https://www.sklep-presto.pl/wiadomosc/jakie-bialko-serwatkowe-wybrac-czy-gwarantuje-efekty/6412/ 2018-02-06 14:10:09.000000

Jakie białko serwatkowe wybrać? Czy gwarantuje efekty?

Na rynku dostępnych jest wiele odżywek białkowych, które mają wspomóc osoby aktywnie trenujące w osiąganiu przyjętych celów. Liderem wśród produktów tego typu jest białko serwatkowe, które może być stosowane zarówno w trakcie budowania masy mięśniowej, jak i redukowania tkanki tłuszczowej. Czym jest białko serwatkowe, czy jego spożywanie rodzi jakieś skutki uboczne i jak wybrać odpowiedni preparat?

Białko serwatkowe – co to jest?

Białko serwatkowe, jak sama nazwa wskazuje, otrzymuje się z serwatki, którą poddaje się pewnym procesom fizycznym. Pierwszym z nich jest ultrafiltracja, która pozwala na usunięcie z niej większości tłuszczu i laktozy. W ten sposób powstaje koncentrat białka serwatki, który poddawany jest kolejnemu procesowi.

W jego trakcie usuwane są pozostałości laktozy oraz cukrów. Następny krok to sproszkowanie białka przy wykorzystaniu metody suszenia rozpryskowego. Na koniec, aby zwiększyć walory smakowe i zapachowe białka serwatkowego, producenci dodają do niego różne substancje, w tym również koloryzujące.

Białko serwatkowe – skład

Białko serwatkowe zawiera aminokwasy, takie jak L-Leucyna, L-Izoleucyna oraz L-Walina, które są niezbędne do prawidłowej regeneracji po wzmożonym treningu. Jest ono zatem polecane wszystkim osobom, które systematycznie uprawiają różne rodzaje sportu, w tym zwłaszcza fitness i kulturystykę.

Większość koncentratów białka serwatki zawiera w swym składzie około 80% czystego białka. Resztę tworzą inne substancje, w tym zwłaszcza węglowodany oraz tłuszcze, których zawartość zwykle sięga 12%. Dostępne na rynku białka zawierają również około 4% wody (to w zupełności normalne zjawisko) – jest to jednak na tyle mała ilość, iż nie musimy się obawiać, iż w połączeniu z białkiem wywoła jakąś reakcję chemiczną.

Pozostałe 4% stanowią minerały, które naturalnie występują w serwatce. Wykazują one prozdrowotne działanie, toteż nie ma potrzeby ich oddzielania od białka. O tym, jak wygląda ostateczny skład koncentratu, decyduje producent, stąd też preparaty niektórych marek mogą nieco odbiegać od wyżej wymienionej, uśrednionej klasyfikacji.

Jakie białko serwatkowe?

Na rynku dostępne są trzy rodzaje suplementów, które zawierają białko serwatkowe:

  • koncentrat białka serwatkowego (WPC) – w swym składzie zawiera do 80% czystego białka. Preparaty tego typu gwarantują korzystny stosunek ceny do jakości. Polecany jest osobom, którym zależy przede wszystkim na zbudowaniu masy mięśniowej.
  • białko serwatkowe izolat (WPI) – jest droższy niż koncentrat, gwarantuje jednak lepsze efekty. Często jest określany mianem oczyszczonego koncentratu. Charakteryzuje się mniejszą zawartością węglowodanów i tłuszczów, toteż dedykowany jest osobom nie tylko budującym masę mięśniową, ale również będącym w fazie redukcji tkanki tłuszczowej.
  • hydrolizat białka serwatkowego (WPH) – to najdroższy preparat dostępny na rynku. W parze z ceną idzie jednak jakość. Specyfik charakteryzuje się bowiem najlepszym współczynnikiem wchłanialności. Jego stosowanie zaleca się przede wszystkim osobom będącym w fazie redukcji tkanki tłuszczowej.

To, jaki preparat wybierzemy, zależy w głównej mierze od dwóch czynników: zasobności portfela oraz efektu, jaki chcemy osiągnąć. Decydując się na koncentrat białka serwatkowego, otrzymujemy najbardziej uniwersalną, a zarazem przystępną cenowo odżywkę. Wysoka zawartość cukrów i tłuszczów może jednak nie dawać spodziewanych efektów w przypadku osób odchudzających się.

