https://www.sklep-presto.pl/wiadomosc/witamina-d-wlasciwosci-i-dzialanie-witaminy-d/7938/ 2019-02-04 10:04:53.000000

Witamina D - właściwości i działanie witaminy D

Witamina D poza wpływem na stan zdrowia kości i zębów, pełni szereg istotnych funkcji w organizmie człowieka.

Witamina D to tak naprawdę grupa związków chemicznych, w skład której wchodzą: witamina D1, witamina D2 oraz witamina D3, które należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza, że nie są wydalane z organizmu wraz z potem czy moczem ale magazynowane w tkance tłuszczowej oraz wątrobie.

Warto wiedzieć!

Wszystkie witaminy z grupy D zaleca się suplementować po spożyciu posiłku bogatym w tłuszcze ponieważ w towarzystwie tłuszczu są lepiej wchłaniane przez nasz organizm.

Witamina D - właściwości

Witamina D bierze udział w wielu procesach, które mają miejsce w organizmie. Oto jej najważniejsze właściwości:

  • Uczestniczy w regulowaniu gospodarki wapniowo-fosforanowej.
  • Zwiększa wchłanianie substancji odżywczych w przewodzie pokarmowym.
  • Bierze udział w mineralizacji tkanki kostnej.
  • Jest niezbędna podczas procesu przechodzenia impulsu nerwowego i skurczu mięśni.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowalności na czerniaka oraz raka prostaty, jajnika, sutka, płuc i jelita grubego.
  • Pomaga w profilaktyce nadciśnienia tętniczego i chorób związanych z tą przypadłością,
  • Utrzymuje prawidłowy poziom białka wchodzącego w skład tak zwanego dobrego cholesterolu HDL, dzięki czemu zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz chorób serca, w tym zawałowi czy też udarowi.
  • Stymuluje wydzielanie insuliny, wpływając na utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi i zapobiegając w ten sposób cukrzycy typu 2.
  • Usprawnia działanie układu immunologicznego, pomagając w zwalczaniu infekcji bakteryjnych i wirusowych.
  • Zwiększa produkcję cytokin przeciwalergicznych i przeciwzapalnych, które pozwalają organizmowi lepiej radzić sobie z katarem siennym, astmą oskrzelową czy też przewlekłą obturacyjną chorobą płuc.
  • Zapobiega depresji, otępieniu i chorobie Alzheimera.
  • Obniża ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane.
  • chroni przed uczuciem zmęczenia i przygnębienia, często pojawiającego się w okresie jesienno-zimowym, pozwala na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.

W praktyce oznacza to, iż witamina D jest niezbędna do właściwego funkcjonowania układu kostnego i zębów. Zapewnia również odpowiednie działanie układu mięśniowego i nerwowego. Co więcej, wzmacnia układ odpornościowy organizmu.

Witamina D - występowanie

Witaminę D możemy dostarczyć do organizmu wraz z pokarmem, największe jej ilości występują w produktach pochodzenia odzwierzęcego. W poniższej tabeli zostały przedstawione zakresy zawartości witaminy D w produktach spożywczych:

Tabela 1. Występowanie witaminy D w produktach spożywczych.

Nazwa produktu
Witamina D [ j.m. / 100g produktu]
Ser dojrzewający, ser pleśniowy, mięso wołowe, mięso wieprzowe, wątroba wieprzowa, wątroba wołowa, indyk, kaczka, dorsz masło.
Poniżej 80 j.m.
Pstrąg, kurczak, tuńczyk, pieczarki.
80 - 200 j.m.
Halibut, karp, sola, makrela, margaryna.
200 - 400 j.m.
Łosoś, śledź, węgorz.
Powyżej 400 j.m.

Warto wiedzieć!

Synteza w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego (ekspozycja przez 15 min w pełnym słońcu latem) dostarcza nam 2000-4000 j.m. witaminy D!

Witamina D - objawy niedoboru

Witamina D powstaje w wyniku biosyntezy cholekalcyferolu z 7-dehydrocholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego, stąd też niewystarczająca ekspozycja na słońce zwykle stanowi podstawową przyczynę niedoborów witaminy D w naszym organizmie. Do najczęstszych objaw niedoboru witaminy D możemy zaliczyć:

  • Bóle kostno-mięśniowe.
  • Utratę apetytu.
  • Bezsenność.
  • Niesmak i pieczenie w jamie ustnej.
  • Częste przeziębienia
  • Biegunki.
  • Zaburzenia wzroku

Witamina D - objawy nadmiaru

Nadmiar witaminy D jest równie groźny jak jej niedobór. Wśród niepokojących objawów, świadczących o zbyt dużej zawartości witaminy D w organizmie, wyróżnić można:

  • Utratę apetytu.
  • Nudności i wymioty.
  • Zwiększone uczucie pragnienia.
  • Uczucie osłabienia, zmęczenia i fizycznego wyczerpania.
  • Częstsze oddawanie moczu.
  • Wzmożone pocenie się.
  • Świąd skóry.
  • Bóle głowy i migreny.

