https://www.sklep-presto.pl/wiadomosc/potas-niedobor-i-nadmiar-oraz-zrodla-jaki-wybrac/7959/ 2018-02-01 15:24:17.000000

Potas - niedobór i nadmiar oraz źródła. Jaki wybrać?

Potas to jeden z najważniejszych pierwiastków gwarantujących prawidłowy rozwój organizmu. Wpływa ona na odpowiednie funkcjonowanie wielu narządów, a także jako elektrolit uczestniczy w zróżnicowanych procesach, jakie mają miejsce w naszym ciele. Jak minerał ten oddziałuje na organizm, w których produktach żywnościowych się znajduje i czy warto go suplementować?

Potas – właściwości

Potas to obok sodu i chloru jeden z najważniejszych elektrolitów w organizmie. Jak zostało wspomniane, pełni on wiele istotnych ról, w tym między innymi:

  • jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca,
  • zapobiega obrzękom kończyn,
  • gwarantuje odpowiednią gospodarkę kwasowo-zasadową i wodno-elektrolitową organizmu,
  • rozpuszcza się w wodzie i przenosi ładunki elektryczne,
  • dostarcza komórkom składników odżywczych,
  • usuwa zbędne produkty przemiany materii,
  • bierze udział w regulacji pH komórki i ciśnienia osmotycznego,
  • pomaga spalać węglowodany i białka,
  • pobudza wydzielanie insuliny,
  • pomaga dotlenić mózg,
  • wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego,
  • kontroluje pracę nerek oraz ciśnienie krwi.

Gospodarkę potasową w organizmie regulują przede wszystkim nerki, które odpowiadają za utrzymanie jego stężenia na prawidłowym poziomie. Pierwiastek ten znajduje się niemal wszędzie – w komórkach, krwi, chłonce praz przestrzeni międzykomórkowej. Jak widać, potas w organizmie odgrywa niezwykle ważną rolę, dlatego warto zadbać o to, aby nasz jadłospis zawierał jak najwięcej tego minerału.

Co zawiera potas?

Odpowiednio zbilansowana dieta korzystnie wpływa nie tylko na naszą sylwetkę, ale również zdrowie i samopoczucie. Nie może w niej zabraknąć potasu, który jest jednym z najważniejszych minerałów dla prawidłowego rozwoju organizmu. Jak zostało bowiem wspomniane, pierwiastek ten pełni wiele istotnych ról.

Pojawia się jednak pytanie, w czym jest potas. Odpowiedź może wielu zaskoczyć Otóż we wszystkim, za wyjątkiem cukrów i tłuszczów. Nie powinniśmy mieć zatem żadnych problemów ze skomponowaniem jadłospisu, który będzie odpowiadał naszym upodobaniom, a zarazem zawierał odpowiednią ilość pierwiastka. Warto jednak dowiedzieć się, która żywność zawiera najwięcej tego cennego minerału.

Oto produkty bogate w potas:

  • suszone owoce, takie jak morele, jabłka, figi, rodzynki,
  • awokado,
  • banany,
  • brzoskwinie,
  • truskawki,
  • wiśnie,
  • owoce cytrusowe,
  • czarne porzeczki,
  • pomidory i ich przetwory,
  • ziemniaki,
  • zielone warzywa liściaste, w tym zwłaszcza szpinak,
  • orzechy, w tym zwłaszcza arachidowe, pistacje i migdały,
  • otręby pszenne i płatki żytnie,
  • pestki słonecznika i nasiona dyni,
  • mleko i przetwory mleczne,
  • ryby, w tym zwłaszcza halibut, sardynki, makrela, karp, łosoś czy też dorsz.

Aby potas w jedzeniu został dobrze wchłonięty przez organizm, żywność nie powinna być poddawana zbyt długiej obróbce termicznej. Owoce i warzywa warto zaś spożywać na surowo, dzięki czemu zachowają pełnię składników odżywczych.