Z kolei hydrolizat ma najwięcej białka i szybko się wchłania, jednak jego smak nie wszystkim będzie odpowiadał. Problemem może być również wysoka cena specyfiku. Kompromisowym rozwiązaniem zdaje się być zatem izolat białka serwatkowego, oferujący korzystny stosunek ceny do jakości.

Wybierając preparat, zwróćmy uwagę także na termin ważności do spożycia. Białko nie może być bowiem wykorzystywane dłużej niż zaleca producent na opakowaniu, gdyż wówczas wzrasta ryzyko pojawienia się problemów żołądkowych. Dodatki zawarte w proszku, w tym zwłaszcza konserwanty, zagęstniki czy też ulepszacze smaku, po upływie określonego czasu tracą swoje właściwości, co może być przyczyną nudności czy też biegunek.

Co więcej, aby białko serwatkowe zachowało swe właściwości przez cały okres przydatności do spożycia, musi być odpowiednio przechowywane. Niezwykle ważna jest ochrona przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, toteż preparat powinien znajdować się w nieprzeźroczystym pojemniku, zaś miejsce jego przechowywania musi być suche. Zarówno wilgoć, jak i wysoka temperatura mogą bowiem doprowadzić do rozwoju mikrobakterii. Te zaś skracają okres przydatności do spożycia.

Białko serwatkowe – efekty

Białko serwatkowe dostarcza organizmowi aminokwasów, których on sam nie jest w stanie wytworzyć. Nie jest to jednak jego jedyne działanie. Równie istotną jego funkcją jest wspomaganie odbudowy tkanki mięśniowej, stąd też poleca się go osobom intensywnie trenującym, które chcą zbudować masę mięśniową.

Co więcej, stosowanie białka serwatkowego przyspiesza regenerację po treningu. Zapewnia również prawidłową podaż białka w diecie, co jest szczególnie ważne podczas wykonywania wszelakiej aktywności fizycznej.

Białko serwatkowe stosowane podczas treningów aerobowych i wśród osób trenujących na siłowni zapewnia właściwości anty-kataboliczne. Co to w praktyce oznacza? Otóż to, iż przyjmowanie białka serwatkowego zapobiega rozpadowi tkanki mięśniowej, który wynika z przyjętych restrykcji kalorycznych czy też intensywnego wysiłku.

Najczęściej wybierane odżywki białkowe

Białko serwatkowe a odchudzanie

Istnieją badania potwierdzające to, iż spożywanie białka serwatkowego jest pomocne w osiągnięciu efektów podczas kuracji odchudzających. Aby jednak było to możliwe, białko należy przyjmować przed posiłkiem. Ograniczy ono wówczas apetyt, dzięki czemu jemy mniejsze porcje, co przyczynia się do utraty wagi.

Inne badania wykazały, iż spożywanie białka serwatkowego uruchamia w organizmie procesy odpowiadające za spalanie tkanki tłuszczowej. Jest jednak jeden warunek – białko musi być przyjmowane wraz z wapniem.

Dodatnią korelację między utratą wagi a spożywaniem białka serwatkowego da się jednak zauważyć, tylko wówczas, gdy całkowita ilość białka w diecie wynosi co najmniej 25% dziennej puli kalorycznej. Co więcej, większa część spożywanego białka powinna pochodzić z serwatki.

Białko serwatkowe po treningu

Po skończonym wysiłku katabolizm mięśni trwa jeszcze przez co najmniej kilka godzin. Aby rozpoczęcie odbudowy uszkodzonych mięśni było możliwe, organizm wymaga zewnętrznych źródeł pokarmowych. Wówczas białko serwatkowe doskonale się sprawdza, hamując proces rozpadu mięśni i jednocześnie pozwalając im zregenerować się.

Białko serwatkowe – dawkowanie

Sugeruje się, aby dziennie spożywać od 1,5 do 2,2 gramów białka serwatkowego na kilogram masy ciała. Dawka zależy jednak nie tylko od naszej wagi, ale również częstotliwości i intensywności treningów. Najlepsze efekty gwarantuje przyjmowanie białka serwatkowego na godzinę przed rozpoczęciem aktywności fizycznej oraz tuż po jej zakończeniu.