Jeżeli zignorujemy te symptomy, może to doprowadzić do poważniejszych zmian w organizmie. Przedawkowanie witaminy D prowadzi bowiem do gromadzenia się wapnia w różnych tkankach, w tym między innymi w sercu oraz tętnicach i nerkach. Może to nieść za sobą niebezpieczne konsekwencje w postaci zaburzeń pracy serca i ośrodkowego układu nerwowego.

Co więcej, zbyt duża zawartość witaminy D w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia kamicy pęcherzyka żółciowego oraz nerek. Przedawkowanie substancji jest szczególnie niebezpieczne, jeżeli kobieta jest w ciąży. Może być bowiem przyczyną deformacji płodu, a u noworodka skutkować chorobą kości.

Witamina D - dawkowanie

Przyjmowanie odpowiedniej ilości witaminy D jest niezwykle ważną kwestią. Oto profilaktyczne dawki związku, które pozwolą zachować nam zdrowie:

Tabela 2. Normy spożycia witaminy D

Okres życia
Dawka [j.m]
Niemowlęta i noworodki
400 - 600 j.m. na dobę
Dzieci i młodzież 1 - 18 lat
600 - 1000 j.m. na dobę - dawka jest zależna od pory roku oraz ekspozycji na światło słoneczne.
Osoby dorosłe 19 - 65 lat
800 - 2000 j.m. na dobę - dawka jest zależna od pory roku oraz ekspozycji na światło słoneczne.
Seniorzy > 65 lat
800 - 2000 j.m. na dobę - cały rok, niezależnie od ekspozycji na słońce
Osoby dorosłe o wyraźnie ograniczonej aktywności w ciągu dnia (brak lub bardzo mała ekspozycja na słońce)
1000 - 2000 j.m. na dobę - cały rok.

Witamina D - czym się różni od Witaminy D3?

Witamina D3 to jedna z form witaminy D, która występuje w produktach zwierzęcych, takich jak wątroba, sery czy też mleko. Buduje ona tkankę kostną i reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową, pełniąc wszystkie funkcje, które wyżej zostały przypisane zbiorczej grupie związków określanych mianem witaminy D.

Witamina D3 wykazuje wszystkie właściwości, które zostały wskazane przy witaminie D. Bierze udział między innymi w procesach kostnienia, wpływając na między innymi na prawidłową mineralizację kości. Najoględniej mówiąc, wpływa także na prawidłowe działanie układu mięśniowego, nerwowego i odpornościowego.

Witamina D to tak naprawdę grupa związków chemicznych, w skład której wchodzą: witamina D1, witamina D2 oraz witamina D3, które należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza, że nie są wydalane z organizmu wraz z potem czy moczem ale magazynowane w tkance tłuszczowej oraz wątrobie.

Warto wiedzieć!

Wszystkie witaminy z grupy D zaleca się suplementować po spożyciu posiłku bogatym w tłuszcze ponieważ w towarzystwie tłuszczu są lepiej wchłaniane przez nasz organizm.

Witamina D - właściwości

Witamina D bierze udział w wielu procesach, które mają miejsce w organizmie. Oto jej najważniejsze właściwości:

  • Uczestniczy w regulowaniu gospodarki wapniowo-fosforanowej.
  • Zwiększa wchłanianie substancji odżywczych w przewodzie pokarmowym.
  • Bierze udział w mineralizacji tkanki kostnej.
  • Jest niezbędna podczas procesu przechodzenia impulsu nerwowego i skurczu mięśni.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowalności na czerniaka oraz raka prostaty, jajnika, sutka, płuc i jelita grubego.
  • Pomaga w profilaktyce nadciśnienia tętniczego i chorób związanych z tą przypadłością,
  • Utrzymuje prawidłowy poziom białka wchodzącego w skład tak zwanego dobrego cholesterolu HDL, dzięki czemu zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz chorób serca, w tym zawałowi czy też udarowi.
  • Stymuluje wydzielanie insuliny, wpływając na utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi i zapobiegając w ten sposób cukrzycy typu 2.
  • Usprawnia działanie układu immunologicznego, pomagając w zwalczaniu infekcji bakteryjnych i wirusowych.
  • Zwiększa produkcję cytokin przeciwalergicznych i przeciwzapalnych, które pozwalają organizmowi lepiej radzić sobie z katarem siennym, astmą oskrzelową czy też przewlekłą obturacyjną chorobą płuc.
  • Zapobiega depresji, otępieniu i chorobie Alzheimera.
  • Obniża ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane.
  • chroni przed uczuciem zmęczenia i przygnębienia, często pojawiającego się w okresie jesienno-zimowym, pozwala na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.

W praktyce oznacza to, iż witamina D jest niezbędna do właściwego funkcjonowania układu kostnego i zębów. Zapewnia również odpowiednie działanie układu mięśniowego i nerwowego. Co więcej, wzmacnia układ odpornościowy organizmu.