Najczęściej wybierany potas w sklep-presto.pl

Potas – norma

Jeżeli odczuwamy osłabienie połączone z zaburzeniami w pracy serca, zaleca się przeprowadzenie badania stężenia pierwiastka we krwi. Warto pamiętać, iż zabieg przeprowadzany jest na czczo. Nie wolno zatem przed nim spożywać jakichkolwiek produktów żywnościowych, a ostatni posiłek zjeść poprzedniego dnia wcześnie wieczorem. Jeżeli wynik naszego badania mieści się w przedziale 3,5-5,5 mmol/l oznacza to, iż wszystko jest w normie.

Gdy potas we krwi spadnie poniżej 3,5 mmol/l, wówczas mamy do czynienia z hipokaliemią:

  • łagodną – 3,5-3,0 mmol/l,
  • umiarkowaną – 3,0-2,5 mmol/l,
  • ciężką – poniżej 2,5 mmol/l.

Z kolei, gdy potasu we krwi jest powyżej 5,5 mmol/l, wtedy mamy do czynienia z hiperkaliemią:

  • łagodną – 5,5-5,9 mmol/l,
  • umiarkowaną – 6,0-6,4 mmol/l,
  • ciężką – powyżej 6,5 mmol/l.

Dzienne zapotrzebowanie na potas

Uzależnione jest ono od wieku i płci. I tak w przypadku:

  • niemowląt od urodzenia do 6 miesięcy – wynosi ono 400 mg na dobę
  • niemowląt od 6 miesiąca do 1 roku – sięga ono 700 mg dziennie,
  • dzieci w wieku od 1 do 3 lat – 2400-3000 mg na dobę,
  • dzieci 4-8 lat – 3100-3800 mg dziennie,
  • dzieci i młodzież w wieku od 8 do 19 lat – 3900-4500 mg na dobę,
  • kobiet powyżej 19 roku życia – 4700 mg dziennie,
  • kobiet w ciąży – 4700 mg na dobę,
  • kobiet karmiących – 5100 mg dziennie,
  • mężczyzn powyżej 19 roku życia – 4700 mg na dobę.

Potas - niedobór

Niski potas w organizmie wynika przede wszystkim z niewłaściwie zbilansowanej diety, która jest uboga w produkty zawierające pierwiastek lub skomponowana w taki sposób, iż wchłanianie potasu w przewodzie pokarmowym jest ograniczone. O deficycie pierwiastka świadczą następujące objawy:

  • stale pojawiające się obrzęki rąk i nóg,
  • nadciśnienie,
  • kołatanie serca,
  • skurcze mięśni nóg, które pojawiają się podczas wysiłku i w upał,
  • zmęczenie,
  • nerwowość.

Na problemy z niskim potasem szczególnie narażone są osoby stosujące środki moczopędne, które stosowane zbyt często i w dużych dawkach, mogą prowadzić do zaburzenia równowagi elektrolitowej, gdyż wraz z moczem wydalany jest z organizmu także i potas. Podobne działanie – wypłukiwanie potasu – mogą wykazywać także niektóre preparaty stosowane na nadciśnienie oraz leki nasercowe. Zwykle jednak w takim wypadku lekarz kontroluję stężenie potasu we krwi i gdy zajdzie taka potrzeba, zaleca jego suplementację.

Co więcej, deficyt potasu może się pojawić wśród osób stosujących środki przeczyszczające oraz cierpiących na wymioty i biegunki. Jeżeli zatem dojdzie do zatrucia organizmu, które może powodować odwodnienie i utratę elektrolitów, należy pić dużo niegazowanej wody mineralnej, słabą lekko osłodzoną herbaty, napar z rumianku, miętę lub rozcieńczone soki owocowe. Innym rozwiązaniem jest przyjęcie suplementów z potasem.

Deficyt potasu może pojawić się u osób, które:

  • intensywnie i długo ćwiczą – wówczas jego utrata następuje poprzez wzmożone pocenie się,
  • stosują restrykcyjne diety odchudzające i głodówki – dostarczają one bowiem organizmowi zbyt małą ilość pierwiastka,
  • cierpiące na anoreksję i inne zaburzenia odżywiania – konsekwencją tego jest niedostateczna podaż minerału,
  • nadużywają alkoholu – wypłukuje on potas.

