https://www.sklep-presto.pl/wiadomosc/arginina-co-to-jest-jak-dziala-dawkowanie-i-wystepowanie/8105/ 2018-02-20 11:39:01.000000

Arginina – Co to jest? Jak działa? Dawkowanie i występowanie

L-Arginina jest niezbędnym aminokwasem, który wytwarza tlenek azotu występującym w diecie.

Arginina – Co to jest?

L-Arginina należy do grupy aminokwasów endogennych. Aminokwas ten otrzymujemy z naszej diety i jest niezbędny naszemu organizmowi dla procesu wytwarzania białek. L-Argininę możemy znaleźć w czerwonym mięsie, rybach, drobiu, produktach mlecznych oraz niektórych produktach roślinnych. Wytwarza się ją również w laboratoriach i stosujemy jako suplement diety.

Jest to suplement głównie stosowany przez sportowców, ponieważ wytwarza bezpośrednio tlenek azotu poprzez enzymy syntezy tlenku azotu.

Dostarczanie tego aminokwasu jest szczególnie istotne w okresach takich chorób jak cukrzyca typu II czy nadciśnienie ponieważ te choroby charakteryzują się wzrostem enzymu, który powoduje degradację L-Argininy, powodując przejściowy jej niedobór.

Arginina – Jak działa?

L-Arginina jest przekształcana w naszym organizmie w tlenek azotu (NO). Tlenek azotu powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych w celu zwiększenia przepływu krwi dzięki czemu zwiększa dostarczanie energii w formie glukozy do pracujących mięśni, obniża ciśnienie krwi, a także może skutkować efektem pompy mięśniowej podczas treningu siłowego. Dodatkowo L-Arginina stymuluje również uwalnianie hormonu wzrostu, insuliny oraz innych substancji w ciele człowieka.

Arginina – Dawkowanie

Skuteczną dawką przed treningową L-Argininy jest dawka 3 – 6g.

W celu utrzymania podwyższonego poziomu argininy w ciągu dnia, można ją zażywać do trzech razy dziennie, przy czym łączna dawka nie powinna przekroczyć 18g.

Warto wiedzieć!

Suplementacja L-Cytruliny jest bardziej skuteczna w utrzymaniu podwyższonego poziomu argininy przez dłuższy czas.

Jak wcześniej wspomniano warto suplementować argininę gdyż przynosi to dużo korzyści dla naszego organizmu, jednakże nie powinniśmy przekraczać dawki większej niż 10g argininy w 1 porcji. Przedawkowanie w dostarczaniu tego aminokwasu do naszego organizmu może skutkować licznymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego takimi jak dolegliwości żołądkowo-jelitowe oraz biegunka.

Arginina – Co to jest?

L-Arginina należy do grupy aminokwasów endogennych. Aminokwas ten otrzymujemy z naszej diety i jest niezbędny naszemu organizmowi dla procesu wytwarzania białek. L-Argininę możemy znaleźć w czerwonym mięsie, rybach, drobiu, produktach mlecznych oraz niektórych produktach roślinnych. Wytwarza się ją również w laboratoriach i stosujemy jako suplement diety.

Jest to suplement głównie stosowany przez sportowców, ponieważ wytwarza bezpośrednio tlenek azotu poprzez enzymy syntezy tlenku azotu.

Dostarczanie tego aminokwasu jest szczególnie istotne w okresach takich chorób jak cukrzyca typu II czy nadciśnienie ponieważ te choroby charakteryzują się wzrostem enzymu, który powoduje degradację L-Argininy, powodując przejściowy jej niedobór.

Arginina – Jak działa?

L-Arginina jest przekształcana w naszym organizmie w tlenek azotu (NO). Tlenek azotu powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych w celu zwiększenia przepływu krwi dzięki czemu zwiększa dostarczanie energii w formie glukozy do pracujących mięśni, obniża ciśnienie krwi, a także może skutkować efektem pompy mięśniowej podczas treningu siłowego. Dodatkowo L-Arginina stymuluje również uwalnianie hormonu wzrostu, insuliny oraz innych substancji w ciele człowieka.

Arginina – Dawkowanie

Skuteczną dawką przed treningową L-Argininy jest dawka 3 – 6g.

W celu utrzymania podwyższonego poziomu argininy w ciągu dnia, można ją zażywać do trzech razy dziennie, przy czym łączna dawka nie powinna przekroczyć 18g.

Warto wiedzieć!

Suplementacja L-Cytruliny jest bardziej skuteczna w utrzymaniu podwyższonego poziomu argininy przez dłuższy czas.

Jak wcześniej wspomniano warto suplementować argininę gdyż przynosi to dużo korzyści dla naszego organizmu, jednakże nie powinniśmy przekraczać dawki większej niż 10g argininy w 1 porcji. Przedawkowanie w dostarczaniu tego aminokwasu do naszego organizmu może skutkować licznymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego takimi jak dolegliwości żołądkowo-jelitowe oraz biegunka.

Kategoria: Poradniki
Data: 20.02.2018
Social
5,0
2 oceny
Moja ocena
Lista komentarzy jest pusta.