Proszek rozpuszczamy w wodzie lub mleku. Ta pierwsza opcja jest szczególnie polecana osobom, które znajdują się w fazie redukcji tkanki tłuszczowej. Jeżeli zależy nam na zapobieżeniu procesom rozpadu tkanki mięśniowej przez noc, możemy zdecydować się na przyjęcie dodatkowej porcji białka serwatkowego tuż przed snem.

Białko serwatkowe – skutki uboczne

Zaburzenia żołądkowo-jelitowe zwykle dotyczą osób, które zażywają zbyt duże ilości preparatu. Warto zatem zmniejszyć przyjmowane dawki i sprawdzić reakcję organizmu. Jeśli jednak występują wzdęcia czy nudności, gdy spożywamy niewielkie ilości białka, może to świadczyć o alergii pokarmowej na laktozę.

Jak się jednak okazuje, nietolerancja laktozy nie jest przeciwskazaniem do stosowania białka serwatkowego. Na rynku dostępne są bowiem preparaty, które nie zawierają tego cukru, toteż nie wywołują alergii. Ich przyjmowanie warto jednak skonsultować z dietetykiem.

Białko sojowe czy serwatkowe?

Osoby intensywnie trenujące często stoją przed dylematem, które białko wybrać – serwatkowe czy też sojowe. Jak zostało wspomniane, to pierwsze ułatwia zbudowanie masy mięśniowej, przyspiesza regenerację po treningu, zapewnia prawidłową podaż białka w codziennej diecie oraz przeciwdziała procesom katabolizmu mięśni.

Podobne działanie wykazuje jednak także białko sojowe, które w grupie białek pochodzenia roślinnego uznawane jest za najlepsze. Wysoka zawartość argininy (egzogennego aminokwasu) odpowiada za efekt pompy mięśniowej oraz zapewnia potreningową regenerację. Co więcej, spożywanie białka sojowego to skuteczny sposób na obniżenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.

Białko sojowe często polecane jest osobom odchudzającym się. Zawiera bowiem duże ilości błonnika, który usprawnia metabolizm. Niski indeks glikemiczny produktu to kolejny czynnik zachęcający do jego stosowania.

Analizując jednak parametry, takie jak wydajność wzrostowa, wartość biologiczna czy też udział w syntezie białek ustrojowych, lepiej wypada białko pochodzenia odzwierzęcego (serwatkowe). Jeśli jednak mamy ograniczone możliwości finansowe i głównym kryterium wyboru preparatu jest cena, wówczas białko sojowe wygrywa.

Co więcej, poleca się je szczególnie kobietom. Głównie ze względu na dużą zawartość fitoestrogenów oraz mniejszą kaloryczność. Białko sojowe to również idealne rozwiązanie dla wegetarian i wegan. Niektóre osoby aktywnie trenujące polecają stosowanie obydwu białek jednocześnie.

Białko serwatkowe – opinie

Stosowanie białka serwatkowego ma wielu zwolenników. Jest ono niezwykle skuteczne w budowaniu masy mięśniowej (niezbędny jest również odpowiedni trening i zbilansowana dieta). Co więcej, szybko się wchłania, co jest szczególnie istotne, jeśli spożywamy białko po zakończeniu aktywności fizycznej.

Białko serwatkowe jest pomocne także w procesie spalania tkanki tłuszczowej. Zwiększa również wytrzymałość naszego organizmu, dzięki czemu możemy wydłużyć trening bądź zwiększyć jego intensywność. Ponadto, odżywka zwiększa również poziom glutationu w organizmie – substancji wykazującej silne działanie antyoksydacyjne.

Białko serwatkowe – producent

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów białka serwatkowego. Jeżeli nie do końca wiemy, który z nich sprawdzi się w naszym przypadku najlepiej, możemy kierować się renomą danego producenta. Wśród preparatów sporym zainteresowaniem cieszy się białko serwatkowe Olimp oraz białko serwatkowe Trec. Inne uznane marki to: Bulk Powders, MyProtein,

Białko serwatkowe – gdzie kupić?

Preparaty białka serwatkowego z powodzeniem możemy kupić przez internet. Takie rozwiązanie pozwala na szybkie porównanie dostępnych specyfików i wybór tego najbardziej nam odpowiadającego.

