Udostępnij
Skomentuj

Cynk - rola w organizmie, dawkowanie, objawy nadmiaru i niedoboru

Cynk jest jednym z niezbędnych mikroelementów dla naszego organizmu. Jakie są jego właściwości?

Jeżeli zależy nam na zdrowiu i zachowaniu odpowiedniej sylwetki, nasz codzienny jadłospis powinien być zbilansowany. Nie może w nim zabraknąć produktów spożywczych bogatych w cynk. Jest to bowiem mikroelement niezwykle ważny dla naszego organizmu.

Cynk - rola w organizmie

Pierwiastek ten stanowi jeden z najważniejszych mikroelementów, które determinują prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jest kluczowym składnikiem wielu procesów odbywających się w naszym ciele, w tym podziału komórek, trawieniu i wzroście. Wpływa na sprawne działanie:

  • Mózgu – cynk jest konieczny dla prawidłowego rozwoju funkcji centralnego układu nerwowego. Jego zbyt mała ilość zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia neurologicznych dysfunkcji mózgu. Najnowsze badania pokazują również związek pomiędzy niskim poziomem cynku we krwi, a występowaniem chorób Alzheimera i Parkinsona.
  • Serca – pierwiastek reguluje ciśnienie tętnicze krwi, zaś jego niedobór może przyczyniać się do powstawania kardiomiopatii rozstrzeniowej, czyli choroby mięśnia sercowego prowadzącej do jego niewydolności.
  • Wątroby – niedobory cynku zaobserwowano u osób borykających się z marskością wątroby oraz alkoholową i nie alkoholową chorobą wątroby.
  • Układu hormonalnego – cynk pozytywnie wpływa na wytwarzanie różnych hormonów, w tym zwłaszcza hormonów tarczycy i płciowych. Ma to niezwykle ważne znaczenie, jeżeli chcemy utrzymać w zdrowiu gruczoł krokowy, czyli prostatę.
  • Układu odpornościowego – pierwiastek wpływa na lepszą pracę układu immunologicznego. Uczestniczy bowiem w powstawaniu limfocytów T.
  • Skóry – pierwiastek zwiększa odporność skóry na infekcje, a także sprawia, iż rany zewnętrzne szybciej się goją. Wpływa również na kondycję skóry i jej ładny wygląd.

Cynk - właściwości

Cynk odgrywa kluczową rolę w organizmie i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów. Niedobór pierwiastka powoduje dysfunkcję wielu układów, w tym układu odpornościowego, zwiększając podatność na różnorodne choroby i infekcje. Najważniejsze właściwości cynku to:

  • Odgrywa istotną rolę w utrzymywaniu dobrego samopoczucia.
  • Wpływa na wydzielanie insuliny oraz pełni istotną funkcję w jej magazynowaniu.
  • Odgrywa znaczącą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządów rozrodczych.
  • Podwyższa męskie libido.
  • Warunkuje produkcję testosteronu oraz pozytywnie wpływa na jakość spermy i ruchliwość plemników.
  • Chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem.
  • Uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów.
  • Dzięki cynkowi odczuwamy smaki i zapachy.
  • Wspomaga leczenie cukrzycy.

Cynk a włosy i paznokcie

Aby włosy były gęste, mocne i pełne blasku, potrzebują wielu składników odżywczych, w tym między innymi cynku. Pierwiastek ten uaktywnia enzymy, które kontrolują jakość produkcji białek włosa poprzez jego macierz i keratynocyty. Wpływa tym samym na piękny wygląd pukli. Niedobór cynku może prowadzić do zahamowania wzrostu włosów i ich wypadania. Powoduje również przedwczesne ich matowienie.

Jeżeli zależy nam na tym, aby nasze włosy (a także i paznokcie) odzyskały dobrą kondycję, konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych i włączenie do codziennej diety produktów bogatych w cynk.

