzie-najlepszy/9117/ 2018-05-22 15:32:29.000000

Grill elektryczny - jaki wybrać? Który będzie najlepszy?

Za oknem znowu pada, a ty masz ochotę na kiełbaskę z grilla? A może na soczystą pierś z rozmarynem? Nic straconego - dzięki grillom elektrycznym możesz mieć grillowane jedzenie kiedy tylko o tym zamarzysz.

Latem i zimą, nawet we własnym domu, nie wychodząc z niego choćby na minutę. Nie znaczy to jednak, że stylowy grill elektryczny nie może być ozdobą twojego ogrodu, zastępując niepraktyczne urządzenia wykorzystujące węgiel i brykiet. Jednak żeby być zadowolonym ze sprzętu, warto przed zakupem trochę dowiedzieć się na jego temat. Przygotowaliśmy praktyczny poradnik jak wybrać elektryczny grill - idealny zarówno do domu, jak i do ogrodu.

Grill elektryczny do domu

Elektryczny grill posiada wiele osób, które dbają o własne zdrowie. Jest to o wiele lepszy sposób na soczyste mięso, niż smażenie go na tłuszczu na patelni. Obecnie takie sprzęty posiadają bardzo dużą moc i przygotowanie posiłku jest maksymalnie krótkie. Pierś z kurczaka może być gotowa już w pięć minut.

Grill do domu ma niewielkie gabaryty, ale jednorazowo będziemy mogli na nim bez problemu przygotować zarówno mięso, jak i warzywa. Na początek jednak musimy zastanowić się czy poszukujemy grilla zamkniętego czy otwartego. Zamknięty pozwala nam na grillowanie posiłków zarówno od dołu, jak i od góry. Jest to wygodne i przede wszystkim pozwala na zaoszczędzenie czasu, bowiem nie musimy obracać jedzenia. Z kolei grille otwarte dają możliwość obserwować produkty, które grillujemy oraz pozwalają im dopiekać się nieco wolniej - jest to czasem korzystniejsze dla niektórych dań. My polecamy opcję zakupu grilla uniwersalnego, który będzie miał możliwość grillowania zarówno otwartego, jak i zamkniętego - będziemy mogli go dopasować do swoich potrzeb.

Kolejnym ważnym aspektem jest posiadanie rusztu bądź jego brak. Wiadomo, że podczas smażenia będzie wytapiał się tłuszcz. W zależności od tego, jak bardzo lubimy sprzątać, będzie on kapał na grzałkę bądź na specjalną płytę. W pierwszym przypadku wszystko będziemy musieli czyścić ręcznie. W drugim natomiast postarajmy się wybrać płytę, która nie tylko będzie zapobiegała przywieraniu potraw, ale dodatkowo będzie można ją wyciągnąć i włożyć np. do zmywarki czy zlewu. Zazwyczaj taka płyta zrobiona jest z teflonu. Warto zadbać, by grill posiadał specjalny pojemniczek na tłuszcz – w końcu nie chcemy, by nam kapało na stół, bądź żebyśmy musieli podstawiać dodatkowe naczynie.

Jeżeli jesteśmy mistrzem grillowania i wiemy jak długo trzeba trzymać produkt, aby był gotowy do spożycia, to możemy darować sobie dodatkowe programy, które automatycznie dobiorą nam moc grilla do potrawy. Jednak początkującym sprawę ułatwiają ci producenci, którzy takie programy instalują. Wtedy tylko wybieramy odpowiednie ustawienia i możemy iść rozmawiać ze znajomymi czy zajmować się czymś innym. Warto jednak dodać, że takie grille często kosztują o wiele więcej.

Cena dobrego grilla elektrycznego do domu różni się od ilości funkcji czy też wielkości oraz mocy. Najtańsze kupimy już za 300 złotych, za te najbardziej rozbudowane ponad tysiąc. Warto jednak zastanowić się czy spełnia on nasze wymagania i czy nie kupujemy go dla licznych funkcjonalności, z których i tak nie będziemy korzystać.

