Lab One LAB ONE Butyric Acid - 60caps. - Kwas masłowy
Suplement diety LAB ONE N°1 Butyric ACID 60 kapsułek to produkt w postaci kapsułek z maślanem sodu, czyli solą sodową, organicznym związkiem zawierającym w sobie resztę kwasu masłowego. Jego nazwa chemiczna to kwas butanowy. Kwas masłowy powstaje w jelicie grubym podczas fermentacji cukrów przez bakterie z rodzaju Clostridium spp., Eubacterium spp., Fusobacterium spp. itd. Najbogatszym źródłem kwasu masłowego w jelicie grubym są: oporna skrobia, owies i otręby pszenne. [1]Kwas masłowy stanowi materiał energetyczny dla enterocytów, czyli prawidłowych komórek nabłonka jelitowego. Niestety jest z pożywieniem dostarczany jest w zbyt małych ilościach, aby tą funkcję spełnić.Oprócz tego kwas ten przyczynia się do zmniejszenia nasilenia objawów biegunkowych, spowodowanych różnymi przyczynami. Ponadto wpływa na przywrócenie integralności strukturalnej i funkcjonalnej jelit, a także oddziałuje na prawidłową motorykę przewodu pokarmowego. Kwas butanowy zwiększa wchłanianie sodu, a przy tym i wody w jelicie. Ma również wpływ na normalizacje flory bakteryjnej.Co ciekawe kwas masłowy przyśpiesza też regenerację zniszczonych komórek nabłonka jelitowego oraz wykazuje działanie przeciwzapalne wraz ze zmniejszaniem poziomu cytokin prozapalnych (IL-6, IL-8, TNF-α) oraz chroni przed wydostaniem się bakterii z jelita do krwiobiegu.Niedobór kwasu masłowego w przewodzie pokarmowym może powodować zaburzenia funkcjonowania błony śluzowej zarówno jelita cienkiego, jak i grubego. Niedostateczne stężenie kwasu masłowego w świetle jelita prowadzi do niedoborów energetycznych w kolonocytach, a w konsekwencji upośledzenia procesów regeneracji nabłonka i utrzymania jego szczelności. [2] Podsumowując, suplement diety LAB ONE N°1 Butyric ACID 60 kapsułek to produkt o prostym składzie w wygodnej postaci kapsułki. Dostarcza kwasu masłowego w formie maślanu sodu, co zwiększa jego biologiczną dostępność. 1. Kotunia, A., Pietrzak, P., Guilloteau, P., & Zabielski, R. (2010). Kwas masłowy w przewodzie pokarmowym. Prz Gastroenterol, 5, 117-22.2. Banasiewicz, T., Borycka-Kiciak, K., Dobrowolska-Zachwieja, A., Friediger, J., Kiciak, A., Krokowicz, P., ... & Zabielski, R. (2010). Kliniczne aspekty zastosowania kwasu masłowego w postępowaniu dietetycznym w chorobach jelit. Przegląd Gastroenterologiczny 2010; 5: 329, 334.
Market
Morele MAX to gwarancja darmowej dostawy od , możliwości zwrotu zakupów nawet do 30 dni oraz bezpłatnego zwrotu do Paczkomatów 24/7 i Punktów DPD Pickup.
Aktywuj pakiet już dzisiaj i zacznij oszczędzać!
Sprawdź, co zyskasz dla tego zakupu