Niedobór pierwiastka może się pojawić także w trakcie upałów, gdyż wówczas intensywnie się pocimy, w ten sposób go tracąc. Na deficyt narażone są również kobiety w trakcie laktacji, które tracą potas wraz z mlekiem.

Potas – nadmiar

Istotną kwestią jest to, iż suplementów z tym pierwiastkiem nie należy przyjmować bez konsultacji z lekarzem. Za wysoki potas może szkodzić, zwłaszcza osobom chorym na nerki. Gdy narządy te przestają pracować prawidłowo, może dojść do nagromadzenia się zbyt dużej ilości jonów, czego konsekwencją jest zaburzenie pracy serca.

Podwyższony potas może również prowadzić do upośledzenia działania niektórych leków, a także prowadzić do zagrożenia życia. Szczególnie szkodliwe może być połączenie zbyt wysokiego stężenia potasu we krwi z niektórymi preparatami stosowanymi na niewydolność serca i arytmię lub inhibitorami enzymu konwertującego ACE przyjmowanymi z powodu chorób serca i nadciśnienia. Prowadzi ono do zaburzeń pracy serca.

Potas – suplementacja

Suplementację potasu zaleca się osobom, które przez długi czas przyjmują środki moczopędne, leki nasercowe oraz preparaty na nadciśnienie. Pierwiastek w tabletkach powinny stosować także chorzy na cukrzycę. Potas poprawia bowiem wrażliwość organizmu na insulinę.

Potas w tabletkach dostępny jest w większości aptek bez recepty. Jak jednak zostało wspomniane, jego nadmiar oraz połączenie z niektórymi lekarstwami może nie sprzyjać naszemu zdrowiu. Suplementacja pierwiastka powinna być zatem koniecznie skonsultowana z lekarzem. W przeciwnym razie możemy wyrządzić naszemu organizmowi więcej szkód niż pożytku.

Na rynku często spotyka się preparaty, które łączą w sobie magnez i potas. Również ich suplementację należy skonsultować z lekarzem, dzięki temu unikniemy ewentualnych niekorzystnych skutków ubocznych.

Potas – właściwości

Potas to obok sodu i chloru jeden z najważniejszych elektrolitów w organizmie. Jak zostało wspomniane, pełni on wiele istotnych ról, w tym między innymi:

  • jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca,
  • zapobiega obrzękom kończyn,
  • gwarantuje odpowiednią gospodarkę kwasowo-zasadową i wodno-elektrolitową organizmu,
  • rozpuszcza się w wodzie i przenosi ładunki elektryczne,
  • dostarcza komórkom składników odżywczych,
  • usuwa zbędne produkty przemiany materii,
  • bierze udział w regulacji pH komórki i ciśnienia osmotycznego,
  • pomaga spalać węglowodany i białka,
  • pobudza wydzielanie insuliny,
  • pomaga dotlenić mózg,
  • wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego,
  • kontroluje pracę nerek oraz ciśnienie krwi.

Gospodarkę potasową w organizmie regulują przede wszystkim nerki, które odpowiadają za utrzymanie jego stężenia na prawidłowym poziomie. Pierwiastek ten znajduje się niemal wszędzie – w komórkach, krwi, chłonce praz przestrzeni międzykomórkowej. Jak widać, potas w organizmie odgrywa niezwykle ważną rolę, dlatego warto zadbać o to, aby nasz jadłospis zawierał jak najwięcej tego minerału.

Co zawiera potas?

Odpowiednio zbilansowana dieta korzystnie wpływa nie tylko na naszą sylwetkę, ale również zdrowie i samopoczucie. Nie może w niej zabraknąć potasu, który jest jednym z najważniejszych minerałów dla prawidłowego rozwoju organizmu. Jak zostało bowiem wspomniane, pierwiastek ten pełni wiele istotnych ról.