Grill elektryczny do ogrodu

Grill elektryczny nie musi być małym urządzeniem, które zajmie swoje miejsce w kuchni. Jeżeli lubimy grillować na świeżym powietrzu, mamy większą rodzinę, zależy nam na zdrowiu, mamy miejsce w ogrodzie, to warto zastanowić się nad większym urządzeniem. Co ciekawe, możemy wybierać od średniej wielkości sprzętów, do takich naprawdę sporych rozmiarów. Dużą zaletą jest brak dymu, więc nawet jeżeli mieszkamy blisko sąsiadów, nie będziemy im przeszkadzać, a jedynie kusić zapachami mięsa. Trzeba pamiętać o posiadaniu zewnętrznego kontaktu bądź przedłużacza, by taki grill można było bezpiecznie podłączyć.

Podobnie, jak i grille stołowe, te ogrodowe są zaopatrzone albo w grzałkę albo w płytę. Choć większość takich urządzeń jest typu otwartego, to mogą posiadać funkcję dwustronnego opiekania - bez problemu znajdziemy takie egzemplarze. Warto sprawdzić, czy interesujący nas model będzie posiadał zabezpieczenie przeciwprzegrzaniowe - zapewni nam to większe bezpieczeństwo. Ponadto trzeba pamiętać o większej mocy takiego grilla – w końcu będzie on miał zapewne więcej pracy, niż ten domowy. Dobrym udogodnieniem są kółka - jeżeli będziemy go chcieli przestawiać, to jest to o wiele lepszy sposób transportu, niż podnoszenie i przestawianie. Niech posiada też półki, na których będziemy mogli odłożyć sztućce czy też potrawy, które czekają na swoją kolej.

Cena takiego grilla waha się od 400 do kilku tysięcy złotych. Najlepiej jest szukać w sklepach internetowych, bądź na promocji, jeżeli zależy nam na zaoszczędzeniu pieniędzy.

Grill elektryczny to świetna alternatywa dla grilli węglowych, które dla wielu osób wydają się być szkodliwe dla zdrowia lub po prostu nieporęczne. Porządny sprzęt wystarczy nam na kilka lat grillowania, a potrawy przygotowywane z jego pomocą uświetnią każdą imprezę rodzinną czy spotkanie z przyjaciółmi.

Latem i zimą, nawet we własnym domu, nie wychodząc z niego choćby na minutę. Nie znaczy to jednak, że stylowy grill elektryczny nie może być ozdobą twojego ogrodu, zastępując niepraktyczne urządzenia wykorzystujące węgiel i brykiet. Jednak żeby być zadowolonym ze sprzętu, warto przed zakupem trochę dowiedzieć się na jego temat. Przygotowaliśmy praktyczny poradnik jak wybrać elektryczny grill - idealny zarówno do domu, jak i do ogrodu.

Grill elektryczny do domu

Elektryczny grill posiada wiele osób, które dbają o własne zdrowie. Jest to o wiele lepszy sposób na soczyste mięso, niż smażenie go na tłuszczu na patelni. Obecnie takie sprzęty posiadają bardzo dużą moc i przygotowanie posiłku jest maksymalnie krótkie. Pierś z kurczaka może być gotowa już w pięć minut.

Grill do domu ma niewielkie gabaryty, ale jednorazowo będziemy mogli na nim bez problemu przygotować zarówno mięso, jak i warzywa. Na początek jednak musimy zastanowić się czy poszukujemy grilla zamkniętego czy otwartego. Zamknięty pozwala nam na grillowanie posiłków zarówno od dołu, jak i od góry. Jest to wygodne i przede wszystkim pozwala na zaoszczędzenie czasu, bowiem nie musimy obracać jedzenia. Z kolei grille otwarte dają możliwość obserwować produkty, które grillujemy oraz pozwalają im dopiekać się nieco wolniej - jest to czasem korzystniejsze dla niektórych dań. My polecamy opcję zakupu grilla uniwersalnego, który będzie miał możliwość grillowania zarówno otwartego, jak i zamkniętego - będziemy mogli go dopasować do swoich potrzeb.

