Udostępnij
Skomentuj

Ostropest plamisty – jak działa? Zastosowanie i dawkowanie

Ostropest jest rośliną silnie łagodzącą stany zapalne na tle cukrzycowym oraz ochrania naszą wątrobę.

Ostropest plamisty uważa się za zioło chroniące naszą wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu oraz innych toksycznych dla niej substancji. Ostropest plamisty polepsza nasze funkcje trawienne, pomagając w tworzeniu enzymów trawiennych oraz zwiększając produkcję żółci.

Ostropest – co to jest?

Ostropest plamisty jest naturalnym antyoksydantem, który poza działaniem przeciwutleniającym wykazuje funkcje przeciwzapalne. Ostropest jest powszechnie używany do detoksykacji naszego organizmu, a szczególnie wątroby.

W Polsce ostropest plamisty (łac. Silybum adans) występuje tylko w formie jednego gatunku, jako roślina uprawna (łac. Silybum marianum), która zwykle zmienia się w postać ekstraktu lub suplementu diety, aby móc czerpać z niej wiele korzyści dla naszego organizmu.

Ostropest – jak działa?

Ostropest ochrania naszą wątrobę

Ostropest pomaga odbudować komórki wątroby usuwając toksyny z naszego organizmu, które są przetwarzane przez wątrobę. Skutecznie odwraca szkodliwe skutki spożywania alkoholu, pestycydów znajdujących się w żywności, a nawet spożycia trucizny.

Stan krwi w naszym organizmie zależy przede wszystkim od zdrowia naszej wątroby, która aktywnie musi oczyszczać krew każdego dnia, usuwać szkodliwe substancje, uwalniać glukozę do krwioobiegu, aby wspierać prawie każdy system w naszym ciele dlatego tak ważnym jest zadbanie o prawidłową profilaktykę przy wspomaganiu jej pracy.

Ostropest jest stosowany m.in. w takich chorobach wątroby jak:

  • Żółtaczka
  • Zapalenie wątroby
  • Łuszczyca
  • Marskość wątroby

Ostropest zmniejsza ryzyko zachorowań na raka

Nasiona ostropestu plamistego są źródłem flawonoidów antyoksydacyjnych – sylimaryn, które w rzeczywistości składają się z kilku innych aktywnych związków zwanych jako flawonolignany. Sylimaryna zmniejsza ryzyko rozwoju raka poprzez zwalczanie uszkodzeń DNA, pobudzenie układu odpornościowego oraz odwrócenie rozwoju nowotworu.

Ostropest pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu

Ostropest plamisty pomaga nam obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu poprzez zmniejszenie stanu zapalnego, zapobieganie uszkodzeniom wywołanym stresem oksydacyjnym w tętnicach i oczyszczanie krwi.

Badania pokazały, że ostropest plamisty stosowany w połączeniu z innymi tradycyjnymi metodami leczenia poprawił wyniki badań złego cholesterolu LDL i trójglicerydów w porównaniu do poziomów przed wdrożeniem do kuracji ostropestu plamistego.

Należy jednak pamiętać, że badania zostały przeprowadzane na osobach chorych na cukrzyce, które mają bardzo wysoki poziom cholesterolu. Niestety na dzień dzisiejszy nie jest do końca wiadomo czy ostropest plamisty wykazuje takie samo działanie osób nie chorujących na cukrzycę.

Ostropest – jak stosować?

Ostropest plamisty możemy przyjmować w formie suplementów diety lub w formie herbaty.

Jak stosować ostropest w formie suplementu diety?

Jeśli chcemy jednorazowo odtruć nasz organizm, należy od jednego do trzech razy dziennie spożywać 150 miligramów ostropestu plamistego. Tak wysoka dawka zadziała jako naturalna detoksykacja wątroby.

Możemy również włączyć ostropest plamisty na stałe do naszej suplementacji dziennej jako profilaktyka wspomagająca pracę wątroby. Należy wtedy stosować od 50 miligramów do 150 miligramów jeden raz dziennie.

Warto szukać produktów, w których dawka na 1 tabletkę wynosi 50 miligramów ostropestu aby można było go w łatwy sposób dawkować. Ważnym również jest to aby ekstrakt ostropestu miał co najmniej 80 proc. stężenie.

Jak stosować ostropest w formie herbaty?

Na jedną torebkę herbaty należy zastosować 1 łyżkę rozdrobnionych nasion ostropestu, którą parzy się w trzech szklankach wrzątku około 20 minut. Tak przygotowaną herbatę można spożyć po jej ostygnięciu, najlepiej jedną filiżankę przed każdym z posiłków. Osad opadający na dno naczynia również należy wypić, gdyż zawiera cenne substancje odżywcze. Aby zminimalizować ilość osadu gromadzącego się na dnie napoju, warto do parzenia herbaty z ostropestu plamistego wykorzystywać dobrze zmielone ziarna.

Polecane artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)