Udostępnij
Skomentuj

Antyoksydanty - działanie, występowanie, skutki uboczne

Antyoksydanty zwane również przeciwutleniaczami, są naturalnymi substancjami spowalniającymi procesy starzenia. Jak działają?

Co to są przeciwutleniacze?

Przeciwutleniacze w najprostszy sposób można opisać jako substancję hamujące szkodliwe procesy utleniania do których należy starzenie się.

Przeciwutleniacze obejmują dziesiątki substancji pokarmowych, o których już wcześniej słyszałeś, takich jak beta-karoten, likopen czy chociażby witamina C. To kilka przykładów przeciwutleniaczy, które hamują utlenianie lub reakcje promowane przez tlen, nadtlenek i / lub wolne rodniki. Badania sugerują, że jeśli chodzi o długowieczność i ogólny stan zdrowia, niektóre z korzyści spożywania pokarmów przeciwutleniających, ziół, herbat i suplementów obejmują:

  • wolniejsze oznaki starzenia (skóry, oczu, stawów, serca oraz mózgu),
  • zmniejszenie ryzyka choroby nowotworowej,
  • ochronę przed chorobami serca oraz udarami,
  • długowieczność,
  • zmniejszone ryzyko demencji starczej,
  • zmniejszone ryzyko utraty wzroku lub jego pogorszenia.

Warto wiedzieć!

Przeciwutleniacze są dodawane do produktów spożywczych aby wydłużyć termin przydatności do spożycia żywności.

Przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się

Najważniejszą zaletą przeciwutleniaczy jest przeciwdziałanie wolnym rodnikom znajdującym się w każdej ludzkiej komórce, które działają destrukcyjnie dla tkanek i komórek. Wolne rodniki są odpowiedzialne za przyczynianie się do wielu problemów zdrowotnych i mają związki z takimi chorobami, jak nowotwory, przedwczesne starzenie się skóry oraz oczu.

Warto wiedzieć!

Organizm wykorzystuje antyoksydanty, aby zapobiec uszkodzeniom spowodowanym przez tlen. Wolne rodniki niszczą DNA, błony komórkowe i enzymy.

Przeciwutleniacze chronią nasze oczy

Wykazano, że wszystkie antyoksydanty, witamina C, witamina E i beta-karoten, mają pozytywny wpływ na zapobieganie zwyrodnieniu plamki żółtej lub związanej z wiekiem utraty wzroku / ślepoty. Wiele pokarmów, które dostarczają tych składników odżywczych, dostarcza również antyutleniacz zwany luteiną i zeaksantyną, nazywanych witaminami do oczu, która znajduje się w kolorowych pokarmach, takich jak owoce i warzywa.

Do pokarmów, które chronią nasz wzrok możemy zaliczyć:

  • szpinak,
  • jarmuż,
  • jagody,
  • brokuły,
  • żółtka jaj.

Przeciwutleniacze zapobiegają chorobom serca oraz udarom

Ponieważ antyoksydanty pomagają zapobiegać uszkodzeniom tkanek i komórek spowodowanym przez wolne rodniki, są one potrzebne do ochrony przed chorobami serca i udarem. W tym momencie dane nie pokazują, że wszystkie przeciwutleniacze są skuteczne w ochronie przed chorobami serca, ale niektóre, jak na przykład witamina C, wydają się być.

Jedno z badań wykazało, że osoby z wysokim poziomem witaminy C mają niemal o 50 proc. mniejsze ryzyko udaru w porównaniu do osób, które z niedoborami witaminy C.

Wiele badań wykazało, że osoby, których dieta jest bogata w świeże warzywa, owoce oraz zioła, wiodą znacznie dłuższe i zdrowsze życie, z mniejsza ilością chorób serca niż osoby stroniące od warzyw oraz owoców.

Przeciwutleniacze chronią przed chorobą Alzheimera

Antyoksydanty mogą pomóc w zapobieganiu demencji czy choroby Alzheimera. Uważa się, że stres oksydacyjny odgrywa istotną rolę w patogenezie chorób neurodegeneracyjnych, ale dieta bogata w warzywa oraz owoce wydaje się zmniejszać to ryzyko.

Wiele badań wykazało, że osoby spożywające dietę roślinną bogatą w antyoksydanty, takie jak dieta śródziemnomorska, posiadają lepszą pamięć oraz rzadziej cierpią na chorobę Alzheimera.

Przeciwutleniacze - skutki uboczne

Skutki uboczne z tytułu suplementacji antyoksydantów mogą wystąpić jedynie przy bardzo dużych dawkach, do których możemy zaliczyć żółtą pigmentację skóry spowodowaną przez beta-karoten, biegunkę, bóle stawów oraz pękające naczyńka podskórne.

Przeciwutleniacze w pożywieniu

Do najbardziej zasobnych w antyoksydanty produktów spożywczych należą:

  • jagody goji,
  • borówki,
  • gorzka czekolada,
  • orzechy pekan,
  • karczochy,
  • czarny bez,
  • czerwona fasola,
  • żurawina,
  • jeżyna,
  • goździki,
  • cynamon,

Przeciwutleniacze w suplementach

Osoby zdrowe, których dieta jest bogata w produkty zasobne w antyoksydanty nie będą czerpać żadnych korzyści z tytułu dodatkowego przyjmowania antyoksydantów w postaci suplementów. Jeśli jednak istnieje ryzyko utraty wzroku lub chorób serca, należy porozmawiać z lekarzem, czy następujące suplementy z przeciwutleniaczami mogą okazać się pomocne:

  • Glutation - jest uważany za najważniejszy antyoksydant organizmu, ponieważ znajduje się w komórkach i wspomaga działanie innych przeciwutleniaczy lub witamin.
  • Luteina - ma zbawienny wpływ na oczy, skórę, tętnice, serce oraz układ odpornościowy, ale należy pamiętać, że luteina w żywności jest bardziej skuteczna i bezpieczniejsza niż suplementy.
  • Witamina C - znana z poprawy odporności, pomaga chronić przed przeziębieniami, grypą, problemami skórnymi oraz problemami z oczami.
  • Resweratrol - występuje w kakao, czerwonych winogronach, borówkach, pomaga chronić cały układ sercowo-naczyniowy.
  • Selen - wspomaga nadnercza i gruczoły tarczycy, pomaga chronić funkcje poznawcze.
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)