Kolejnym ważnym aspektem jest posiadanie rusztu bądź jego brak. Wiadomo, że podczas smażenia będzie wytapiał się tłuszcz. W zależności od tego, jak bardzo lubimy sprzątać, będzie on kapał na grzałkę bądź na specjalną płytę. W pierwszym przypadku wszystko będziemy musieli czyścić ręcznie. W drugim natomiast postarajmy się wybrać płytę, która nie tylko będzie zapobiegała przywieraniu potraw, ale dodatkowo będzie można ją wyciągnąć i włożyć np. do zmywarki czy zlewu. Zazwyczaj taka płyta zrobiona jest z teflonu. Warto zadbać, by grill posiadał specjalny pojemniczek na tłuszcz – w końcu nie chcemy, by nam kapało na stół, bądź żebyśmy musieli podstawiać dodatkowe naczynie.

Jeżeli jesteśmy mistrzem grillowania i wiemy jak długo trzeba trzymać produkt, aby był gotowy do spożycia, to możemy darować sobie dodatkowe programy, które automatycznie dobiorą nam moc grilla do potrawy. Jednak początkującym sprawę ułatwiają ci producenci, którzy takie programy instalują. Wtedy tylko wybieramy odpowiednie ustawienia i możemy iść rozmawiać ze znajomymi czy zajmować się czymś innym. Warto jednak dodać, że takie grille często kosztują o wiele więcej.

Cena dobrego grilla elektrycznego do domu różni się od ilości funkcji czy też wielkości oraz mocy. Najtańsze kupimy już za 300 złotych, za te najbardziej rozbudowane ponad tysiąc. Warto jednak zastanowić się czy spełnia on nasze wymagania i czy nie kupujemy go dla licznych funkcjonalności, z których i tak nie będziemy korzystać.

Grill elektryczny do ogrodu

Grill elektryczny nie musi być małym urządzeniem, które zajmie swoje miejsce w kuchni. Jeżeli lubimy grillować na świeżym powietrzu, mamy większą rodzinę, zależy nam na zdrowiu, mamy miejsce w ogrodzie, to warto zastanowić się nad większym urządzeniem. Co ciekawe, możemy wybierać od średniej wielkości sprzętów, do takich naprawdę sporych rozmiarów. Dużą zaletą jest brak dymu, więc nawet jeżeli mieszkamy blisko sąsiadów, nie będziemy im przeszkadzać, a jedynie kusić zapachami mięsa. Trzeba pamiętać o posiadaniu zewnętrznego kontaktu bądź przedłużacza, by taki grill można było bezpiecznie podłączyć.

Podobnie, jak i grille stołowe, te ogrodowe są zaopatrzone albo w grzałkę albo w płytę. Choć większość takich urządzeń jest typu otwartego, to mogą posiadać funkcję dwustronnego opiekania - bez problemu znajdziemy takie egzemplarze. Warto sprawdzić, czy interesujący nas model będzie posiadał zabezpieczenie przeciwprzegrzaniowe - zapewni nam to większe bezpieczeństwo. Ponadto trzeba pamiętać o większej mocy takiego grilla – w końcu będzie on miał zapewne więcej pracy, niż ten domowy. Dobrym udogodnieniem są kółka - jeżeli będziemy go chcieli przestawiać, to jest to o wiele lepszy sposób transportu, niż podnoszenie i przestawianie. Niech posiada też półki, na których będziemy mogli odłożyć sztućce czy też potrawy, które czekają na swoją kolej.

Cena takiego grilla waha się od 400 do kilku tysięcy złotych. Najlepiej jest szukać w sklepach internetowych, bądź na promocji, jeżeli zależy nam na zaoszczędzeniu pieniędzy.

Grill elektryczny to świetna alternatywa dla grilli węglowych, które dla wielu osób wydają się być szkodliwe dla zdrowia lub po prostu nieporęczne. Porządny sprzęt wystarczy nam na kilka lat grillowania, a potrawy przygotowywane z jego pomocą uświetnią każdą imprezę rodzinną czy spotkanie z przyjaciółmi.

Kategoria: Poradniki
Data: 22.05.2018
Social
5,0
1 ocena
Moja ocena
Lista komentarzy jest pusta.