Białko serwatkowe – cena

Preparaty białka serwatkowego charakteryzują się dużym zróżnicowaniem cenowym. Za najtańsze produkty zapłacimy mniej niż 35 złotych za opakowanie. Na rynku znajdziemy również specyfiki, które kosztują więcej niż 100 złotych. Zwykle jednak są to ponad 2 kilogramowe opakowania zawierające najwyższej jakości białko serwatkowe.

Białko serwatkowe – co to jest?

Białko serwatkowe, jak sama nazwa wskazuje, otrzymuje się z serwatki, którą poddaje się pewnym procesom fizycznym. Pierwszym z nich jest ultrafiltracja, która pozwala na usunięcie z niej większości tłuszczu i laktozy. W ten sposób powstaje koncentrat białka serwatki, który poddawany jest kolejnemu procesowi.

W jego trakcie usuwane są pozostałości laktozy oraz cukrów. Następny krok to sproszkowanie białka przy wykorzystaniu metody suszenia rozpryskowego. Na koniec, aby zwiększyć walory smakowe i zapachowe białka serwatkowego, producenci dodają do niego różne substancje, w tym również koloryzujące.

Białko serwatkowe – skład

Białko serwatkowe zawiera aminokwasy, takie jak L-Leucyna, L-Izoleucyna oraz L-Walina, które są niezbędne do prawidłowej regeneracji po wzmożonym treningu. Jest ono zatem polecane wszystkim osobom, które systematycznie uprawiają różne rodzaje sportu, w tym zwłaszcza fitness i kulturystykę.

Większość koncentratów białka serwatki zawiera w swym składzie około 80% czystego białka. Resztę tworzą inne substancje, w tym zwłaszcza węglowodany oraz tłuszcze, których zawartość zwykle sięga 12%. Dostępne na rynku białka zawierają również około 4% wody (to w zupełności normalne zjawisko) – jest to jednak na tyle mała ilość, iż nie musimy się obawiać, iż w połączeniu z białkiem wywoła jakąś reakcję chemiczną.

Pozostałe 4% stanowią minerały, które naturalnie występują w serwatce. Wykazują one prozdrowotne działanie, toteż nie ma potrzeby ich oddzielania od białka. O tym, jak wygląda ostateczny skład koncentratu, decyduje producent, stąd też preparaty niektórych marek mogą nieco odbiegać od wyżej wymienionej, uśrednionej klasyfikacji.

Jakie białko serwatkowe?

Na rynku dostępne są trzy rodzaje suplementów, które zawierają białko serwatkowe:

  • koncentrat białka serwatkowego (WPC) – w swym składzie zawiera do 80% czystego białka. Preparaty tego typu gwarantują korzystny stosunek ceny do jakości. Polecany jest osobom, którym zależy przede wszystkim na zbudowaniu masy mięśniowej.
  • białko serwatkowe izolat (WPI) – jest droższy niż koncentrat, gwarantuje jednak lepsze efekty. Często jest określany mianem oczyszczonego koncentratu. Charakteryzuje się mniejszą zawartością węglowodanów i tłuszczów, toteż dedykowany jest osobom nie tylko budującym masę mięśniową, ale również będącym w fazie redukcji tkanki tłuszczowej.
  • hydrolizat białka serwatkowego (WPH) – to najdroższy preparat dostępny na rynku. W parze z ceną idzie jednak jakość. Specyfik charakteryzuje się bowiem najlepszym współczynnikiem wchłanialności. Jego stosowanie zaleca się przede wszystkim osobom będącym w fazie redukcji tkanki tłuszczowej.

To, jaki preparat wybierzemy, zależy w głównej mierze od dwóch czynników: zasobności portfela oraz efektu, jaki chcemy osiągnąć. Decydując się na koncentrat białka serwatkowego, otrzymujemy najbardziej uniwersalną, a zarazem przystępną cenowo odżywkę. Wysoka zawartość cukrów i tłuszczów może jednak nie dawać spodziewanych efektów w przypadku osób odchudzających się.

Z kolei hydrolizat ma najwięcej białka i szybko się wchłania, jednak jego smak nie wszystkim będzie odpowiadał. Problemem może być również wysoka cena specyfiku. Kompromisowym rozwiązaniem zdaje się być zatem izolat białka serwatkowego, oferujący korzystny stosunek ceny do jakości.