Pojawia się jednak pytanie, w czym jest potas. Odpowiedź może wielu zaskoczyć Otóż we wszystkim, za wyjątkiem cukrów i tłuszczów. Nie powinniśmy mieć zatem żadnych problemów ze skomponowaniem jadłospisu, który będzie odpowiadał naszym upodobaniom, a zarazem zawierał odpowiednią ilość pierwiastka. Warto jednak dowiedzieć się, która żywność zawiera najwięcej tego cennego minerału.

Oto produkty bogate w potas:

  • suszone owoce, takie jak morele, jabłka, figi, rodzynki,
  • awokado,
  • banany,
  • brzoskwinie,
  • truskawki,
  • wiśnie,
  • owoce cytrusowe,
  • czarne porzeczki,
  • pomidory i ich przetwory,
  • ziemniaki,
  • zielone warzywa liściaste, w tym zwłaszcza szpinak,
  • orzechy, w tym zwłaszcza arachidowe, pistacje i migdały,
  • otręby pszenne i płatki żytnie,
  • pestki słonecznika i nasiona dyni,
  • mleko i przetwory mleczne,
  • ryby, w tym zwłaszcza halibut, sardynki, makrela, karp, łosoś czy też dorsz.

Aby potas w jedzeniu został dobrze wchłonięty przez organizm, żywność nie powinna być poddawana zbyt długiej obróbce termicznej. Owoce i warzywa warto zaś spożywać na surowo, dzięki czemu zachowają pełnię składników odżywczych.

Najczęściej wybierany potas w sklep-presto.pl

Potas – norma

Jeżeli odczuwamy osłabienie połączone z zaburzeniami w pracy serca, zaleca się przeprowadzenie badania stężenia pierwiastka we krwi. Warto pamiętać, iż zabieg przeprowadzany jest na czczo. Nie wolno zatem przed nim spożywać jakichkolwiek produktów żywnościowych, a ostatni posiłek zjeść poprzedniego dnia wcześnie wieczorem. Jeżeli wynik naszego badania mieści się w przedziale 3,5-5,5 mmol/l oznacza to, iż wszystko jest w normie.

Gdy potas we krwi spadnie poniżej 3,5 mmol/l, wówczas mamy do czynienia z hipokaliemią:

  • łagodną – 3,5-3,0 mmol/l,
  • umiarkowaną – 3,0-2,5 mmol/l,
  • ciężką – poniżej 2,5 mmol/l.

Z kolei, gdy potasu we krwi jest powyżej 5,5 mmol/l, wtedy mamy do czynienia z hiperkaliemią:

  • łagodną – 5,5-5,9 mmol/l,
  • umiarkowaną – 6,0-6,4 mmol/l,
  • ciężką – powyżej 6,5 mmol/l.

Dzienne zapotrzebowanie na potas

Uzależnione jest ono od wieku i płci. I tak w przypadku:

  • niemowląt od urodzenia do 6 miesięcy – wynosi ono 400 mg na dobę
  • niemowląt od 6 miesiąca do 1 roku – sięga ono 700 mg dziennie,
  • dzieci w wieku od 1 do 3 lat – 2400-3000 mg na dobę,
  • dzieci 4-8 lat – 3100-3800 mg dziennie,
  • dzieci i młodzież w wieku od 8 do 19 lat – 3900-4500 mg na dobę,
  • kobiet powyżej 19 roku życia – 4700 mg dziennie,
  • kobiet w ciąży – 4700 mg na dobę,
  • kobiet karmiących – 5100 mg dziennie,
  • mężczyzn powyżej 19 roku życia – 4700 mg na dobę.

Potas - niedobór

Niski potas w organizmie wynika przede wszystkim z niewłaściwie zbilansowanej diety, która jest uboga w produkty zawierające pierwiastek lub skomponowana w taki sposób, iż wchłanianie potasu w przewodzie pokarmowym jest ograniczone. O deficycie pierwiastka świadczą następujące objawy:

  • stale pojawiające się obrzęki rąk i nóg,
  • nadciśnienie,
  • kołatanie serca,
  • skurcze mięśni nóg, które pojawiają się podczas wysiłku i w upał,
  • zmęczenie,
  • nerwowość.

