Udostępnij
https://www.sklep-presto.pl/wiadomosc/witamina-e-wlasciwosci-i-zastosowanie-witaminy-e/8108/ 2019-05-22 20:57:24.000000

Witamina E – właściwości i zastosowanie witaminy E

Witamina E jest silnym antyoksydantem, który ochrania organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Witamina E jest grupą organicznych związków chemicznych, w której skład wchodzą tokoferole i tokotrienole. Należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach razem z witaminami A, D i K.

Jak działa witamina E?

Witamina E posiada szereg zbawiennych właściwości dla naszego organizmu:

  • Spowalnia procesy starzenia się skóry korzystnie wpływając na jej wygląd
  • Poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci
  • Zmniejsza ryzyko szkodliwego działania złego cholesterolu LDL
  • Chroni organizm przed nowotworami
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia takich chorób jak: Alzheimer, Parkinson, zaćma, choroba wieńcowa, choroba reumatyczna, miażdżyca, zapalenie stawów, zapalenie nerek, zapalenie pęcherza moczowego oraz stwardnienie rozsiane
  • Chroni błony komórkowe
  • Posiada silne działanie antyoksydacyjne, które niszczy wolne rodniki uszkadzające nasze komórki
  • Odgrywa dużą rolę w profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych
  • Hamuje rozpad czerwonych krwinek
  • Jest współodpowiedzialna u kobiet w ciąży za jej utrzymanie i prawidłowy rozwój płodu
  • Poprawia płodność i potencje u mężczyzn

Zapotrzebowanie organizmu, czyli jak stosować witaminę E?

Utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy E w organizmie można osiągnąć już poprzez bardzo niskie jej dzienne dawki, 15mg lub mniej. Taką dawkę witaminy E możemy sobie zapewnić poprzez stosowanie produktów bogatych w tę witaminę, w wielu przypadkach dodatkowa jej suplementacja będzie zbędna. Dodatkowa podaż witaminy E jest jednakże polecana w przypadku osób starszych, w celu zwiększenia odporności organizmu, aby uzupełnić ilość witaminy w organizmie, osoby te powinny przyjmować dawkę od 50mg do 200mg.

Suplementy witaminy E powinny zawierać α-tokoferol.

Właściwości przeciwutleniające witaminy E ulegają znaczącej poprawie w przypadku stosowania nienasyconych kwasów tłuszczowych w swojej diecie. Minimalne spożycie witaminy E wynosi 0,67mg na każdy gram nienasyconych kwasów tłuszczowych. Optymalne spożycie to ok. 2,01mg na każdy gram nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Natomiast 267mg witaminy E może być postrzegane jako rozsądna górna granica, której nie powinniśmy przekraczać bez konsultacji z lekarzem.

Warto wiedzieć!

Witaminę E należy przyjmować wraz ze spożyciem posiłków bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe (zawarte w rybach oraz olejach roślinnych), kwasy te w znaczący sposób zwiększają jej wchłanianie w organizmie człowieka.

Objawy niedoboru witaminy E

Do najczęściej występujących objawów niedoboru witaminy E możemy zaliczyć:

  • Osłabienie koncentracji
  • Wczesne starzenie się skóry
  • Osłabienie, a nawet zanik funkcjonowania mięśni szkieletowych
  • Pogorszone gojenie się ran
  • Rozdrażnienie
  • Bezpłodność
  • Zaburzeniami ciąży u kobiet ciężarnych, a nawet poronieniami
  • Pogorszeniem się wzroku

Objawy nadmiaru witaminy E

Nadmiar witaminy E bywa dla nas szkodliwy, do objawów przedawkowania należą:

  • Biegunka
  • Zawroty i bóle głowy
  • Osłabienie
  • Nudności
  • Nadmierne, przewlekłe zmęczenie
  • Zamglone widzenie

Produkty bogate w witaminę E

W tabeli poniżej zostały wymienione oraz posortowane od najbardziej zasobnego w nią, źródła witaminy E wraz z jej zawartością na 100g produktu.

Produkt

  • Olej z zarodków pszennych
  • Olej słonecznikowy
  • Orzechy laskowe
  • Słonecznik, nasiona
  • Margaryna miękka 80% tłuszczu
  • Olej rzepakowy
  • Olej kukurydziany
  • Olej sojowy
  • Orzechy arachidowe
  • Otręby pszenne

Witamina E [mg]

  • 149
  • 46,71
  • 38,71
  • 27,81
  • 27,72
  • 26,73
  • 14,3
  • 12,58
  • 9,1
  • 3,81
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)