Naczynia i menażki turystyczne (0)

Naczynia i menażki turystyczne

(0)
Czas realizacji zamówienia
Wybierz
Towar dostępny na magazynie
Wysyłka natychmiastowa Złóż zamówienie do 16:00, a towar wyślemy tego samego dnia roboczego!
Wysyłka w ciągu 1 dnia roboczego
Towar dostępny na magazynie dostawcy
Wysyłka w ciągu 2 dni roboczych
Wysyłka w ciągu 3 dni roboczych i dłużej
Cena (zł):
  • Sortowanie domyślne
  • Cena - od najniższej
  • Cena - od najwyższej
  • Po popularności
  • Po ocenach klientów
  • Po ilości komentarzy

Brak wyników :(

Napisz do nas na chacie! Pomożemy znaleźć to, czego szukasz.

Naczynia kempingowe - jak ważne są w czasie wyprawy?

Kilkudniowy trekking z plecakiem, biwakowanie pod namiotem, survivalowa wyprawa w teren – wszędzie, gdzie trzeba w polowych warunkach przygotować posiłek, naczynia kempingowe są nieodzowne. Menażka turystyczna to zdecydowanie za mało, jeżeli chce się samodzielnie gotować. Mała polowa kuchnia poza kuchenką gazową powinna składać się z garnka lub zestawu naczyń turystycznych, łyżko-widelca, menażki lub miski. Ilość naczyń należy dopasować do ilości osób, dla których się gotuje. Samodzielna wędrówka połączona z wizytami w schroniskach nie wymaga zabierania wielu naczyń. Do menażki turystycznej naleją w schronisku wrzątek (od zawsze i chyba na wieki za darmo), przyda się mały kubek emaliowany, konieczne są również własne sztućce turystyczne. Taki zestaw wystarczy do przygotowania zupki błyskawicznej oraz komfortowego zjedzenia dania liofilizowanego. Do gotowania na kuchence dla jednej osoby potrzebny będzie ponadto niewielki garnek. W kubku turystycznym można zaparzyć poranną kawę, która doskonale pobudzi przed wyjściem na szlak.

Naczynia kempingowe - niezbędnik turysty

Naczynia kempingowe w większej ilości są niezbędne na rodzinnym biwaku i kilkuosobowym wyjeździe pod namiot. Kilka lub kilkanaście dni spędzonych z dala od dobrze wyposażonej kuchni, wymaga przynajmniej dwóch garnków, patelni, czajnika oraz zestawu sztućców. Z pewnością potrzebny będzie duży garnek, w którym można ugotować większą ilość makaronu, ryżu czy ziemniaki. Warto zwrócić uwagę na pokrywkę – najbardziej praktyczna będzie z otworkami do odcedzania. Na każdym biwaku przyda się dobry nóż, który pozwoli obrać warzywa i pokroić je. Czasami nóż będzie musiał poradzić sobie z porcjowaniem mięsa lub wycięciem filetów. W takich sytuacjach rewelacyjnie spisują się noże Victorinox. Producent dedykuje je do warzyw, ale znakomicie radzą sobie z mięsem. Oczywiście często używając tego noża np. do porcjowania kurczaka trzeba liczyć się z tym, że trochę szybciej się stępi. Jednak i tak nóż do warzyw Victorinox doskonale posłuży w tak intensywnym użytkowaniu przez kilka lat.

Producenci naczyń turystycznych jak GSI Outdoors, Cadac, Esbit, Rockland wprowadzają na rynek doskonałej jakości naczynia, wyposażone w powłoki zapobiegające przywieraniu. To idealne rozwiązanie do kuchni polowej, ponieważ ich mycie jest bardzo proste. Nie mając dostępu do bieżącej wody, trzeba wybierać naczynia kempingowe, które nie sprawią kłopotu podczas mycia. Oczywiście powłoka zapobiegają przywieraniu to nie tylko łatwe zmywanie, ale również znacząco uproszczone smażenie i pieczenie.