Na problemy z niskim potasem szczególnie narażone są osoby stosujące środki moczopędne, które stosowane zbyt często i w dużych dawkach, mogą prowadzić do zaburzenia równowagi elektrolitowej, gdyż wraz z moczem wydalany jest z organizmu także i potas. Podobne działanie – wypłukiwanie potasu – mogą wykazywać także niektóre preparaty stosowane na nadciśnienie oraz leki nasercowe. Zwykle jednak w takim wypadku lekarz kontroluję stężenie potasu we krwi i gdy zajdzie taka potrzeba, zaleca jego suplementację.

Co więcej, deficyt potasu może się pojawić wśród osób stosujących środki przeczyszczające oraz cierpiących na wymioty i biegunki. Jeżeli zatem dojdzie do zatrucia organizmu, które może powodować odwodnienie i utratę elektrolitów, należy pić dużo niegazowanej wody mineralnej, słabą lekko osłodzoną herbaty, napar z rumianku, miętę lub rozcieńczone soki owocowe. Innym rozwiązaniem jest przyjęcie suplementów z potasem.

Deficyt potasu może pojawić się u osób, które:

  • intensywnie i długo ćwiczą – wówczas jego utrata następuje poprzez wzmożone pocenie się,
  • stosują restrykcyjne diety odchudzające i głodówki – dostarczają one bowiem organizmowi zbyt małą ilość pierwiastka,
  • cierpiące na anoreksję i inne zaburzenia odżywiania – konsekwencją tego jest niedostateczna podaż minerału,
  • nadużywają alkoholu – wypłukuje on potas.

Niedobór pierwiastka może się pojawić także w trakcie upałów, gdyż wówczas intensywnie się pocimy, w ten sposób go tracąc. Na deficyt narażone są również kobiety w trakcie laktacji, które tracą potas wraz z mlekiem.

Potas – nadmiar

Istotną kwestią jest to, iż suplementów z tym pierwiastkiem nie należy przyjmować bez konsultacji z lekarzem. Za wysoki potas może szkodzić, zwłaszcza osobom chorym na nerki. Gdy narządy te przestają pracować prawidłowo, może dojść do nagromadzenia się zbyt dużej ilości jonów, czego konsekwencją jest zaburzenie pracy serca.

Podwyższony potas może również prowadzić do upośledzenia działania niektórych leków, a także prowadzić do zagrożenia życia. Szczególnie szkodliwe może być połączenie zbyt wysokiego stężenia potasu we krwi z niektórymi preparatami stosowanymi na niewydolność serca i arytmię lub inhibitorami enzymu konwertującego ACE przyjmowanymi z powodu chorób serca i nadciśnienia. Prowadzi ono do zaburzeń pracy serca.

Potas – suplementacja

Suplementację potasu zaleca się osobom, które przez długi czas przyjmują środki moczopędne, leki nasercowe oraz preparaty na nadciśnienie. Pierwiastek w tabletkach powinny stosować także chorzy na cukrzycę. Potas poprawia bowiem wrażliwość organizmu na insulinę.

Potas w tabletkach dostępny jest w większości aptek bez recepty. Jak jednak zostało wspomniane, jego nadmiar oraz połączenie z niektórymi lekarstwami może nie sprzyjać naszemu zdrowiu. Suplementacja pierwiastka powinna być zatem koniecznie skonsultowana z lekarzem. W przeciwnym razie możemy wyrządzić naszemu organizmowi więcej szkód niż pożytku.

Na rynku często spotyka się preparaty, które łączą w sobie magnez i potas. Również ich suplementację należy skonsultować z lekarzem, dzięki temu unikniemy ewentualnych niekorzystnych skutków ubocznych.

Kategoria: Poradniki
Data: 01.02.2018
Social
5,0
1 ocena
Moja ocena
Lista komentarzy jest pusta.