Wybierając preparat, zwróćmy uwagę także na termin ważności do spożycia. Białko nie może być bowiem wykorzystywane dłużej niż zaleca producent na opakowaniu, gdyż wówczas wzrasta ryzyko pojawienia się problemów żołądkowych. Dodatki zawarte w proszku, w tym zwłaszcza konserwanty, zagęstniki czy też ulepszacze smaku, po upływie określonego czasu tracą swoje właściwości, co może być przyczyną nudności czy też biegunek.

Co więcej, aby białko serwatkowe zachowało swe właściwości przez cały okres przydatności do spożycia, musi być odpowiednio przechowywane. Niezwykle ważna jest ochrona przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, toteż preparat powinien znajdować się w nieprzeźroczystym pojemniku, zaś miejsce jego przechowywania musi być suche. Zarówno wilgoć, jak i wysoka temperatura mogą bowiem doprowadzić do rozwoju mikrobakterii. Te zaś skracają okres przydatności do spożycia.

Białko serwatkowe – efekty

Białko serwatkowe dostarcza organizmowi aminokwasów, których on sam nie jest w stanie wytworzyć. Nie jest to jednak jego jedyne działanie. Równie istotną jego funkcją jest wspomaganie odbudowy tkanki mięśniowej, stąd też poleca się go osobom intensywnie trenującym, które chcą zbudować masę mięśniową.

Co więcej, stosowanie białka serwatkowego przyspiesza regenerację po treningu. Zapewnia również prawidłową podaż białka w diecie, co jest szczególnie ważne podczas wykonywania wszelakiej aktywności fizycznej.

Białko serwatkowe stosowane podczas treningów aerobowych i wśród osób trenujących na siłowni zapewnia właściwości anty-kataboliczne. Co to w praktyce oznacza? Otóż to, iż przyjmowanie białka serwatkowego zapobiega rozpadowi tkanki mięśniowej, który wynika z przyjętych restrykcji kalorycznych czy też intensywnego wysiłku.

Najczęściej wybierane odżywki białkowe

Białko serwatkowe a odchudzanie

Istnieją badania potwierdzające to, iż spożywanie białka serwatkowego jest pomocne w osiągnięciu efektów podczas kuracji odchudzających. Aby jednak było to możliwe, białko należy przyjmować przed posiłkiem. Ograniczy ono wówczas apetyt, dzięki czemu jemy mniejsze porcje, co przyczynia się do utraty wagi.

Inne badania wykazały, iż spożywanie białka serwatkowego uruchamia w organizmie procesy odpowiadające za spalanie tkanki tłuszczowej. Jest jednak jeden warunek – białko musi być przyjmowane wraz z wapniem.

Dodatnią korelację między utratą wagi a spożywaniem białka serwatkowego da się jednak zauważyć, tylko wówczas, gdy całkowita ilość białka w diecie wynosi co najmniej 25% dziennej puli kalorycznej. Co więcej, większa część spożywanego białka powinna pochodzić z serwatki.

Białko serwatkowe po treningu

Po skończonym wysiłku katabolizm mięśni trwa jeszcze przez co najmniej kilka godzin. Aby rozpoczęcie odbudowy uszkodzonych mięśni było możliwe, organizm wymaga zewnętrznych źródeł pokarmowych. Wówczas białko serwatkowe doskonale się sprawdza, hamując proces rozpadu mięśni i jednocześnie pozwalając im zregenerować się.

Białko serwatkowe – dawkowanie

Sugeruje się, aby dziennie spożywać od 1,5 do 2,2 gramów białka serwatkowego na kilogram masy ciała. Dawka zależy jednak nie tylko od naszej wagi, ale również częstotliwości i intensywności treningów. Najlepsze efekty gwarantuje przyjmowanie białka serwatkowego na godzinę przed rozpoczęciem aktywności fizycznej oraz tuż po jej zakończeniu.

Proszek rozpuszczamy w wodzie lub mleku. Ta pierwsza opcja jest szczególnie polecana osobom, które znajdują się w fazie redukcji tkanki tłuszczowej. Jeżeli zależy nam na zapobieżeniu procesom rozpadu tkanki mięśniowej przez noc, możemy zdecydować się na przyjęcie dodatkowej porcji białka serwatkowego tuż przed snem.