Cynk - dawkowanie

Dzienne zapotrzebowanie na cynk zależy przede wszystkim od wieku oraz płci. Wpływa na nie również stan fizjologiczny oraz zdrowotny danej osoby.

Tabela 1. Dzienne zapotrzebowanie na cynk.

Okres życia
Dawka [mg]
Dzieci 1 - 18 lat
10 mg na dobę
Kobiety > 19 lat
10 - 12 mg na dobę
Mężczyźni > 19 lat
15 - 20 mg na dobę
Kobiety w ciąży
15 mg na dobę
Kobiety w okresie laktacji
19 mg na dobę

Najczęściej wybierany cynk w sklep-presto.pl

Jaki cynk dla mężczyzn i kobiet?

Wybierając cynk należy zwrócić uwagę to w jakiej formie dostępnej jest minerał. Za najlepiej przyswajalne formy cynku uważa się chelatowany cynk, oracje cynkową oraz pikolinian cynku.

Należy unikać produktów, które w składzie posiadają tlenek, siarczan, glukonian czy też octan cynku, ponieważ minerał w tych formach jest bardzo słabo przyswajalny i suplementacja poza uszczupleniem naszego portfela, nie da nam żadnych efektów.

Jaki cynk dla dzieci?

Na rynku dostępne są również preparaty z cynkiem wyprodukowane z myślą o najmłodszych. Zwykle są to preparaty witaminowe, które oprócz cynku zawierają również inne składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka, w tym między innymi magnez, wapń, witaminy A, C, D, B6, B12 czy też kwas foliowy.

Elementy te wpływają korzystnie na pracę układu immunologicznego oraz usprawniają wchłanianie substancji odżywczych, dzięki czemu dziecko może się prawidłowo rozwijać. Dzięki nim dziecko jest również mniej podatne na wszelkiego rodzaju infekcje.

Cynk - objawy niedoboru

Objawy niedoboru cynku w organizmie to:

  • Brak apetytu.
  • Zaburzenia wzrostu i rozwoju u dzieci.
  • Utrudnione gojenie ran.
  • Zmiany wyglądu skóry (trądzik, rozstępy, wypryski).
  • Depresja
  • Zmniejszona odporność organizmu.
  • Łamliwość paznokci.
  • Wypadanie włosów.
  • Niedokrwistość.
  • Osłabienie zmysłu smaku i zapachu.
  • Uczucie znużenia.
  • Pogorszenie wzroku po zmierzchu.

Cynk - objawy nadmiaru

Objawy nadmiaru cynku w organizmie to:

  • Wymioty.
  • Biegunka.
  • Bóle głowy.
  • Bóle brzucha.
  • Drżenie rąk.
  • Niedokrwistość.

Cynk - występowanie

W których produktach spożywczych jego zawartość jest największa? Spore ilości cynku znajdziemy w żywności pochodzenia roślinnego, nie sposób nie wymienić jego bogatych źródeł pochodzenia zwierzęcego. Chodzi tu przede wszystkim o podroby, w tym zwłaszcza wątróbkę. Pierwiastek znajduje się również w rybach, małżach i ostrygach, a także mięsie wołowym i wieprzowym.

Tabela 2. Występowanie cynku w produktach spożywczych.

Nazwa produktu
Cynk [mg / 100 g produktu]
Wątroba cielęca
8,40 mg
Pestki z dyni
7,50 mg
Kakao 16%
6,56 mg
Wątroba wieprzowa
4,51 mg
Ser emmentaler
4,05 mg
Wołowina
3,76 mg
Kasza gryczana
3,50 mg
Salami
3,22 mg
Migdały
3,19 mg
Wieprzowina
3,11 mg
Płatki owsiane
3,10 mg
Nasiona słonecznika
2,69 mg
Orzechy laskowe
2,44 mg
Chleb żytni razowy
2,43 mg
Czekolada gorzka
2,42 mg
Sardynki
2,40 mg

Warto wiedzieć!

Maksymalna przyswajalność cynku z pożywienia wynosi około 50%.

Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 04:11
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.