Poza klasycznymi naczyniami turystycznymi aluminiowymi i emaliowanymi coraz większą popularnością cieszą się silikonowe naczynia składane. Wykonywane z najwyższej jakości silikonu odpornego na wysokie temperatury, składają się do minimalnych rozmiarów. Składane kubki i miski są najłatwiejsze w transporcie. Garnki, czajniki oraz patelnie z silikonu posiadają dno z anodowanego aluminium, dzięki czemu można w nich gotować na kuchence gazowej. Składany garnek turystyczny zajmuje tyle miejsca, co klasyczny talerz turystyczny. Liderem w produkcji naczyń silikonowych jest firma Sea To Summit.

W sklepie Presto dostępne są naczynia kempingowe i sztućce najważniejszych producentów sprzętu turystycznego. Szeroka oferta pozwala na wybieranie spośród pojedynczych naczyń – garnków, patelni, kubków, talerzy – oraz różnorodnych zestawów naczyń turystycznych.

Co to są bukłaki?

Większość plecaków, szczególnie trekkingowych, do biegania i rowerowych, wyposażona jest w tzw. system Hydro, nazywany również systemem H2O. Oznacza to, że są one przystosowane do korzystania z bukłaka. Bukłaki to specjalne pojemniki z długą rurką, które umożliwiają uzupełnianie płynów podczas trekkingu, górskich wycieczek, biegania i jazdy na rowerze. Bukłak na wodę umieszczany jest najczęściej w specjalnej przegrodzie, znajdującej się w komorze głównej plecaka lub w specjalnie wydzielonej kieszeni tylnej. Kieszeń do przechowywania bukłaka określana jest nazwą „camelbag” i stanowi najważniejszą część systemu Hydro każdego plecaka. Ponadto plecak musi posiadać mocowanie bukłaka w komorze, wyjście na rurkę oraz mocowanie rurki do szelki.

Kształty bukłaków

Bukłaki mają kształt worków, wykonywane są z tworzyw dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Tworzywa te są odporne na rozerwanie, a przede wszystkim nie zmieniają smaku napoju. Pojemność bukłaka dobierana jest do wielkości plecaka, mniejsze plecaki mieszczą bukłaki do 1.5 L, do większych plecaków pasują bukłaki o pojemności od 2 do 3 L. Większość bukłaków jest półprzeźroczysta, dzięki czemu łatwo kontrolować ilość płynu, ponadto na większości z nich znajduje się precyzyjna podziałka określająca pojemność. Wybierając bukłak trzeba zwrócić uwagę, aby miał szeroki wlew. Ma to znaczenie z kilku powodów – po pierwsze łatwo go napełniać, po drugie można go bardzo dokładnie czyścić, po trzecie można wrzucać do napoju kostki lodu. Znakomitą alternatywą dla klasycznych zakrętek są szczelne zamknięcia strunowe, które dają najlepszy dostęp do wnętrza bukłaka podczas mycia.

Bukłaki posiadają długi przewód umożliwiający picie, zakończony silikonowym ustnikiem. Przewód jest elastyczny, dlatego łatwo wyprowadzić go z komory plecaka i stabilnie zamocować na szelce. Mocowanie rurki ułatwiają specjalne uchwyty z tworzywa lub gumki na szelce plecaka. Dobry ustnik wykonany z silikonu to taki, który blokuje płyn przed samoistnym wylaniem i zapobiega jego kapaniu. Woda nie może swobodnie wyciekać dlatego, żeby się napić, konieczne jest delikatne nagryzienie ustnika i pociągnięcie wody ustami. To ważne ze względu bezpieczeństwa, ponieważ łatwo wylewająca się z rurki woda mogłaby doprowadzić do zakrztuszenia się podczas picia w ruchu. Dzięki ustnikowi użytkownik ma pełną kontrolę nad tym, ile wody pije i w którym momencie. Bukłaki są bardzo komfortowe w czasie trekkingu, biegania i na rowerze, jeżeli plecak został dobrze przygotowany do ich użytkowania. Elementem, na który trzeba zwrócić szczególną uwagę, jest mocowanie bukłaka w komorze. Producenci stosują zazwyczaj paski na rzep, ponieważ jest to rozwiązanie proste i dobrze się sprawdza. Bukłak na wodę posiada uchwyty do podwieszenia za pomocą pasków, w ten sposób stabilnie utrzymuje się w górnej części kieszeni camelbag, a rurka nie zagina się i nie utrudnia picia.