Białko serwatkowe – skutki uboczne

Zaburzenia żołądkowo-jelitowe zwykle dotyczą osób, które zażywają zbyt duże ilości preparatu. Warto zatem zmniejszyć przyjmowane dawki i sprawdzić reakcję organizmu. Jeśli jednak występują wzdęcia czy nudności, gdy spożywamy niewielkie ilości białka, może to świadczyć o alergii pokarmowej na laktozę.

Jak się jednak okazuje, nietolerancja laktozy nie jest przeciwskazaniem do stosowania białka serwatkowego. Na rynku dostępne są bowiem preparaty, które nie zawierają tego cukru, toteż nie wywołują alergii. Ich przyjmowanie warto jednak skonsultować z dietetykiem.

Białko sojowe czy serwatkowe?

Osoby intensywnie trenujące często stoją przed dylematem, które białko wybrać – serwatkowe czy też sojowe. Jak zostało wspomniane, to pierwsze ułatwia zbudowanie masy mięśniowej, przyspiesza regenerację po treningu, zapewnia prawidłową podaż białka w codziennej diecie oraz przeciwdziała procesom katabolizmu mięśni.

Podobne działanie wykazuje jednak także białko sojowe, które w grupie białek pochodzenia roślinnego uznawane jest za najlepsze. Wysoka zawartość argininy (egzogennego aminokwasu) odpowiada za efekt pompy mięśniowej oraz zapewnia potreningową regenerację. Co więcej, spożywanie białka sojowego to skuteczny sposób na obniżenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.

Białko sojowe często polecane jest osobom odchudzającym się. Zawiera bowiem duże ilości błonnika, który usprawnia metabolizm. Niski indeks glikemiczny produktu to kolejny czynnik zachęcający do jego stosowania.

Analizując jednak parametry, takie jak wydajność wzrostowa, wartość biologiczna czy też udział w syntezie białek ustrojowych, lepiej wypada białko pochodzenia odzwierzęcego (serwatkowe). Jeśli jednak mamy ograniczone możliwości finansowe i głównym kryterium wyboru preparatu jest cena, wówczas białko sojowe wygrywa.

Co więcej, poleca się je szczególnie kobietom. Głównie ze względu na dużą zawartość fitoestrogenów oraz mniejszą kaloryczność. Białko sojowe to również idealne rozwiązanie dla wegetarian i wegan. Niektóre osoby aktywnie trenujące polecają stosowanie obydwu białek jednocześnie.

Białko serwatkowe – opinie

Stosowanie białka serwatkowego ma wielu zwolenników. Jest ono niezwykle skuteczne w budowaniu masy mięśniowej (niezbędny jest również odpowiedni trening i zbilansowana dieta). Co więcej, szybko się wchłania, co jest szczególnie istotne, jeśli spożywamy białko po zakończeniu aktywności fizycznej.

Białko serwatkowe jest pomocne także w procesie spalania tkanki tłuszczowej. Zwiększa również wytrzymałość naszego organizmu, dzięki czemu możemy wydłużyć trening bądź zwiększyć jego intensywność. Ponadto, odżywka zwiększa również poziom glutationu w organizmie – substancji wykazującej silne działanie antyoksydacyjne.

Białko serwatkowe – producent

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów białka serwatkowego. Jeżeli nie do końca wiemy, który z nich sprawdzi się w naszym przypadku najlepiej, możemy kierować się renomą danego producenta. Wśród preparatów sporym zainteresowaniem cieszy się białko serwatkowe Olimp oraz białko serwatkowe Trec. Inne uznane marki to: Bulk Powders, MyProtein,

Białko serwatkowe – gdzie kupić?

Preparaty białka serwatkowego z powodzeniem możemy kupić przez internet. Takie rozwiązanie pozwala na szybkie porównanie dostępnych specyfików i wybór tego najbardziej nam odpowiadającego.

Białko serwatkowe – cena

Preparaty białka serwatkowego charakteryzują się dużym zróżnicowaniem cenowym. Za najtańsze produkty zapłacimy mniej niż 35 złotych za opakowanie. Na rynku znajdziemy również specyfiki, które kosztują więcej niż 100 złotych. Zwykle jednak są to ponad 2 kilogramowe opakowania zawierające najwyższej jakości białko serwatkowe.

Kategoria: Poradniki
Data: 17.01.2018
Social
5,0
1 ocena
Moja ocena
Lista komentarzy jest pusta.