Witamina D - występowanie

Witaminę D możemy dostarczyć do organizmu wraz z pokarmem, największe jej ilości występują w produktach pochodzenia odzwierzęcego. W poniższej tabeli zostały przedstawione zakresy zawartości witaminy D w produktach spożywczych:

Tabela 1. Występowanie witaminy D w produktach spożywczych.

Nazwa produktu
Witamina D [ j.m. / 100g produktu]
Ser dojrzewający, ser pleśniowy, mięso wołowe, mięso wieprzowe, wątroba wieprzowa, wątroba wołowa, indyk, kaczka, dorsz masło.
Poniżej 80 j.m.
Pstrąg, kurczak, tuńczyk, pieczarki.
80 - 200 j.m.
Halibut, karp, sola, makrela, margaryna.
200 - 400 j.m.
Łosoś, śledź, węgorz.
Powyżej 400 j.m.

Warto wiedzieć!

Synteza w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego (ekspozycja przez 15 min w pełnym słońcu latem) dostarcza nam 2000-4000 j.m. witaminy D!

Witamina D - objawy niedoboru

Witamina D powstaje w wyniku biosyntezy cholekalcyferolu z 7-dehydrocholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego, stąd też niewystarczająca ekspozycja na słońce zwykle stanowi podstawową przyczynę niedoborów witaminy D w naszym organizmie. Do najczęstszych objaw niedoboru witaminy D możemy zaliczyć:

  • Bóle kostno-mięśniowe.
  • Utratę apetytu.
  • Bezsenność.
  • Niesmak i pieczenie w jamie ustnej.
  • Częste przeziębienia
  • Biegunki.
  • Zaburzenia wzroku

Witamina D - objawy nadmiaru

Nadmiar witaminy D jest równie groźny jak jej niedobór. Wśród niepokojących objawów, świadczących o zbyt dużej zawartości witaminy D w organizmie, wyróżnić można:

  • Utratę apetytu.
  • Nudności i wymioty.
  • Zwiększone uczucie pragnienia.
  • Uczucie osłabienia, zmęczenia i fizycznego wyczerpania.
  • Częstsze oddawanie moczu.
  • Wzmożone pocenie się.
  • Świąd skóry.
  • Bóle głowy i migreny.

Jeżeli zignorujemy te symptomy, może to doprowadzić do poważniejszych zmian w organizmie. Przedawkowanie witaminy D prowadzi bowiem do gromadzenia się wapnia w różnych tkankach, w tym między innymi w sercu oraz tętnicach i nerkach. Może to nieść za sobą niebezpieczne konsekwencje w postaci zaburzeń pracy serca i ośrodkowego układu nerwowego.

Co więcej, zbyt duża zawartość witaminy D w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia kamicy pęcherzyka żółciowego oraz nerek. Przedawkowanie substancji jest szczególnie niebezpieczne, jeżeli kobieta jest w ciąży. Może być bowiem przyczyną deformacji płodu, a u noworodka skutkować chorobą kości.

Witamina D - dawkowanie

Przyjmowanie odpowiedniej ilości witaminy D jest niezwykle ważną kwestią. Oto profilaktyczne dawki związku, które pozwolą zachować nam zdrowie:

Tabela 2. Normy spożycia witaminy D

Okres życia
Dawka [j.m]
Niemowlęta i noworodki
400 - 600 j.m. na dobę
Dzieci i młodzież 1 - 18 lat
600 - 1000 j.m. na dobę - dawka jest zależna od pory roku oraz ekspozycji na światło słoneczne.
Osoby dorosłe 19 - 65 lat
800 - 2000 j.m. na dobę - dawka jest zależna od pory roku oraz ekspozycji na światło słoneczne.
Seniorzy > 65 lat
800 - 2000 j.m. na dobę - cały rok, niezależnie od ekspozycji na słońce
Osoby dorosłe o wyraźnie ograniczonej aktywności w ciągu dnia (brak lub bardzo mała ekspozycja na słońce)
1000 - 2000 j.m. na dobę - cały rok.

Witamina D - czym się różni od Witaminy D3?

Witamina D3 to jedna z form witaminy D, która występuje w produktach zwierzęcych, takich jak wątroba, sery czy też mleko. Buduje ona tkankę kostną i reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową, pełniąc wszystkie funkcje, które wyżej zostały przypisane zbiorczej grupie związków określanych mianem witaminy D.

Witamina D3 wykazuje wszystkie właściwości, które zostały wskazane przy witaminie D. Bierze udział między innymi w procesach kostnienia, wpływając na między innymi na prawidłową mineralizację kości. Najoględniej mówiąc, wpływa także na prawidłowe działanie układu mięśniowego, nerwowego i odpornościowego.

Kategoria: Poradniki
Data: 04.02.2019
Social
5,0
2 oceny
Moja ocena
Twój podpis zostanie zapamiętany i będzie wyświetlał się przy recenzjach, zapytaniach technicznych oraz komentarzach. Podpis możesz w każdej chwili zmienić w ustawieniach swojego konta.
Lista komentarzy jest pusta.